Підтримка експорту ММР NuScale в Україну

Джерело: world nuclear news, 17.12.2021
Агентство США з торгівлі та розвитку (USTDA) оголосило, що надасть підтримку українській владі в оцінці технології малих реакторів NuScale з метою майбутнього експорту. Аналіз недоліків та порівняння технологій українським регулятором надасть можливість визначити потенційні проблеми та дати рекомендації.
Як може виглядати електростанція на базі NuScale SMR (Зображення: NuScale)
Підтримка USTDA включатиме аналіз недоліків для підтримки «розробки режиму регулювання, який дасть змогу вперше запровадити технологію малих модульних реакторів (SMR) в Україні».
Науково-технічному центру в Україні (УНТЦ) буде надано грант на проведення аналізу недоліків, який «порівняє дизайн NuScale зі стандартами Міжнародного агентства з атомної енергії, українськими регулюючими та нормативними вимогами», – повідомили в NuScale. «Аналіз також визначить слабкі місця, які можуть перешкодити розгортанню NuScale SMR в Україні, та запропонує рекомендації щодо ліквідації прогалин, включаючи зміни в нормативно-правових актах, якщо це необхідно».
Версія енергетичного модуля NuScale потужністю 50 МВт вже має стандартне схвалення від Комісії ядерного регулювання США, хоча зараз компанія має повторно подати заявку на версію на 77 МВт. Пропонується розгорнути їх у чотирьох, шести та 12-кратних конфігураціях або в інших конфігураціях за запитом клієнтів. У вересні українська національна атомна компанія «Енергоатом» підписала меморандум про взаєморозуміння з NuScale щодо вивчення розгортання своєї технології.
Державна інспекція ядерного регулювання України вже брала участь у серії семінарів з USTDA, де обговорювалися такі питання, як використання кодів ASME та взаємне визнання сертифікатів.
Виконавчий директор УНТЦ Кертіс Бєлаяк заявив, що ця робота «закладе фундамент для впровадження технології ММР в Україні». Він додав, що «Малі модульні реактори можуть запропонувати унікальні можливості для доповнення існуючих потужностей з виробництва ядерної енергії в Україні, і можливо бути цінним компонент ядерної стратегії України на майбутнє».
USTDA представляє свою роль як допомогу компаніям у створенні робочих місць у США за рахунок експорту товарів і послуг для пріоритетних інфраструктурних проектів у країнах, що розвиваються. Зазначаючи, що Агентство пов’язує американські підприємства з експортними можливостями, фінансуючи підготовку проектів та діяльність з розбудови партнерства, які розвивають стійку інфраструктуру та сприяють економічному зростанню в країнах-партнерах. 

Читай також

Архів