2019

Держатомрегулювання продовжило термін експлуатації енергоблоку №3 ЮУАЕС до 2030

Українські Новини, 23.12.2019
Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) продовжила термін експлуатації енергоблоку №3 Южно-Української атомної електростанції (ЮУАЕС, Южноукраїнськ, Миколаївська область) до 2030 року. 

Суд скасував вимоги податківців до «Енергоатома» на 354 млн грн

FinBalance
ЭлектроВести, 23.12.2019 
4 грудня Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив позов ДП «НАЕК «Енергоатом» до Офісу великих платників податків ДПС (в справі №640/19757/19) та скасував податкове повідомлення-рішення №0002464204 від 04.07.2019, яким підприємству було збільшено суму зобов`язання за платежем частина чистого прибутку на 353,6 млн грн. 

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!

Асоціація "Український ядерний форум" щиро вітає Вас з Новим 2020 роком та Різдвом Христовим! 

Підсумки круглого столу «Енергетичний перехід: виклики для України», який відбувся в НІСД

17 грудня відбувся Круглий стіл «Енергетичний перехід: виклики для України», організований НІСД, в т.ч. за участі в якості виступаючого представника Асоціації «Український ядерний форум» - Ольги Кошарної, директора з питань інформації та зв’язків з громадськістю.  

Литва ухвалила остаточне рішення про заборону імпорту електроенергії з Білорусі

Европейская правда, 19.12.2019 
Сейм Литви схвалив додаткові заходи, запропоновані президентом Гітанасом Науседою, щоб не допустити на територію країни електроенергію, вироблену на Островецькій АЕС (БелАЕС), що будується в Білорусі, за 50 км від Вільнюса.
Це рішення підтримали 105 парламентарів, 9 утрималися. 

«Енергоатом» за 18 днів грудня системних обмежень недовиробив майже 84 млн кВт-год електроенергії

ExPro
ЭлектроВести
18.12.2019 

ДП «НАЕК «Енергоатом», до якого протягом 1-18 грудня застосовувалися системні обмеження, недовиробив 83,61 млн кВт-год. Таке значення є сумарним за 18 днів обмежень. 

Вітаємо з днем енергетика!

Асоціація "Український ядерний форум" щиро вітає всіх працівників енергетичної галузі з професійним святом - Днем енергетика!

Прес-реліз FORATOM: ФОРАТОМ вітає домовленість, досягнуту в Трилозі між Радою, Парламентом та Європейською Комісією про регулювання в межах Таксономії

FORATOM, 18.12.2019
Прес-реліз FORATOM: ФОРАТОМ вітає домовленість, досягнуту в Трилозі між Радою, Парламентом та Європейською  Комісією щодо пропозиції регламенту про створення засад  для сприяння сталому інвестуванню (так звана «Таксономія») та той факт, що узгоджений  текст не виключає ядерної енергії з регулювання.  

ДІЯРУ провела громадські слухання з питання продовження строку експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС

УНІАН
Енергоатом
Мінекоенерго
17.12.2019 
17 грудня в Южноукраїнську пройшли громадські слухання з питання продовження терміну експлуатації енергоблока №3 Южно-Української атомної електростанції. Організатором заходу була Державна інспекція ядерного регулювання України. 

ДІЯРУ може видати Енергоатому ліцензію на промексплуатацію палива Westinghouse на 3 блоці ЮУАЕС до кінця року

ExPro, 18.12.2019
Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) може цього року або на початку наступного видати НАЕК «Енергоатом» ліцензію на промислову експлуатацію ядерного палива виробництва американської інжинірингової компанії Westinghouse на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС, активна зона реактора якого повністю завантажена даним видом палива. 

Імпорт електроенергії в Україну перевищив експорт

Укрінформ
Економічна правда
ExPro, 17.12.2019 
У листопаді 2019 року, вперше з початку роботи нового ринку електроенергії, імпорт електроенергії в Україну перевищив експорт. 

«Енергоатом» перебуває в складному фінансовому становищі – керівник компанії Павлишин

ДП «НАЕК «Енергоатом» перебуває в складному фінансовому становищі та має кредитну заборгованість в розмірі 4,5 млрд грн.
Про це під час засідання комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП повідомив т.в.о. президента «Енергоатому» Павло Павлишин. 

Чехія на саміті ЄС буде домагатися підтримки атомної енергетики - прем'єр

Чехія в 12.12.2019 у Брюсселі на саміті Євросоюзу, домагалася підтримки від країн-партнерів по організації планів розвитку атомної енергетики. 

На енергоблоці №1 Білоруської АЕС почалися гарячі випробування обладнання реакторної установки

AtomInfo.Ru, 11.12.2019 
Джерело: Neftegaz.RU, 12.12.2019
На першому енергоблоці Білоруської АЕС (генеральний проектувальник і генеральний підрядник - інжиніринговий дивізіон держкорпорації "Росатом") спеціалісти приступили до найбільш масштабного етапу пуско-налагоджувальних робіт перед початком фізичного старту - гарячого випробування реакторної установки. 

Енергоблок №5 Запорізької АЕС повністю завантажений паливом Westinghouse

УНІАН, 11.12.2019

До переваг цього палива на Запорізькій АЕС відносять відсутність проєктних обмежень стосовно циклів зміни потужності.Під час ремонтної кампанії 2019 року активну зону енергоблоку №5 Запорізької АЕС було повністю завантажено паливом Westinghouse. 

Юрій Недашковський: Ситуацію на спотвореному енергоринку треба терміново виправляти

На цьому президент Асоціації "Український ядерний форум" Юрій Недашковський наголосив відкриваючи Міжнародну конференцію Ринок електроенергії в Україні та атомна енергетика: шлях до сталого розвитку чи деградація», яка відбулася 4 грудня 2019 р. та була організована Асоціацією «Український ядерний форум» та ГО «Українське ядерне товариство».

Звільнення президента Енергоатома призведе до дестабілізації роботи ядерної галузі

Громадська організація Асоціація «Український ядерний форум», а це 18 великих підприємств ядерно-промислового, енерго та машинобудівного комплексів України, звернулась до президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра України Олексія Гончарука з проханням не допустити звільнення Юрія Недашковського з посади президента НАЕК «Енергоатом».
Про це йдеться у відкритому листі «УЯФ», направленому президенту України та голові Кабінету Міністрів України... 

