Перша у світі комплексна енергетична дорожня карта до нульових викидів в 2050 році

Джерело: Міжнародне Енергетичне Агентство, 18.05.2021
18 травня Міжнародне Енергетичне Агентство (МЕА) оприлюднило звіт «Чистий нуль до 2050 року: дорожня карта для глобального енергетичного сектору». МЕА при цьому наголошує, що у світі є життєздатний шлях до побудови глобального енергетичного сектора з нульовими викидами парникових газів до 2050 року, але він скрутний і вимагає негайних дій у всіх країнах, щоб розпочати безпрецедентну трансформацію способу виробництва, транспортування та використання енергії у всьому світі, про це і йдеться у звіті.  
Цей звіт - перше у світі всебічне дослідження, яке визначає економічно ефективний перехід до чистої нульової енергетичної системи, забезпечуючи при цьому стабільне та доступне енергопостачання, забезпечуючи універсальний доступ до енергії та забезпечуючи стійке економічне зростання. Дорожня карта МЕА визначає понад 400 етапів, які допоможуть нам у цій глобальній подорожі.
«Масштаби та швидкість зусиль, яких вимагає ця критична та нездоланна мета - наш найкращий шанс подолати кліматичні зміни та обмежити глобальне потепління до 1,5 °, роблять це найбільшим викликом, з яким людство коли-небудь стикалося.  Щоб рухатись світом цим шляхом, уряди потребують рішучих та надійних політичних дій, підкріплених набагато більшим міжнародним співробітництвом», - сказав Фатіх Біроль, виконавчий директор МЕА. 
Ось деякі положення та ідеї зі звіту:
  • Кліматичні обіцянки урядів на сьогоднішній день - навіть якщо вони повністю досягнуті - значно відстають від того, що потрібно для нульових глобальних викидів двоокису вуглецю до 2050 року.
  • Дорожня карта вимагає негайного та масового впровадження всіх наявних чистих та ефективних енергетичних технологій. Це включає щорічні зростання сонячної фотоелектричної енергії до досягнення 630 ГВт до 2030 року, а потужності вітру - до 390 ГВт. Разом це в чотири рази перевищує рекордний рівень, встановлений у 2020 році.
  • Глобальне скорочення викидів двоокису вуглецю в даний час і до 2030 року походять від технологій, які вже сьогодні є на ринку. Але в 2050 році майже половина скорочень відбувається за рахунок технологій, які наразі перебувають лише на етапі демонстрації або прототипу. Це вимагає значного інноваційного прогресу цього десятиліття.
  • Загальний річний обсяг інвестицій в енергетику до 2030 року зросте до 5 трлн. $, створюючи мільйони робочих місць в сфері чистої енергетики та збільшуючи глобальний ВВП на 20% до 2030 року, ніж він міг би досягти, виходячи із сучасних тенденцій.
  • Дорожня карта не передбачає інвестиції в нові проекти з постачання викопного палива, а також подальші інвестиції в нові вугільні заводи, а продажі нових легкових автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння зупиняються до 2035 року.
  • До 2050 року світовий попит на енергію на 8% менший, ніж сьогодні, але обслуговує економіку вдвічі більшу та населення на 2 мільярдами людей більше. Також майже 90% виробництва електроенергії надходить з відновлюваних джерел.
  • Енергетична безпека розвивається на шляху до нульового викидів. Гнучкість енергетичної системи, кібербезпека та надійні поставки важливих корисних копалин стають все більш важливими. З падінням світового попиту на нафту постачання дедалі більше концентрується у невеликої кількості виробників з низькими цінами. Частка ОПЕК у значно зменшеному світовому постачанні нафти зростає приблизно з 37% за останні роки до 52% у 2050 році. 
Ознайомитись зі звітом можна на сайті МЕА

Читай також

Архів