У Польщі підбирають локацію для будівництва першої АЕС

Джерело: world nuclear news, 22.12.2021
Приморські міста Любятово і Копаліно в польському муніципалітеті Хочево Поморського воєводства були названі найкращим місцем для розміщення першої в країні великої атомної електростанції.
Рис. Любятово-Копаліньо – це прибережне місце, а Жарновець – на березі озера (Джерело: PEJ)
Вибір був оголошений державною компанією Polskie Elektrownie Jadrowe (PEJ), яка впроваджує політичне рішення щодо розгортання до 2040 року будівництва шести реакторів на різних майданчиках.
У PEJ повідомили, що з 2017 року, за підтримки компанії Jacobs, в якості технічного радника на цій території проводилися дуже детальні екологічні та місцеві дослідження. Потенційний розвиток ядерної енергетики в Хочеві був предметом громадського обговорення з моменту початку ядерної програми Польщі в 2011 році. Серед інших зусиль, спрямованих на підвищення обізнаності щодо ядерної енергетики, у цьому районі було створено три місцеві інформаційні центри. Метою було «дати можливість кожному сформувати власну думку».
«Змістовна» робота з оцінки впливу на навколишнє середовище завершена, повідомляє PEJ, оголошуючи про перевагу майданчика. Зазначивши, що національне та європейське законодавство змінилося протягом дослідження, і це має бути відображено в остаточному звіті. «Тому звіт буде завершено та подано генеральному директору з охорони навколишнього природного середовища у першому кварталі наступного року, після набрання чинності зміненими нормативними актами», – йдеться у повідомленні.
Дослідження почалося з 92 потенційних майданчиків, повідомляє PEJ. Вони оцінювалися на основі «таких факторів, як характеристики ґрунтів, наявність води для охолоджувачів, розташування відносно територій, які охоплені різними природоохоронними формами, включаючи об’єкти мережи «Natura 2000», а також існуючі та розширювані елементи інфраструктури, такі як енергетичні, автомобільні та залізничні мережі».
Дослідження підтвердило, що Поморське воєводство загалом підходить, і розпочалися більш детальні дослідження як на майданчику Любятово-Копаліно, так і на майданчику Жарновець. Результати підтвердили, що майданчик Лубятово-Копаліно «є найкращим варіантом для довкілля та безпечним для людей», підсумовує PEJ.
«Ми хочемо, щоб весь інвестиційний процес у проекті будівництва першої атомної електростанції в Польщі з самого початку був прозорим, відповідальним і відповідав найвищим стандартам», – сказав Томаш Степень, голова PEJ. «Довгостроковий і всебічний аналіз» майданчиків, де могла б бути побудована електростанція, був пріоритетом для компанії в останні роки, додав він.
PEJ підкреслює, що недавнє опитування громадської думки показало 74% підтримки будівництва атомних електростанцій у Польщі, а також 63% підтримки будівництва атомних електростанцій у Поморському воєводстві серед жителів Хочево, Гневіно та Коркова.

 

Читай також

Архів