Демонстраційний високотемпературний реактор HTR-PM готується до підключення до мережі

Джерело: world nuclear news, 16.12.2021
Китайська національна ядерна корпорація (CNNC) повідомила, що демонстраційний реактор HTR-PM на АЕС Shidaowan (Шидаовань) в китайській провінції Шаньдун готовий до під'єднання до енергорозподільної системи країни. Він буде підключений до мережі до 15 січня, через 65 днів після запуску другого з двох реакторів. Подвійні реактори блоку досягли першої критичності у вересні та листопаді відповідно. Новий реактор став першим у світі високотемпературним реактором із газовим охолодженням та гальковим шаром, побудованим у новому поколінні подібних установок.
Будівництво демонстраційної установки HTR-PM із двома реакторами потужністю 250 МВт розпочалося у грудні 2012 року. Реактори-близнюки рухатимуть одну турбіну потужністю 210 МВт. Холодні функціональні випробування для перевірки системи та обладнання першого контуру реактора, а також міцності та герметичності допоміжних трубопроводів під тиском були завершені на двох реакторах HTR-PM 19 жовтня та 3 листопада 2020 року. Гарячі функціональні випробування, що моделюють штатні температури та тиск, розпочалися у січні 2021  року.
Китайський регулятор ядерної енергетики від імені Національного управління ядерної безпеки 20 серпня видав ліцензію на експлуатацію HTR-PM. Завантаження перших сферичних паливних елементів у перший реактор розпочалося наступного дня. Перший реактор HTR-PM досяг першої критичності 12 вересня, а другий - 11 листопада. 
На майданчику «Шидаовань» пропонується збудувати ще 18 таких блоків. Крім HTR-PM, Китай пропонує більш масштабну версію під назвою HTR-PM600, в якій одна велика турбіна потужністю 650 МВт буде рухатися приблизно шістьма реакторними установками HTR-PM. Техніко-економічні дослідження щодо впровадження HTR-PM600 проводяться для п'яти китайських АЕС. 

Читай також

Архів