Чехія підтримує зростання ядерної енергетики в умовах енергетичної кризи

Джерело: World nuclear news, 23.12.2021
Згідно з недавнім опитуванням IBRS, підтримка атомної енергетики у Чеській Республіці зросла до 65%, і близько 93% людей в країні хочуть, щоб вона залишалася самодостатньою у виробництві електроенергії.
Рис. Темелінська атомна електростанція (Джерело: CEZ)
Цифра в 65% підтримки ядерної енергії є суттєвим стрибком у порівнянні з попереднім рівнем у 59% у другому кварталі цього року. IBRS частково пояснює це триваючою європейською енергетичною кризою та її наслідками, включаючи крах альтернативного постачальника Bohemia Energy.
Підтримка відновлюваних джерел енергії трохи скоротилася з 66% до 64% порівняно з попереднім опитуванням, тоді як 39% людей сказали, що підтримують обидва види низьковуглецевої генерації, що на один відсоток більше.
IBRS попросив людей обрати, яку технологію генерації вони хотіли б бачити, щоб вона займала найбільшу частку в енергетичному секторі Чехії. Ядерній енергії віддали перевагу 48% людей, а відновлюваній – 42%, що є найбільшим розходженням між ними з 2016 року, коли відновлювані джерела енергії набрали 46% до 40% ядерних. Проте обом чистим технологіям віддавали перевагу набагато більше, ніж викопному паливуяк вугілля та газ, яким віддавали перевагу лише 4% та 6% людей відповідно.
IBRS проводила опитування з 28 жовтня по 26 листопада шляхом особистих, онлайн-і телефонних інтерв’ю з репрезентативною вибіркою в 500 осіб. Вони поділилися підсумковими результатами з World Nuclear News.
Як не дивно, енергетична безпека була головною проблемою. Близько 93% людей вважають, що Чеська Республіка повинна залишатися самодостатньою у виробництві електроенергії. У сценарії, коли країна покладається на імпорт електроенергії, їх турбує підвищення цін (76%), стабільність постачання (55%) та ризики безпеки (34%). 

Читай також

Архів