Позиційний документ Nuclear for Climate «Нульовий рівень викидів потребує ядерної енергії»

Nuclear for Climate (Ядерна енергетика за збереження клімату) - це ініціатива, що об’єднує ядерних фахівців та науковців із понад 150 асоціацій для відкритого діалогу з політиками та громадськістю щодо необхідності включення ядерної енергетики до безвуглецевих рішень щодо зміни клімату. Асоціація «Український ядерний форум» приєдналась до цієї ініціативи в 2015 році. 
Команда, створена в межах цієї ініціативи, готувала різні позиційні документи, організовувала дебати та бесіди в соціальних мережах та на кліматичних конференціях ООН: наші волонтери були там у Парижі на COP21, у Марракеші на COP22, у Берліні на COP23, у Катовіце на COP24 та у Мадриді на COP25. Цього року Nuclear for Climate знову готує ядерну частину кліматичної розмови до і під час кліматичної конференції ООН.
Для підтримки розвитку атомної енергетики та її позиціонування як низьковуглецевого джерела енергії, команда Nuclear for Climate розпочинає загальноєвропейську інформаційну кампанію Net Zero Needs Nuclear (Нульовий рівень викидів потребує ядерної енергії), яка передбачає розповсюдження інформації про атомну енергетику та її переваги в рамках досягнення глобальних кліматичних цілей. Саме про це йдеться в позиційному документі Net Zero Needs Nuclear, щойно оприлюдненому в рамках ініціативи Nuclear for Climate (з перекладом на українську, здійсненим ГО "УкрЯТ", можна ознайомитись за посиланням).
Через п’ять років з моменту підписання Паризької угоди ми усвідомлюємо величезну проблему, з якою стикається світ, обмежити підвищення глобальної температури до 1,5 ° C. Світовий клімат перебуває у критичній точці, і разом нам потрібно досягти чистого нульового рівня викидів вуглецю не пізніше 2050 року, поки ми маємо шанс досягти цього та захистити майбутнє нашої планети. Але під тиском зелених ми опинились поза цим шляхом, а час ішов. Тож нам потрібно діяти зараз.
Ядерна спільнота готується до саміту ООН COP26, який заплановано на 1-12 листопада у Глазго, Великобританія. Саміт COP26 у Глазго представляє критичну можливість для наших країн об'єднатись та вжити заходів, колективно змінивши наше мислення щодо клімату та налаштувавши нас на шляху до досягнення Net Zero. Ми закликаємо всіх учасників переговорів та політиків, які братимуть участь у COP26, застосовувати нейтральний до науки та технологій підхід до енергетичної політики та фінансування, що може сприяти стійкій співпраці між ядерними та відновлюваними джерелами енергії.
Ми маємо бачення чистого, стійкого та заможного низьковуглецевого майбутнього для всіх. Наша місія полягає в тому, щоб пришвидшити можливості світу досягти Net Zero до 2050 року, сприяючи співпраці між ядерною та відновлюваною технологіями. Ми вважаємо, що Net Zero потребує ядерної енергії, і ось причини:
Ядерна енергія - це надійне та ефективне джерело енергії з низьким рівнем вуглецю, яке сприяє скороченню викидів парникових газів і може знизити залежність людства від забруднюючих джерел викопного палива.
Ядерна енергетика доступна, масштабована та має перспективи для розвитку. Щоб досягти нульового рівня викидів (Net Zero) разом із відновлюваними джерелами енергії необхідно терміново розвивати та масштабувати ядерну енергетику.
Ядерна енергія - це гнучке джерело чистої енергії, яке може інтегруватися зі зростаючою потужністю відновлюваних джерел енергії задля забезпечення ефективних та доступних енергосистем, заснованих на чистих видах генерації.
Ядерна енергетика може забезпечити не лише низьковуглецеву електроенергію, а також також здатна підтримувати декарбонізацію інших секторів, таких як опалення та транспорт.
Ядерна енергетика підтримує інклюзивний та стійкий глобальний розвиток, адже цілком узгоджується з цілями сталого розвитку ООН та сприяє досягненню глобальних соціально-економічних вигод. 

Асоціація «Український ядерний форум» повністю підтримує положення позиційного документу та ще раз засвідчує, що ядерна енергетика є невід’ємною складовою збереження клімату та досягнення стійкого низьковуглецевого майбутнього. Усвідомлюючи при цьому, ядерна енергетика України має величезний соціально-економічний вплив на всю економіку країни.

Читай також

Архів