Впровадження Євросоюзом CBAM та його наслідки для України

Джерело: Європейська правда, 01.12.2021Економічна правда, 02.12.2021
ФОТО: OECD.ORG
Європейський Союз впроваджує цілком прагматичні механізми декарбонізації, ключовий з яких є досить небезпечним для України. Цей механізм вдарить по найболючішому: торгівлі між Україною та ЄС. 
Мова йде про механізм вуглецевого коригування імпорту, або CBAM (carbon border adjustment mechanism). 
Схвалений ЄС Механізм вуглецевого коригування імпорту пропонує боротися із викидами шляхом встановлення спеціального мита на товари, чиє виробництво пов’язане зі значними викидами парникових газів. Наразі пропонується поширити CBAM на п’ять груп товарів, що імпортуються до ЄС: електроенергія, продукція чорної металургії, цемент, мінеральні добрива та алюміній.
Про те, навіщо Євросоюз впроваджує CBAM та які наслідки для України матиме його впровадження, читайте в статті старшого аналітика ресурсно-аналітичного центру "Суспільство і довкілля" Андрія Андрусевича і незалежного експерта Олексія Хабатюка CBAM по експорту: що таке "вуглецевий податок" ЄС та чим він загрожує Україні. 
В цій статті вказується, що CBAM-товари (експорт, на який може поширюватися новий механізм) займали 17% у структурі українського імпорту до ЄС (в грошовому вираженні) з обсягом 3,2 млрд євро в 2019 році. Зокрема, серед них найбільшу частку в грошовому вираженні займає група "Чорні метали" (85%), суттєво менше – "Електроенергія" та "Добрива", 10% та 3,6% відповідно. На "Цемент" та "Алюміній" разом припало менше 1,4%.
Як ми розуміємо, виробництво електроенергії це одна з тих галузей, які є потенційно дуже вразливими до CBAM.
Якщо ОЕС України не буде синхронізована з ENTSO-E та без об’єднання ринків електроенергії України та ЄС, експорт електроенергії, виробленої на Бурштинській ТЕС, буде практично припинено в обсязі до 6 млрд кВт на год на суму до 300 млн євро щорічно.
Натомість, за умови синхронізації з ENTSO-E та об’єднання ринків електроенергії, CBAM де-факто стане загороджувальним механізмом для імпорту в ЄС електроенергії українського походження, придбаної на ринку на добу наперед (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР).
Водночас за такого сценарію CBAM залишить можливість експорту до ЄС електроенергії виробників з умовно нульовими викидами або низькоемісійними видами генерації (ВДЕ, АЕС та високоманевреної високоефективної генерації на основі природного газу).
Як повідомляє «Економічна правда» з  посиланням на «Європейську правду», Європейський союз має можливість укладання окремих двосторонніх договорів про особливості використання Механізму вуглецевого коригування імпорту (СВАМ) із країнами, які мають механізм ціноутворення на парникові викиди.
Про це під час дискусії, організованої Politico Europe, заявив генеральний директор з питань оподаткування та митних справ Європейської комісії Герасимос Томас.
Таким чином єврочиновник відреагував на заяви українського віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиною про необхідність диференційованого підходу у застосуванні Євросоюзом СВАМ.

 

Читай також

Архів