Уряд затвердив Держпрограму поводження з відпрацьованим ядерним паливом

Джерело інформації: mind.ua, 11.08.2021
Орієнтований обсяг фінансування – майже дев'ять млрд грн, понад сім млрд грн з яких – власні кошти «Енергоатому»
Кабінет міністрів затвердив Державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) до 2025 року. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму телеграм-каналі.
За його словами, програма розроблена на основі профільної директиви ЄЄ. Її основна ціль – безпека у сфері атомної енергетики та енергонезалежність України шляхом будівництва та експлуатації в зоні відчуження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) з Рівненської, Южно-Української та Хмельницької атомних електростанцій (АЕС).
Шмигаль нагадав, що донині Україна вивозила ВЯП зі своїх АЕС в Росію – це коштувало НАЕК «Енергоатом» близько $200 млн щороку.
«Тепер ці кошти можна буде направляти на технологічний розвиток наших атомних станцій, а головне, що Україна більше не буде залежати від країни-агресора в питаннях атомної безпеки. Це важливий крок в 30 річницю нашої незалежності», – написав прем'єр-міністр.
Згідно з текстом держпрограми, орієнтований обсяг її фінансування становить 8,9 млрд грн. При цьому, 7,52 млрд грн з цих грошей – власні кошти «Енергоатому», ще 1,38 млрд грн – кредитні кошти. Планується також, що за час впровадження програми буде розроблена довгострокова концепція поводження з ВЯП до 2035 року та надалі. 

Читай також

Архів