Міжнародні кліматичні цілі не будуть досягнуті, якщо виключити атомну енергетику, згідно доповіді Економічної комісія ООН для Європи (UNECE)

Джерело: UNECE, 11.08.2021
Економічна комісія ООН для Європи (United Nations Economic Commission for Europe, UNECE) дійшла висновку, що ядерна енергетика може бути частиною розширеного портфеля сталих технологій із низьким або нульовим рівнем викидів вуглецю задля декарбонізації глобальної енергетичної системи та енергоємних галузей економіки. Про це йдеться у новому технологічному огляді UNECE, опублікованому 11.08.2021.
Автори документа наголошують: атомні електростанції є важливим джерелом низьковуглецевої енергії. А тому держави, що справді прагнуть досягти цієї мети, мають втілювати довгострокові програми та сприяти розробкам нових технологій у сфері ядерної енергетики. 
Атомна енергія - це низьковуглецеве джерело енергії, яке відіграє важливу роль в запобіганні викидів CO2. За останні 50 років використання атомної енергії допомогло скоротити глобальні викиди CO2 приблизно на 74 Гт., що становить дворічний обсяг світової емісії. Лише гідроенергетика може порівнятися в подібному запобіганні викидів за цей період.
Сьогодні на частку атомної енергетики припадає 20% електроенергії, виробленої в регіоні Економічної комісія ООН для Європи (ЄЕК ООН) та 43% виробництва низьковуглецевої електроенергії. Необхідні швидкі перетворення глобальної енергетичної системи, оскільки на викопне паливо, як і раніше припадає більше половини виробництва електроенергії в регіоні ЄЕК ООН. У новому технологічному огляді UNECE, опублікованому 11.08.2021, наголошується, що атомна енергетика може бути частиною розширеного портфеля сталих технологій із низьким або нульовим рівнем викидів вуглецю задля декарбонізації глобальної енергетичної системи та енергоємних галузей економіки, заради виконання Паризької угоди і Порядку денного в області сталого розвитку на період до 2030 року.
Детально читати у розділі Статті сайту Асоціації УЯФ за посиланням.

Довідково: Наразі в регіоні Економічної комісії ООН для Європи (United Nations Economic Commission for Europe, UNECE), що охоплює 56 країн – зокрема Україну, США, Канаду, Ізраїль, європейські держави, а також центральноазіатські республіки колишнього СРСР – експлуатуються 292 атомних енергетичних реактори, які виробляють 20% світової електроенергії. Їхня частка у виробництві низьковуглецевої енергії становить 43%. Але виробництво електроенергії на викопному паливі все ще займає більше половини у загальному обсязі виробництва електроенергії.

Читай також

Архів