Чиста та безпечна: ядерна енергетика повертається в Нідерланди

Джерело: Енегоатом, 24.12.2021
Новий коаліційний уряд Нідерландів вирішив повернутися до ядерної енергетики як до основного джерела чистої та безпечної енергії. Близько півмільярда євро виділили на підтримку будівництва нової атомної електростанції до 2025 року.
«Ми хочемо зробити все можливе, щоб наша країна і наша планета залишалися придатними для життя та населеними», – написали учасники партій VVD, D66, CDA й ChristenUnie. Вони опублікували відповідний план коаліції на період до 2025 року, створений в результаті переговорів, розпочатих після загальних виборів у березні 2021-го.
Ядерна енергія може доповнювати сонячну, вітрову та геотермальну в енергетичному балансі та може використовуватися для виробництва водню, – йдеться в документі. Вона також знижує залежність голландців від імпорту газу. Ось чому, зазначили в уряді, атомна електростанція в Борселе експлуатуватиметься довше, з відповідним урахуванням норм безпеки. Одноблочна АЕС потужністю 482 МВт працює там з 1973 року.
Урядовці також роблять необхідні кроки для будівництва нових атомних потужностей. Це означає, поміж іншого, що політики сприятимуть учасникам ядерного ринку в їхніх дослідженнях, підтримуватимуть інновації, запрошуватимуть на тендери та приводитимуть до ладу необхідні закони і постанови. Влада Нідерландів заявила, що надасть фінансову підтримку проєкту будівництва нових атомних електростанцій, виділивши на це 50 млн євро у 2023-му, 200 млн євро – у 2024-му та 250 млн євро – у 2025-му роках.
Очікується, що до 2030-го сукупна підтримка нової АЕС досягне п’яти мільярдів євро. При цьому не йшлося, що до того часу нові атомні енергоблоки вже будуть у мережі.
Інвестиції в мирний атом покликані підтримати високі амбіції нідерландців щодо клімату. Як сказано в заяві, щоб стати кліматично нейтральними не пізніше 2050 року, країна має скоротити викиди вуглецю на 55% вже до 2030-го. Наступна мета – скорочення викидів CO2 на 70% до 2035 року та на 80% до 2040-го.
Також стало відомо, що буде припинено видобуток газу в Гронінгені й уряд не видаватиме нових ліцензій на видобуток у Ваттовому морі. У Північному ж морі газ поки видобуватимуть, оскільки це працює на скорочення імпорту. 

Читай також

Архів