У ДІЯРУ стурбовані положенням справ в Енергоатомі

Джерело інформації: kosatka.media, 12.08.2021
Голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорій Плачков повідомив прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про свою стурбованість станом справ в ДП «НАЕК «Енергоатом». Відповідний лист від 2 серпня оприлюднили «Наші гроші». За словами Плачкова, зараз Рівненська, Хмельницька та Південноукраїнська АЕС не готові до відвантаження відпрацьованого ядерного палива для його перевезення на довгострокове зберігання на майданчик Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Це пов'язано зі станом розробки і узгодження цілого ряду документів. Тому ДІЯРУ не може видати окремий дозвіл на введення в експлуатацію ЦСВЯП. 
Раніше «Енергоатом» просив в уряду право не отримувати дозвільні документи від Державної архітектурно-будівельної інспекції України, якщо закупівля будівельних робіт є державною таємницею. Йшлося про ЦСВЯП. У травні 2021 Кабмін включив його введення в експлуатацію в перелік заходів до святкування 30-ї річниці Незалежності. 
Згідно даного листа голови ДІЯРУ, систематично не виконуються ремонти дизель-генераторів резервних дизельних електростанцій (ДГ РДЕС) Запорізької АЕС. Так, в 2015-2016 і 2018-2020 роках «Енергоатом» притягувався до відповідальності за невиконання умов документів дозвільного характеру, якими було встановлено виконання ремонтів на ДГ РДЕС. Службове розслідування показало, що причиною невиконання в повному обсязі ремонтів ДГ РДЕС блоку №4 ЗАЕС під час планово-попереджувального ремонту ППР-2019 стало неналежне виконання посадовими особами своїх посадових обов'язків. 
У минулому році неспроможність «Енергоатому» безперебійне постачання запчастин для ремонту ДГ РДЕС призвела до більш тривалих планово-попереджувальних ремонтів блоків №2,4.
«ДІЯРУ розуміє складності закупівлі запчастин в умовах агресії Росії, але ремонт потрібен для експлуатації блоків. Невирішення проблеми створює ризики для своєчасного виходу блоків №2,4 з ремонтів та безпроблемного проходження осінньо-зимового періоду», - йдеться в листі. 
Нагадаємо, в минулому році блоки №2,4,5 ЗАЕС вийшли з ремонтів пізніше, ніж планувалося. Це пов'язано із закупівлями російських запчастин до РДЕС.
Плачков стверджує, що систематично не виконується Комплексна (зведена) програма підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій. У ній на 2020 рік планувалося 124 заходи. Однак в 2020 році ДІЯРУ погодило 68 звітів про виконання заходів, з яких лише 55 стосувалося тих заходів, які були заплановані на 2020 рік. Тоді як інші 13 стосувалися тих заходів, які були заплановані на 2019 і більш пізні терміни. Він пише з посиланням на звіт «Енергоатому» за 2 квартал, що основними проблемами, які впливають на виконання цих заходів, є недолік надходжень коштів за електроенергію, вироблену «Енергоатомом», затримка з отриманням останнього траншу кредитних коштів в 100 млн євро і відсутність оплати постачальникам платежів за обладнання та послуги.
 

Читай також

Архів