Приватна компанія погоджує розробку Михайлівського уранового родовища

Українська Енергетика
08.11.2019 
Єдина приватна компанія, що отримала спецдозвіл на видобуток уранової руди, хоче почати роботу в Миколаївській області.
ТОВ "Атомні енергетичні системи України" (АЕСУ) подало заявку на проведення оцінки впливу на довкілля (ОВД) до Міністерства енергетики та захисту довкілля. Відповідна інформація оприлюднена на сайті Реєстру ОВД.  

Президентським указом дано старт корпоратизації Енергоатому

Energodar NEWS
Юж-Ньюз
Маю право
09.11.2019
 
8 листопада за результатами наради, що відбулася чотирма днями раніше, тихенько вийшов Указ Президента №837/2019 "Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави".

День атомної енергетики 2019: презентації

Презентації з круглого столу «Атомна енергетика у період трансформації. Як зберегти наявний потенціал для впровадження технологій майбутнього» під час проведення Дня атомної енергетики 2019 в рамках XVII Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» .

Юрій Недашковський: Держава сповна користується перевагами атомної енергетики, але не бажає бачити, що за це потрібно платити

Енергоатом
Мінекоенерго
ExPro
06.11.2019 
«Атомна енергетика в Україні – основа енергетичної незалежності нашої держави. Це понад 50% генерації електроенергії – екологічно чистої та найдешевшої в світі.  Але що ми маємо з боку держави, яку формулу взаємодії: держава і атомна енергетика чи держава vs атомна енергетика, разом чи проти, або, можливо, осторонь?» – цим питанням президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський задав тон для стратегічної панелі «Держава та атомна енергетика: вектори взаємодії для зростання економіки та високих соціальних стандартів», яка відбулась у рамках конференції «Атомна енергетика у період трансформації».  

"Турбоатом" відвідали делегації компаній "Holtec International" і "Mitsubishi Electric Corporation"

Джерело: Турбоатом
Status quo
29.10.2019
АТ "Турбоатом" відвідали делегації американської компанії "Holtec International" і японської компанії "Mitsubishi Electric Corporation". Генеральний директор "Турбоатома" Віктор Суботін продемонстрував гостям виробничі потужності заводу. 
За словами генерального директора "Турбоатома" Віктора Суботіна, зустріч пройшла за ініціативою компанії "Holtec International", яка розвиває глобальну програму створення в Україні малих ядерних модульних АЕС потужністю 160 МВт. У розвиток цієї теми в нараді взяли участь представники "Mitsubishi Electric Corporation".

Литва хоче посилити блокаду електроенергії з БілАЕС

Іnterfax.by, 16.10.2019
NovostiUA.org, 16.10.2019 
Президент Литви Гітанас Науседа пропонує нові заходи для того, щоб не допустити імпорт електроенергії в країну з Білоруської АЕС (БілАЕС), яка будується в Островці. 

Міжнародна конференція «Ринок електроенергії в Україні та атомна енергетика: шлях до сталого розвитку чи деградація»

Асоціація «Український ядерний форум» та громадська організація «Українське ядерне товариство» анонсують підготовку міжнародної конференції «Ринок електроенергії в Україні та атомна енергетика: шлях до сталого розвитку чи деградація», яка відбудеться 4 грудня 2019 року в готелі «Прем’єр Палас», м. Київ. 

Ядерна енергія має право на стале фінансування

World Nuclear Association, 26.09.2019
Всесвітня ядерна асоціація вітає рішення Європейської ради залишити можливість отримання грантів сталого фінансування для ядерних проектів.

 

Більш швидка боротьба зі змінами клімату завдяки будівництву в ядерному секторі

World Nuclear Association, 24.09.2019
Всесвітня ядерна асоціація оприлюднила Всесвітній Звіт про ядерні показники, в якому міститься інформація про реактори, які зараз знаходяться в експлуатації та будуються.
 

93 європейських асоціацій закликають ЄС надавати першочерговий пріоритет науково-дослідним та інноваційним проектам

FORATOM, 19.09.2019 
93 європейські асоціації, включаючи FORATOM, поширили спільну заяву, в якій закликають інститути ЄС створити амбітну програму «Горизонт Європа» та вважати  дослідження та інновації (НДДКР)  пріоритетом  Багаторічної програми фінансування для 2021-2027 років. З цією метою підписанти закликають виділити щонайменше 120 мільярдів євро на програму «Горизонт Європа», яка допоможе Європі вирішити багато сучасних проблем. 

Стале фінансування: ФОРАТОМ закликає до рівного ставлення до всіх низьковуглецевих технологій

FORATOM, 12.09.2019
ФОРАТОМ закликає Європейську Комісію визнати той факт, що  ядерна енергетика відіграє критично важливу роль в рамках ініціативи сталого фінансування.  

Інтерв'ю Голови Наглядової ради ПАТ «НВП «Радій» Євгенія Бахмача інтернет-виданню

Інтернет-видання "Україна-Центр", 03.09.2019
Ми вже розміщували інформацію про те, що дійсний член Асоціації "УЯФ" НВО «Радій» з м. Кропивницького одне з небагатьох в світі отримало сертифікат Комісії ядерного регулювання США (NRC) на свою продукцію - цифрову інформаційно-керуючу платформу RadICS для систем захисту і управління АЕС.
В продовження теми пропонуємо ознайомитися з інтерв'ю Голови Наглядової ради компанії НВП «Радій» Євгенія Бахмача інтернет-виданню "Україна-Центр"... 

FORATOM наголошує: «ЄС повинен виділяти більше коштів на ядерні дослідження та інновації».

FORATOM
Брюссель, 3 вересня 2019 року: проекти ядерних досліджень та інновацій (НДДКР) потребують отримання більш високого рівня фінансової підтримки від Європейського Союзу (ЄС), і, таким чином, сприятимуть досягненню своїх кліматичних та енергетичних цілей. Про це йдеться у новому позиційному  документі ФОРАТОМу.  

