Прес-реліз FORATOM: Обмежена увага до ядерної енергії у повідомленні Комісії про ціну на енергію

Джерело: FORATOM, 13.10.2021
Брюссель, 13 жовтня 2021 року: FORATOM хотів би, щоб сьогоднішнє повідомлення Комісії приділило більшу увагу тій ролі, яку може зіграти низьковуглецева ядерна енергія для пом'якшення поточної енергетичної кризи. Включивши європейську ядерну енергію до свого набору заходів щодо подолання цін на енергію, вона матиме унікальну можливість обмежити залежність від імпорту вуглецевого природного газу, зменшивши тим самим її вплив на коливання оптових цін та її вуглецевий слід.
«Як наголошується у повідомленні, поточне зростання цін обумовлено зростанням цін на природний газ на світовому ринку», - каже Ів Дебазей, генеральний директор FORATOM. «Тому, коли ЄС намагається збільшити свою частку змінних відновлюваних джерел енергії, важливо, щоб політика ЄС підтримувала інші низьковуглецеві європейські джерела, щоб забезпечити зменшення залежності від імпорту».
У повідомленні також висвітлюються наслідки, які мало зменшення доступності відновлюваних джерел енергії на ринку, що призводить до обмежень енергопостачання. Оскільки ядерна енергія може забезпечувати як базове навантаження, так електроенергію по запиту, вона є ідеальною противагою, коли відновлювані джерела енергії недоступні. Як зазначається у повідомленні, на ядерну енергію в даний час припадає близько 25% електроенергії в ЄС.
Зростання промислової діяльності після пандемії COVID призвело до зростання попиту на енергію. «Було б помилкою розглядати це як короткострокове питання. Зрозуміло, що очікується, що попит на електроенергію різко зросте внаслідок спроби декарбонізації економіки Європи», - додає пан Дебазей. «Тому ЄС вже сьогодні має запровадити рішення, щоб забезпечити здатність виробляти достатньо низьковуглецевої електроенергії в Європі для задоволення зростаючого попиту. Це означає підтримку розвитку атомної енергетики».
У повідомленні також йдеться про таксономію сталого фінансування, повторюючи те, що додатковий Делегований акт (CDA) «охоплюватиме атомну енергетику, що підпорядковується та відповідає результатам конкретного процесу перегляду, що проводиться відповідно до Регламенту таксономії ЄС». Оскільки цей огляд зараз завершено, і експерти в цілому дійшли висновку, що ядерна енергія відповідає системі таксономії, ми закликаємо Комісію терміново опублікувати CDA, щоб уникнути несправедливих штрафних дій проти ядерної енергетики.

Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.

Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом Європейського Форатому починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації.

Читай також

Архів