Розвинена європейська промисловість потребує стабільного постачання низьковуглецевої енергії

Джерело: FORATOM, 05.05.2021
Брюссель, 5 травня 2021 року: FORATOM привітав оновлену промислову стратегію 2020 року, оприлюднену Європейською Комісією, зокрема її акцент на інноваціях, конкуренції та потенціалі Європи щоб очолити зелений перехід. Європейський ядерний сектор повинен відігравати ключову роль у цьому відношенні. Перш за все тому, що забезпечує стабільне та безпечне постачання низьковуглецевої електроенергії. По-друге, тому, що він має потужну європейську промислову базу з потужним ланцюгом поставок у ЄС.
«Європейська промисловість потребує постійного постачання доступної низьковуглецевої енергії, щоб досягти цілей декарбонізації та залишатись конкурентоспроможними», - заявив Ів Дебазей, генеральний директор FORATOM. "Ядерна енергія повинна відігравати ключову роль у цьому відношенні, оскільки вона може забезпечити галузі доступною енергією з низьким вмістом вуглецю цілодобово та без вихідних"
Ядерна енергетика здатна забезпечити безпеку постачання, оскільки вона не залежить від імпорту дефіцитної сировини. Для отримання значного обсягу енергії потрібна лише дуже мала кількість урану: одна уранова паливна гранула може виробляти стільки енергії, скільки 3 барелі нафти, 1 тонна вугілля або 500 кубічних метрів газу. Крім того, ядерна енергетика є низьковуглецевою на відміну від викопних видів палива, отже, допомагає у боротьбі зі зміною клімату. Крім того, європейська атомна промисловість має доступ до різних джерел урану і не чутлива до коливань цін.
"Ядерна промисловість забезпечує стратегічну автономію ЄС", - додає пан Дебазей. "Це не тільки зменшує залежність ЄС від імпорту енергії, але також забезпечує набагато більше, ніж просто енергію".
Завдяки ядерним технологіям, промисловість  ЄС матиме доступ до низьковуглецевої електроенергії, тепла та водню. Крім того, оскільки ядерна енергетика не залежить від погоди, ці джерела енергії доступні за запитом, що є ключовим для галузей, які працюють безперервно. Включення ядерної енергетики до енергетичного комплексу разом із змінними відновлюваними джерелами допоможе ЄС зберегти свою стратегічну автономію, і це має бути визнано політиками. 
Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.
Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом Європейського Форатому починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації. 

Читай також

Архів