Енергоатом та Westinghouse продовжать працювати над впровадженням передових технологій палива для реакторів ВВЕР

Енергоатом, 03.09.2019
Компанія Westinghouse Electric залучить свій досвід технологій та виробництва палива для реакторів типу ВВЕР, а НАЕК «Енергоатом» надаватиме підтримку з регуляторних та експлуатаційних аспектів потенційного майбутнього постачання палива виробництва Westinghouse для українських реакторів ВВЕР-440. Про це йдеться у спільній Заяві Westinghouse та Енергоатома, підписаній президентом Енергоатома Юрієм Недашковським та президентом, головним виконавчим директором Westinghouse Electric Патріком Фреґменом. 

Дійсний член Асоціації «Український ядерний форум» та партнер Енергоатома НВП «Радій» сьомим у світі отримав сертифікат ядерного регулятора США

НВП Радій, 31.07.2019
Енергоатом, 28.08.2019
31 липня 2019 року Науково-виробниче підприємство «Радій» отримало офіційне повідомлення про те, що цифрова інформаційно-управляюча платформа RadICS сертифікована Комісією з ядерного регулювання США (US NRC). 
Таким чином, НВП «Радій» стало сьомим підприємством у світі, яке отримало сертифікат такого високого міжнародного рівня та зайняло гідне місце серед світових лідерів ядерної індустрії. 

Гендиректором ЗАЕС призначений - Петро Котін

Енергоатом, 27.08.2019

Генеральним директором відокремленого підрозділу «Запорізька АЕС» призначено директора з виробництва - заступника виконавчого директора з виробництва ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна. Офіційне представлення нового керівника колективу атомної станції відбулося 27 серпня 2019 р. під час оперативної наради під головуванням президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського. 

Енергоатом і Турбоатом затвердили програму модернізації обладнання всіх українських АЕС до 2024 року

Енергоатом, 27.08.2019
Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Суботін підписали Програму модернізації обладнання 15 енергоблоків чотирьох українських АЕС на 5-річний період (2020-2024 роки). Підписання документу відбулося 27 серпня в Енергодарі. 

Наказ Держатомрегулювання щодо вимог безпеки під час поводження з ядерним паливом набрав чинності

ДНТЦ ЯРБ, 22.08.2019
20 серпня набрав чинності наказ Державної інспекції ядерного регулювання України від 21 червня 2019 року № 269 «Про затвердження вимог безпеки під час поводження з ядерним паливом» (НП 306.2.221-2019), опублікований в Офіційному віснику України від 20 серпня 2019 року № 63. 

НКРЕКП могло свідомо завищити тариф «Укренерго» для дискредитації введення нового ринку е/е – Насалик

ExPro, 21.08.2019
Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, під час брифінгу в Кабінеті Міністрів, заявив, що НКРЕКП могло свідомо, з метою дискредитації введення нового ринку електроенергії, завищити тариф на передачу е/е магістральними мережами НЕК «Укренерго».

Енероатом та канадський постачальник уранового концентрату Cameco Corporation підписали меморандум

ExPro, 22.08.2019
Енергоатом, 22.08.2019
НАЕК «Енергоатом» та постачальник уранового концентрату Cameco Corporation (Канада) підписали меморандум про взаєморозуміння в ядерно-енергетичній сфері. Про це повідомляє прес-центр «Енергоатома».
Договір був підписаний в канадському офісі Cameco 21 серпня. 

Анонс-огляд конференцій з атомної енергетики на II півріччя 2019 року - УкрЯТ

Джерело: Українське ядерне товариство, 16.08.2019 

Збитки державних Енергоатома та Укргідроенерго від зміни механізмів ринку електроенергії перевищать 10 млрд грн – експерт

УНІАН, 21.08.2019
Зміни до механізму ПСО на ринку електричної енергії, які в таємному режимі без обговорення з учасниками ринку ухвалив КМУ, остаточно знищують ринок і залишають конкурувати між собою лише компанії – ДТЕК Енерго і Донбасенерго.
Про це в коментарі УНІАН повідомила керівник програм та проектів Асоціації «Український ядерний форум» Ірина Мерлиця.  

Проект енергомосту Україна-ЄС, який схвалюють у Європі та США, гальмує «Укренерго» - «Енергоатом»

Енергоатом
УНІАН
14.08.2019
У НАЕК «Енергоатом» висловили подив, що державна компанія – оператор магістральних мереж виступає проти відновлення магістральної мережі між Україною та Польщею, натомість лобіює вставки постійного струму (ВПС), які будуть зводитися близько 3 років. 

Framatome отримала шість нових патентів в сфері атомної енергетики

Atominfo.Ru
atomic-energy.ru
Компанія "Framatome" (Франція) отримала шість нових патентів в області атомної енергетики, говориться в серпневому повідомленні компанії. 

Южно-Українську АЕС з технічним туром відвідали представники НВП «Радій»

Сайт ЮУАЕС
Юж-Ньюз14.08.2019 
На Южно-Українській АЕС 9 серпня в рамках технічного туру побували інженерно-технічні спеціалісти ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Радій». Візит, організований за ініціативи НВП «Радій», мав на меті підвищення кваліфікації співробітників підприємства, задіяних у процесі розробки обладнання для об’єктів атомної енергетики. 

Місія МАГАТЕ з розгляду питань експлуатаційної безпеки розпочала роботу на Білоруській АЕС

Белта, 05.08.2019
Atomic-Energy.Ru, 06.08.2019
Місія МАГАТЕ з розгляду питань експлуатаційної безпеки (Pre-OSART) 5 серпня почала роботу на Білоруській АЕС. 

ДНТЦ ЯРБ розширює напрямки співпраці із китайськими колегами

ДНТЦ ЯРБ, 06.08.2019 

В рамках співпраці ДП «ДНТЦ ЯРБ» з ТОВ «Технео Глобал», Інститутом ядерної енергії КНР (NPIC) та Chengdu Hezong Nuclear Power Engineering Corporation (NPEC) відбулося урочисте відкриття «Українсько-китайської спільної науково-дослідницької платформи з питань безпеки та управління старінням АЕС» та підписано Рамкову Угоду про співробітництво, яка дозволить розширити та продовжити співпрацю між установами. 

"Укргідроенерго" функціонує в аварійному режимі після введення нового енергоринку

Економічна правда, 01.08.2019
Диспетчери держпідприємства НЕК "Укренерго" змушують працювати компанію "Укргідроенерго" у передаварійному або аварійному режимі, не надаючи при цьому коректних команд. 

