МАГАТЕ на COP26: Як ядерна енергетика та технології можуть допомогти подолати зміну клімату

Джерело: МАГАТЕ, 29.10.2021
Ядерна технологія є і буде частиною рішення, якщо ми хочемо досягти мети обмеження глобального потепління нижче 2 градусів за Цельсієм, сказав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гросі напередодні 26-ї Конференції COP26. «Ліси горять, повені та урагани множаться, а температура підвищується», – сказав пан Гроссі. «Зараз настав час дій, і ці дії мають ґрунтуватися на науці та фактах. Згідно з найкращою наукою нашого часу, ядерна енергетика є частиною рішення».
«Ядерна енергетика забезпечує понад чверть світової чистої енергії», – сказав пан Гроссі. «Протягом останніх півстоліття вона дозволила уникнути понад 70 гігатон викидів парникових газів. Без ядерної енергії багатьом найбільшим економікам світу бракувало б їх головного джерела чистої електроенергії. COP26 – це шанс, який ми не можемо втратити», – продовжив пан Гроссі. «Це може бути одна з наших останніх найкращих можливостей домовитися про конкретні кроки для досягнення сталого процвітання для всіх. Перед обличчям зміни клімату ми всі – одна нація».
Щорічна конференція про зміну клімату об’єднує країни для переговорів та прискорення дій щодо цілей Паризької угоди 2015 року – угоди, прийнятої 196 країнами, яка має на меті обмежити глобальне потепління нижче 2 градусів Цельсія, порівняно з доіндустріальними рівнями.
Під час цього всесвітнього форуму очікується, що глави держав і урядів нададуть плани щодо скорочення викидів, які можуть вплинути на наше повсякденне життя – від транспортних засобів, якими ми їздимо, до того, як ми обігріваємо наші будинки. Нещодавні заголовки звітів ООН про зміну клімату та облік викидів, а також Бюлетень про парникові гази від Всесвітньої метеорологічної організації, підкреслюють невідкладність швидких дій для вирішення проблеми зміни клімату.
Нещодавно МАГАТЕ оприлюднило звіти, в яких детально описано роль ядерної науки та технологій в адаптації до зміни клімату та ядерної енергетики у досягненні цілей Паризької угоди та Порядку денного для сталого розвитку на період до 2030 року. На COP26 Агентство демонструє подвійну роль ядерної енергії: допомогти досягнути чистого з нульовими викидами світу і допомогти адаптувати управління сільськогосподарськими системами та природними ресурсами для вирішення проблем, пов’язаних зі зміною клімату.

 

Читай також

Архів