Великобританія вибирає високотемпературний газовий реактор (HTGR) для демонстрації переваг передових модульних реакторів

Джерело: World Nuclear News, 03.12.2021
Міністр енергетики Грег Хендс підтвердив, що Великобританія побудує високотемпературний газовий реактор (HTGR) як центральну частину своєї програми досліджень, розробки та демонстрації передових модульних реакторів. «Я радий повідомити, що ми зосередимося на HTGR як на технологічному виборі для подальшої програми», — сказав він на конференції Nuclear-2021, організованій в Лондоні Асоціацією ядерної промисловості вчора. Його заява послужила підтвердженням вибору технології урядом Великобританії після раунду консультацій на початку цього року.
Метою дослідницької програми є «довести потенціал» передових реакторів і запустити демонстраційний блок «не пізніше початку 2030-х років», раніше заявив уряд Великобританії. Основним фокусом буде виробництво високотемпературного тепла, яке можна було б використовувати для виробництва водню, для забезпечення промислових процесів і, можливо, централізованого опалення, а також для виробництва електроенергії.
Розглядались різні концепції реакторних технологій. Нова категорія «вдосконалених» реакторів включає швидкий реактор зі свинцевим охолодженням, реактор із розплавом солі, реактор із надкритичним водяним охолодженням, швидкий реактор з натрієвим охолодженням та дуже високотемпературний газовий реактор на додаток до високотемпературних газових реакторів. Однак технологія HTGR є природним підходом для Великобританії, яка заснувала свій ядерно-енергетичний сектор з двома поколіннями реакторів з газовим охолодженням вітчизняного виробництва: 26 реакторів Magnox, розгорнутих у 1960-х і 1970-х роках, та 14 удосконалених реакторів з газовим охолодженням (AGR) розгорнутих в 1970-х і 1980-х роках.
Том Грейтрекс, виконавчий директор Асоціації ядерної промисловості, сказав: «Це бажаний сигнал для промисловості та інвесторів про те, що Великобританія серйозно ставиться до лідерства наступного покоління ядерної розробки. Велика Британія має безпрецедентний досвід у технології газового охолодження реакторів і може зберегти і розширити цю базу життєвоважливих навичок».
Пол Ховарт, генеральний директор Національної ядерної лабораторії (NNL), назвав це «додатковим сигналом відродження ядерної енергії». Він додав: «Використання  HTGR  дає можливість доставити високотемпературне тепло, водень та синтетичне паливо, потенціал цієї технології для декарбонізації нашої промисловості та енергетичної мережі є значним». Він зазначив, що NNL «активно працює над паливом, графітом та високотемпературними матеріалами, необхідними для HTGR».
Програма досліджень, розробки та демонстрації передових модульних реакторів розраховує на державне фінансування в розмірі 170 мільйонів фунтів стерлінгів (224 мільйони доларів США) з пакету в 385 мільйонів фунтів стерлінгів, призначеного для прискорення розвитку надзвичайно гнучких ядерних технологій. 

Читай також

Архів