ДНТЦ ЯРБ долучився до Всеукраїнської мережі доброчесності та комплаєнсу

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки та Всеукраїнська мережа доброчесності та комплаєнсу (UNIC) підписали Меморандум про партнерство. Відповідний документ скріплено підписами директора ДНТЦ ЯРБ Ігоря Шевченка, Голови Секретаріату UNIC Гаяни Каракашян та Голови Виконавчого Комітету UNIC Івана Сакаля. 

Енергоатом став партнером Всеукраїнської Мережі Доброчесності та Комплаєнсу

НАЕК «Енергоатом» і Всеукраїнська Мережа Доброчесності та Комплаєнсу (UNIC) підписали Меморандум про партнерство, метою якого є просування ідеї етичного та відповідального ведення бізнесу. Офіційне підписання відбулось за участі президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського та фінансового директора Organic Systems - голови Виконавчого комітету UNIC Івана Сакаля і голови Секретаріату UNIC Гаяне Каракашян в офісі Енергоатома 29 липня 2019 року. 

АТ «Турбоатом» виготовив титанові лопатки для Хмельницької АЕС

Сайт АТ Турбоатом
Интерфакс-Украина
Энергореформа
24.07.2019 
АТ "Турбоатом" (м. Харків) виготовив та здав замовнику другий ряд робочих лопаток з титанового сплаву до турбіни К-1000-60/3000 для Хмельницької АЕС.

Канада запустила процес оцінки впливу мікрореактора на навколишнє середовище

EUAXIS

24.07.2019
Уряд Канади повідомив про початок оцінки впливу на навколишнє середовище для проекту мікрореактора, пропонованого Global First Power (GFP) за підтримки Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC) і Ontario Power Generation (OPG). 

Україна на чверть скоротила виробництво уранового концентрату

Українська енергетика
24.07.2019
 
Підприємство з півроку суттєво зменшило виробництво та виручку
За перше півріччя 2019 року ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (Східний ГЗК) видобув 255,99 тис. тонн уранової руди, яку переробив у 455,7 тонн уранового оксидного концентрату на суму 1,143 млрд грн. Таку інформацію розкрило Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. 

Юрій Недашковський: «Співробітництво ЮУАЕС з компанією «Westinghouse» у сфері диверсифікації поставок палива дозволяє заощадити кошти та підвищити радіаційну безпеку»

Николаевские новости
Nikolaev24
24.07.2019 
Під час візиту президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського на ЮУАЕС окрему увагу було приділено стану впровадження палива «Westinghouse» на енергоблоках №2 та №3.

Юрій Недашковський про те, як промислових споживачів було відрізано від дешевої атомної електроенергії

Енергоатом
Виступ президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського на круглому столі, проведеному Комітетом Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на тему: «Запуск оптового ринку електричної енергії: перші результати та виклики», який відбувся 16 липня 2019 року. 

Засідання науково-технічної ради «Енергоатома» відбулося на «Турбоатомі»

Енергоатом

Турбоатом

11-12 липня 2019 року керівництво ДП "НАЕК "Енергоатом" та представники всіх українських атомних електростанцій зібралися у Харкові на АТ "Турбоатом" для обговорення питань стосовно модернізації діючих блоків АЕС та розвитку атомної енергетики України. 

У Польщі до 2033 року з'явиться атомна електростанція

Главное
Міністерство енергетики Польщі планує побудувати першу в країні АЕС до 2033 року. До 2040-2045 років Польща розраховує отримувати до 20% енергії від атомної енергетики.

FORATOM підкреслює важливість довгострокової експлуатації існуючого ядерного парку

FORATOM, Брюссель, 10 липня 2019 року: Забезпечення довгострокової експлуатації європейського ядерного парку допоможе Європі досягти своїх кліматичних цілей за доступною вартістю, йдеться у позиційному документі, опублікованому Форатомом. 

Ядерно-енергетична галузь – гарант сталого розвитку економіки та суспільства

В Києві 3 та 4 липня 2019 року відбулася Міжнародна конференція «Український Ядерний Форум-2019: Ядерна енергетика - стан та тенденції розвитку» з нагоди 10-річчя створення Асоціації «Український ядерний форум». Організаторами заходу виступили Асоціація «Український Ядерний Форум» та громадська організація «Українське ядерне товариство». 

Консорціум «Енергоатому» та Holtec має за 2 роки вивчити питання для впровадження реакторів SMR-160 в Україні

ExPro
 
Консорціум «Ядерний модуль», який місяць назад був створений ДП «НАЕК «Енергоатом», американською інжиніринговою компанією Holtec International та ДП «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки», має за два роки своєї роботи вивчити можливість впровадження технології малих модульних реакторів SMR-160 в Україні. 

Президент Асоціації УЯФ Юрій Недашковський спільно з лідерами ядерної галузі ЄС підписав Маніфест про запобігання кліматичним змінам

25 червня 2019 року у м. Бухарест (Румунія) відбулася Генеральна Асамблея Європейського Форатому, в роботі якої взяли участь Президент Асоціації «Український ядерний форум», Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та Генеральний директор Асоціації Микола Кухарчук. 
По завершенні засідання Асамблеї Президент Асоціації «УЯФ», Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський спільно з керівниками вищої ланки (СЕО) ядерно-промислового комплексу Європейського Союзу – лідерами європейської ядерної промисловості підписали спільний Маніфест про запобігання кліматичним змінам і збереження економічної ефективності енергетики ЄС. Україна вперше бере участь у заході, який проводиться для країн-членів ЄС. 

Американський регулятор схвалив будівництво малої АЕС на майданчику Клінч-Рівер

Atomic-Energy.Ru 
18.06.2019
Комісія США з ядерного регулювання (NRC) оприлюднила вердикт на заявку енергетичної компанії Tennessee Valley Authority (TVA) про плани будівництва двох або кількох малих модульних реакторів на майданчику Клінч-Рівер, розташованому поруч з Окріджською Національною лабораторією в штаті Теннессі. 

