FORATOM підтримує включення низьковуглецевого водню в газовий пакет

Джерело: FORATOM, 16.12.2021
Брюссель, 16 грудня 2021 року: ФОРАТОМ вітає увагу, приділену низьковуглецевому водню в газовому пакеті Європейської Комісії, оприлюдненому вчора. Дійсно, низьковуглецевий водень відіграватиме ключову роль у декарбонізації таких секторів, як промисловість та транспорт. Тим не менш, шкода, що в документі не йдеться про атомну енергію, яка здатна виробляти водень з таким же вмістом CO2, що й відновлювані джерела енергії, за більш доступною ціною.
«Завдяки ядерній енергії електролізери, необхідні для виробництва водню з низьковуглецевої електроенергії, зможуть працювати безперервно», – наголошує Ів Дебазей, генеральний директор FORATOM. «Це означає, що вони зможуть забезпечити доступне та достатнє постачання низьковуглецевого водню для секторів, які важко декарбонізувати».
На думку FORATOM, більше уваги слід приділяти вмісту вуглецю у водні. Дійсно, встановлення порогового вмісту CO2, який з часом має знижується, допоможе перейти до низьковуглецевих джерел водню.
У майбутньому Європі знадобиться доступ до значних обсягів низьковуглецевого водню. Тому слід приділяти серйозну увагу низьковуглецевому водню, отриманому шляхом електролізу з використанням низьковуглецевої електроенергії. Однак для того, щоб цей водень міг конкурувати на економічній основі з воднем, який зараз виробляється переважно з природного газу, важливо мати доступ до великих обсягів доступної низьковуглецевої електроенергії. Ось чому атомна електростанція є ключовою, оскільки існуючі електростанції пропонують найбільш конкурентоспроможні ціни на електроенергію з низьким вмістом вуглецю та можуть забезпечити електроенергію цілодобово. 

Раніше ми повідомляли про Позиційний документ FORATOM «Виробництво ядерного водню - ключова низьковуглецева технологія для декарбонізованої Європи».

Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.

Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом Європейського Форатому починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації. 

Читай також

Архів