Фахівець ДНТЦ ЯРБ взяв участь у роботі місії МАГАТЕ

ДНТЦ ЯРБ 

18.06.2019 
Нещодавно на Чорнобильській АЕС завершилася експертна місія МАГАТЕ, що мала на меті розгляд ряду питань щодо накопичення на майданчику тимчасового складування технологічних матеріалів (МТСТМ), а також використання даного майданчика у подальшому.
У роботі місії МАГАТЕ взяв також участь фахівець Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Олександр Соловйов. Він зауважив: «Під час роботи місії було заслухано представників ЧАЕС, які надали загальну інформацію про створення та використання майданчика тимчасового складування технологічних матеріалів, а також підходи ЧАЕС щодо подальшого поводження з ним. Експерти МАГАТЕ представили свої рекомендації щодо зазначеного питання. Загалом місія пройшла на високому експертному рівні».

Україна зможе продовжувати ресурс атомних енергоблоків власними силами на понад 60 років

Укрінформ
УНІАН
Міненерговугілля
ЭлектроВести
Shafaqna.com
Новое время
18.06.2019 
Це визначено програмою співробітництва між НАЕК «Енергоатом» та Інститутом ядерних досліджень (ІЯД) НАН України в сфері радіаційного матеріалознавства на найближчі п’ять років.
Відповідний протокол щодо розвитку співробітництва між ВП «Науково-технічний центр» ДП «НАЕК «Енергоатом» і ІЯД НАН України на 2019-2024 рр. було підписано 14 червня за участі президента Компанії Юрія Недашковського, повідомляє пресслужба Енергоатому. 

Кредо Групи компаній ПТЕМ: впровадження економічно вигідних сучасних рішень

Асоціація «Український ядерний форум» 7 червня 2019 року організувала прес-тур для журналістів провідних ЗМІ України з нагоди професійного свята Дня журналіста на підприємство АТ «Південтеплоенергомонтаж», розташоване в м. Буча Київської області.

Україна може відмовитися від вивозу ВЯП в РФ ще до введення централізованого сховища - концепція

Энергореформа 
Интерфакс-Украина
Цензор.нет 
Капитал
Укррудпром
ЭлектроВести
05.06.2019
Кабінет міністрів затвердив концепцію Державної економічної програми по поводженню з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) вітчизняних атомних електростанцій (АЕС) на період до 2024 року. 

Кабмін поклав PSO по е/е на «Енергоатом», «Укргідроенерго» і «Укренерго», побічно PSO торкнуться і приватних компаній

Энергореформа
zn.ua 
Интерфакс-Украина, ExPro,
Українська енергетика, ЭлектроВести
РБК-Украина, УНН, ТСН
05.06.2019
Кабінет міністрів поклав публічні спецзобов'язання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" та оператора системи передачі "Укренерго".

 

Нардепи зареєстрували у ВР законопроект про перенесення ринку е/е на дев’ять місяців

Інтерфакс-Україна
ExPro
24.05.2019
Народні депутати Олексій Рябчин (фракція "Батьківщина") і Юрій Чижмарь (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) зареєстрували в парламенті законопроект про внесення змін до закону України "Про альтернативні джерела енергії" (до статті 9-1), а також до прикінцевих і перехідних положень закону "Про ринок електроененргіі". 

МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «УКРАЇНСЬКИЙ ЯДЕРНИЙ ФОРУМ-2019: ЯДЕРНА ЕНЕРГЕТИКА - СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ» Присвячена 10-річчю Асоціації «Український Ядерний Форум»

Асоціація «Український Ядерний Форум» та громадська організація «Українське ядерне товариство» проводять міжнародну конференцію «Український Ядерний Форум-2019: Ядерна енергетика - стан та тенденції розвитку», яка відбудеться 3-4 липня 2019 року в готелі «Прем’єр Палас», Київ

Олександр Домбровський: зареєстрували законопроект №10318 про відтермінування запровадження нового ринку електричної енергії на три місяці

Facebook, Олександр Домбровський
22.05.2019
Ми з колегою Левом Підлісецьким (Lev Pidlisetskyy) зареєстрували законопроект №10318 про відтермінування запровадження нового ринку електричної енергії на три місяці.

«Енергоатом» за погодженням з ДІЯРУ планує у 2020 р. провести нові випробування маневрого режиму роботи АЕС

ExPro
ЭлектроВести
20.05.2019 
ДП «НАЕК «Енергоатом» планує провести другий етап випробувань роботи енергоблоку № 2 Хмельницької АЕС в режимі добового регулювання потужності у 2020р, точний період випробувань буде визначений за погодженням з регулятором - Державною інспекцією ядерного регулювання України. Про це у відповідь на запит ExPro повідомив прес-центр компанії. 

Міненерго пропонує покласти на "Енергоатом" та "Укргідроенерго" спецзобов’язання з постачання е/е для населення до кінця 2020 року

Интерфакс-Украина
Энергореформа
Українська енергетика
ЭлектроВести
ExPro
БизнесЦензор
20.05.2019 
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України з метою забезпечення суспільних інтересів в умовах функціонування нового оптового ринку електроенергії пропонує покласти на НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" спеціальні зобов'язання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення на період до 31 грудня 2020 року. 

Керівники Енергоатома прочитали курс лекцій для майбутніх атомників Одеської політехніки

Енергоатом
17.05.2019
В Одеському національному політехнічному університеті відбувся лекційний тиждень від НАЕК «Енергоатом». У рамках освітньої програми та з метою популяризації професії атомника серед майбутніх фахівців студенти 4-5 курсів, які навчаються за спеціальністю «атомна енергетика» в Одеському національному політехнічному університеті (ОНПУ), прослухали курс пізнавальних лекцій та отримали фахові коментарі й поради від професіоналів-практиків НАЕК «Енергоатом». 

Законопроект про перенос дати запуску нового ринку е/е на 1 квітня 2020 р. розроблений – нардеп Підлісецький

ExPro
16.05.2019 
Законопроект про перенос дати запуску нового ринку електричної енергії з 1 липня 2019 р. на 1 квітня 2020 р. розроблений та може бути винесений на розгляд Верховної Ради в разі потреби.
Про це під час прес-конференції в Києві повідомив народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Лев Підлісецький. 

УкрЯТ стало членом Європейського ядерного товариства

УкрЯТ 
Енергоатом
16.05.2019
Українське ядерне товариство стало повноправним членом Європейського ядерного товариства (ЄЯТ). Рішення про це було одноголосно прийняте під час електронного голосування Генеральної Асамблеї ЄЯТ, яке завершилося 10 травня. За результатом обговорення, Українському ядерному товариству було надано 10 місць в Генеральній Асамблеї ЄЯТ – найвищому органі управління Європейського ядерного товариства. 

Технічне перенесення запуску ринку електроенергії недоцільне, – "Енергоатом" (ДОКУМЕНТ)

Украинские Новости
Главком
Голос.ua 
Цензор.нет
Delo.ua
Факты
Gazeta.ua
Капитал
Украина сегодня 
Деловая столица
14.05.2019
Перенесення дати запуску нового ринку електроенергії, яким Україна запроваджує європейську конкурентну модель, є недоцільним.
Про це йде мова у листі президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського на адресу заступника голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Олександра Домбровського.

 

АМКУ відмовив «Енергоатому» у розслідуванні формули «Роттердам+», побачивши, що вона приносить надприбутки Ахметову (ДОКУМЕНТ)

Наші гроші
УНИАН 
Українська правда
LB.ua
14.05.2019 
Антимонопольний комітет відмовив державній компанії «Енергоатом» у початку розгляду справи щодо можливого порушення конкурентного законодавства у діях НКРЕКП стосовно прийняття постанови від 16 березня 2016 року №289 «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії». Про це АМКУ повідомив «Енергоатом» листом від 17 квітня.

 

Перенесено термін запуску двох енергоблоків АЕС у Словаччині

EUAXIS 
12.05.2019
Термін введення в експлуатацію енергоблоків № 3 і 4 АЕС «Моховці» в Словаччині перенесений - в основному, через заперечення з боку Австрії, повідомив в понеділок оператор електростанції.  

Nuclearelectrica і CGN підписали попередню інвестиційну угоду по другій черзі АЕС Чoрнавода

Atominfo.Ru
09.05.2019 
Румунська компанія "Nuclearelectrica" і китайська корпорація CGN підписали 8 травня 2019 року попередню інвестиційну угоду, що стосується будівництва блоків №№3 / 4 АЕС "Чорнавода" (Румунія). 

«Турбоатом» відвантажив конденсатор на Південно-Українську АЕС

Status Quo
Новини Харкова
07.05.2019
АТ "Турбоатом" (Харків) в квітні завершило відвантаження блочно-модульного конденсатора для блоку №3 Южно-Української АЕС (Миколаївська обл.). Про це повідомили на підприємстві. Відвантаження почалася в лютому. Робота проведена за договором ВП «Атомкомплект» НАЕК "Енергоатом" і "Турбоатому".  

«Енергоатом» уклав договір з CНВО «Імпульс» на поставку обладнання для вимірювання концентрації бору вартістю 121 млн грн

Енергореформа
07.05.2019
ПрАТ "Северодонецьке науково-виробниче об'єднання (СНВО) "Імпульс" до 31 січня 2020 року надасть обладнання для вимірювання концентрації бору для ВП" Южно-Українська АЕС" Держпідприємства "НАЕК "Енергоатом".
Відповідний договір вартістю 121 млн грн сторони за підсумками аукціону уклали 3 травня. 

АНОНС: Європейський FORATOM запрошує в Бухарест (Румунія) 26 червня 2019 року на 1-шу щорічну ядерну конференцію під назвою «Ядерний світ в мінливому світі»

Інформуємо, що Європейський  Форатом запрошує 26 червня 2019 в Бухаресті (Румунія) приєднатися під час міжнародної конференції до обговорення головних викликів, що впливають на енергетичний сектор ЄС,  продовження терміну експлуатації атомних енергоблоків та яким чином промисловість може забезпечити потрібний рівень кваліфікованої підтримки експлуатації. 

Франція відклала відмову від атомних потужностей на 10 років

ЛІГА.Бізнес
ЕлектроВісті
03.05.2019
Рішення про скорочення атомних потужностей у Франції на 25% відкладають до 2035 року.

Франція відкладає заплановане скорочення частки ядерної енергетики в структурі генерації електроенергії до 50% з 2025 до 2035 року. Відповідний законопроект був представлений Раді міністрів 30 квітня. Зараз атомна генерація забезпечує близько 75% електроенергії в країні. 

В ЄС розраховують на своєчасний запуск енергоринку у 2019 році — Мінгареллі

УНІАН, Українські Новини,
Делова столиця, Апостроф,
Delo.ua
26.04.2019 
В ЄС вірять, що реформи, які були розпочаті п'ять років тому, продовжаться зі зміною керівництва в Україні, повідомляє УНІАН.
Європейський союз підтримує Україну в її прагненні реалізувати низку структурних реформ. Зокрема у Євросоюзі кажуть про важливість продовження енергореформи — запуск енергоринку з 1 липня 2019 року. Про це повідомив Хьюг Мінгареллі, керівник Представництва ЄС в Україні.

Страх зміни клімату підвищив підтримку ядерної енергетики в Фінляндії

Atominfo.Ru
25.04.2019
Побоювання з приводу наслідків зміни клімату підвищили рівень підтримки жителями Фінляндії ядерної енергетики. Це показало опитування тисячі чоловік, проведене на замовлення об'єднання фінських енергокомпаній "Energiateollisuus ry" ("Енергіатеоллісуус рю"). 

Профільний комітет ВР просить Кабмін скликати Координаційний центр із забезпечення реформи ринку е/е

Енергореформи, ЕлектроВісті
EIR Center, Uaenergy
25.04.2019
Комітет ВР з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), ядерної політики та ядерної безпеки запропонував уряду доручити скликати Координаційний центр із забезпечення впровадження нового ринку е/е для врегулювання нагальних проблем, що перешкоджають повноцінному запуску нової моделі оптового ринку е/е.
Лист з відповідним проханням направлено прем'єр-міністру Володимиру Гройсману 16 квітня 2019 року, повідомив голова профільного комітету ВР Олександр Домбровський в Facebook, передає Енергореформи. 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман з робочим візитом відвідав ЦСВЯП

Енергоатом, Міненерговугілля України,
УНИАН, EIR Center 
26.04.2019

Під час пам’ятних заходів, що відбувались 26 квітня 2019 року в зоні відчуження Чорнобильської АЕС та були присвячені 33-м роковинам техногенної катастрофи на ЧАЕС, урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом відвідала будівельний майданчик Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). 

Уряд зобов'язав держкомпанії віддавати 90% прибутку в бюджет

 УНІАН, Укрінформ, 24.04.2019 

Кабінет міністрів України збільшив на 2019 рік норматив відрахувань чистого прибутку в бюджет для держкомпаній до 90% із 75%. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду.

Прес-реліз: FORATOM підкреслює необхідність інвестування в усі низьковуглецеві технології для вирішення проблем клімату

Брюссель, 2 квітня 2019 р.

foratom.org

Наразі світ зіткнувся з великою проблемою глобального потепління, пов’язаною з можливою незворотною зміною клімату.  Важливою умовою для її уникнення є не перевищення температури на 1,5 градусів. Для Європи це означає повну декарбонізацію її економіки до 2050 року. Така декарбонізація потребує адекватного фінансування та інвестицій у ВСІ низьковуглецеві технології. 

Представникам членів Асоціації «УЯФ» присуджено Державні премії України в галузі науки і техніки 2018 року

Офіційне інтернет-представництво Президента України

president.gov.ua, 08.04.2019

Вітаємо представників членів Асоціації «УЯФ» - АТ «Турбоатом» та НАЕК «Енергоатом» - УССА Олександра Миколайовича, ПАЦЮКА Сергія Трохимовича, ВАВІЛОВА Олександра Васильовича, ШАВЛАКОВА Олександра Володимировича, ФЕОФЕНТОВА Миколу Олексійовича, а також колег Національної академії наук України та колективи Южно-Українського енергокомплексу та Запорізької атомної електростанції із визнанням їх роботи та присудженням Державної премії України в галузі науки і техніки 2018 року за роботу «Розробка і впровадження конденсаторів парових турбін атомних електростанцій». Головному фахівцю турбоустановок ЗАЕС Олександру Панченку премію присуджено посмертно.

Президент України Петро Порошенко видав Указ щодо підтримки розвитку ядерної енергетики та підвищення рівня безпеки у сфері її використання

УКРІНФОРМ, 05.04.2019

Президент України Петро Порошенко доручив Кабінет Міністрів України невідкладно внести на розгляд Верховної Ради законопроект про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 та №4 Хмельницька АЕС Енергоатом.

Крім цього, Президент доручив Кабміну вживати заходів, спрямованих на всебічну підтримку та реалізацію пілотного проекту «Енергетичний міст «Україна — Європейський Союз», забезпечити невідкладно створення власного виробництва ядерного палива для вітчизняних АЕС, сприяти впровадженню малих модульних реакторів та інше. 

Новий ринок електроенергії повинен стати конкурентним для всіх без винятку - Український ядерний форум

УНІАН, 04.04.2019

Асоціація УЯФ закликає Уряд, НКРЕКП та Верховну Раду України створювати недискримінаційні умови на ринку електроенергії для добросовісної конкуренції всіх суб’єктів ринку без обмежень та виключень, оскільки саме конкуренція є головним чинником, що забезпечить найнижчі ціни на електроенергію для населення та промисловості. Про це йдеться в позиційному документі «Українського ядерного форуму». 

Проведено приймальні випробування програмно-технічного комлексу керуючої системи безпеки для енергоблоку №5 Запорізької АЕС

Енергоатом, 29.03.2019

У лютому 2019 року на майданчику ПрАТ «СНВО «Імпульс» проведено приймальні випробування програмно-технічних комплексів третіх каналів керуючих систем безпеки (ПТК КСБ-3) для енергоблоку № 5 Запорізької АЕС, виготовлених в рамках реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС в рамках кредиту ЄБРР і Євратом на підвищення безпеки і модернізацію українських АЕС. 

Початок будівництва блоку з китайським малим реактором ACP-100 заплановано на 31 грудня 2019 року

Sinoatom.RU, 26.03.2019

Китайська корпорація CNNC опублікувала друге повідомлення про розгляд ОВОС для демонстраційного проекту малого реактора ACP-100.

NuScale Power розглядає можливість застосування малих модульних реакторів в Румунії

Atominfo.RU, 26.03.2019

Компанія "NuScale Power" уклала угоду з румунською компанією "Societata Nationala Nuclearelectrica SA" (SNN SA), відповідно до якої будуть вивчені можливості використання малих модульних реакторів в Румунії.

Ядерний страховий пул застрахував відповідальність НАЕК

Fin.org.ua, 25.03.2019

НАЕК «Енергоатом» і страхова компанія «ПРОСТО-страхування» від імені Ядерного страхового пулу України (ЯСПУ) 22 березня 2018 року уклали договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності за ядерний збиток вартістю 191,1 млн грн (5,07 млн спеціальних прав запозичення, СПЗ).

Енергоатом першим серед державних підприємств провів зовнішню оцінку корупційних ризиків

Енергоатом, 22.03.2019

ДП «НАЕК «Енергоатом» першим серед державних підприємств провело зовнішню оцінку корупційних ризиків у своїй діяльності. Оцінка проводилася на виконання вимог ч. 2 ст. 61 Закону України «Про запобігання корупції». 

АТ «КІЕП» здійснить переоцінку надійності існуючих конструкцій енергоблоків №3 та 4 ХАЕС за 13,3 млн грн

ExPro 
ЭлектроВести
19.03.2019

НАЕК «Енергоатом» 15 березня уклав договір з АТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» («КІЕП») на проведення в 2019 р актуалізації обстеження і підтвердження довговічності та надійності існуючих будівельних конструкцій енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС. 

Міненерго продовжило термін подачі заявок для участі в конкурсі з вибору партнера для реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – ЄС»

Сайт Міненерговугілля, 14.03.19

UAenergy.org, 19.03.2019
Укррудпром
UA Energy
"Строк подання заявки на участь у конкурсі – до 17:30 60 календарного дня, з дати публікації цього Повідомлення (з 14 березня 2019 року - ред.)" - повідомили в Міненерговугілля.
Перший строк обмежувався 45 днями з 21 січня 2019 року, тобто прийом заявок  мав завершитись на початку березня. Новий термін прийому заявок завершиться в травні 2019 року. 

Порошенко анонсував добудову Хмельницької АЕС і створення енергомосту з ЄС

ТСН
УНИАН
18.03.2019
Україна планує добудувати два блоки Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) і створити енергоміст Україна-ЄС.

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час відвідування Хмельницької АЕС, пише у понеділок, 18 березня, УНІАН. 

Президент на Хмельницькій АЕС: Україна може увійти до пулу країн-виробників ядерних реакторів

Офіційний сайт Президента України, 18.03.2019

«Радий, що маю однодумців серед українських атомщиків. Вами проголошена амбітна ціль – увійти до пулу країн, що займаються виробництвом ядерних реакторів. П'ятнадцять років тому про це мріяти не могли. А в України все для цього є», - сказав Петро Порошенко. 

Нам вдалося подолати монопольну залежність української атомної генерації від російського ядерного палива – Президент

Офіційний сайт Президента України, 18.03.2019

Президент Петро Порошенко відзначає внесок українських енергетиків-атомщиків у процес укріплення української держави та забезпечення енергетичної незалежності України.

Ціна на уранову продукцію Кропивниччини є збитковою, - директор ДП "Схід ГЗК"

Depo.Кіровоград, 15.02.2019
 
Собівартість видобутку урану на Інгульській, Смолінській та Новокостянтинівській шахтах коливається від 79-и до 143-х доларів за кілограм. НКРЕКП затвердила ціну у розмірі 75 доларів за кілограм.

Президент привітав харківський "Турбоатом" з 85-ю річницею заснування

Офіційний сайт Президента України

14.02.2019
Fin.org.ua
Прямий онлайн
Сегодня (сайт издания)
Виступаючи перед харків’янами з нагоди 85-ї річниці від дня заснування акціонерного товариства «Турбоатом», Глава держави привітав колектив підприємства з ювілеєм та побажав «нових потужних турбін,  яскравих інженерних рішень і належної винагороди за творчу працю». 

Громадьска рада при Держатомрегулювання заявила про недовіру до керівника національного регулятора з ядерної та радіаційної безпеки

13 лютого 2019 була оприлюднена Відкрита заява Громадської ради при Держатомрегулювання, до складу якої входить представник Дирекції Асоціації УЯФ. 

ЄС потрібна ядерна енергетика для забезпечення стійкого, низьковуглецевого майбутнього

foratom.org

Брюссель, 7 лютого 2019 року: Ядерна енергетика може допомогти Європейському Союзу досягти стійкого і низьковуглецевого майбутнього, одночасно забезпечивши людей надійною та доступною електроенергією. 

Казатомпром планує добути більше 22,7 тисячі тонн урану в 2019 році

ТАСС, 08.02.2019

Казахстанська національна атомна компанія "Казатомпром" планує видобути в 2019 році близько 22750 тонн урану.

Укренерго звинуватило Міністерство енергетики в блокуванні запуску ринку електроенергії

УНІАН, 06.02.2019

Голова НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук під час круглого столу у комітеті ТЕК Верховної Ради «Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання» звинуватив Міністерство енергетики та вугільної галузі у блокуванні робіт з розробки програмного забезпечення для запуску нового ринку електроенергії.

Мінфін отримав право на управління "Укренерго"

УКРІНФОРМ, 06.02.2019
  

Міністерство фінансів України отримало право на управління державним підприємством «НЕК "Укренерго", повідомляє УНН з посиланням на Міністерство фінансів України. 

Green Frog Award для Енергоатома

Енергоатом, 05.02.2019

НАЕК «Енергоатом» отримав відзнаку в конкурсі Deloitte Sustainability Report Award − The Green Frog Award (GFA) 2018 за демонстрацію кращих показників стійкості та стратегічних зобов’язань, оприлюднених у Нефінансовому звіті Компанії.

Атомна галузь Франції підписала стратегічний контракт з урядом

AtomInfo.Ru, 30.01.2019

 
Атомна галузь Франції підписала "стратегічний контракт" з урядом країни, повідомляє "World Nuclear News".

Іран заявив про намір побудувати нові два блоки АЕС

trend.az, 23.01.2019   
 
Іран серйозно просунувся в ядерній сфері: на порядок денний винесено питання будівництва нового ядерного реактора. Про це сказав Четвертому каналу Ірану голова Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі.

FORATOM оголосив пріоритети своєї діяльності у 2019 році: кліматичні зміни, сталий розвиток та робочі місця

14 січня 2019, foratom.org

Президент FORATOM Теодор Чіріка і генеральний директор Ів Дебазей висвітлили пріоритети асоціації на 2019 рік. 

Президія НАН України започаткувала нову Цільову програму наукових досліджень в сфері ядерних та радіаційних технологій

Енергоатом, 17.01.2019

Нову Цільову програму наукових досліджень Національної  академії наук України «Ядерні та радіаційні технології для енергетичного сектору і суспільних потреб» на 2019-2023 роки започатковано постановою Президії НАНУ. Постанову було прийнято 16 січня за результатами засіданні Президії Академії, яке відбулось під головуванням президента НАНУ Бориса Патона і було присвячене підсумкам виконання Цільової комплексної програми наукових досліджень «Наукове забезпечення розвитку ядерно-енергетичного комплексу та перспективних ядерних технологій» (була започаткована у лютому 2016 року). 

«Енергоатом» оголосив про початок громадських слухань щодо будівництва блоків №3-4 Хмельницької АЕС

Интерфакс-Украина
Бизнес.Цензор.Нет
Энергореформа, Укррудпром
Страна, 1К, UA Energy, 
112.ua, Fixygen
15.01.2019
 
Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" оголосило про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) запланованих до будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС (Х3/Х4).

Китай експлуатує вже 46 ядерних ректора

Дзеркало тижня (Сайт видання), 11.01.2019

На сході Китаю після безперервної роботи протягом семи днів ввели в повну комерційну експлуатацію першу чергу нової атомної електростанції в провінції Шаньдун.

NEI перерахував сім речей, які повинен знати про атомну енергетику новий склад парламенту США

03.01.2019

nei.org

Інститут NEI, який виступає в якості лобістів атомної галузі, опублікував список з семи пунктів, який повинен знати про атомну енергетику новий склад парламенту США.