Спільна заява за результатами 7-го засідання Ради асоціації між Україною та ЄС

Джерело: Секретаріат КМУ, 12.02.2021
Україна та Європейський Союз провели сьоме засідання Ради асоціації 11 лютого 2021 року в Брюсселі. Рада асоціації проходила під співголовуванням Жозепа Борреля, Високого представника ЄС з зовнішніх справ і політики безпеки, та Дениса Шмигаля, Прем’єр-міністра України.
Рада асоціації підтвердила незмінну відданість сторін зміцненню політичної асоціації та економічної інтеграції між Україною та Європейським Союзом на основі Угоди про Асоціацію та Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, а також спільних цінностей, які в ній закладені. 
Рада асоціації підкреслила єдність, солідарність та взаємну відданість, продемонстровані в умовах пандемії COVID-19. Європейський Союз привітав реформаторські зусилля України та підтвердив свою непохитну підтримку та відданість суверенітету й територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.    
Рада асоціації погодилась продовжувати посилення економічної інтеграції та регуляторного зближення України з ЄС, важливості подальшого впровадження реформ в енергетичному секторі. Обидві сторони домовились щодо важливості продовження співпраці щодо інтеграції енергетичних ринків та енергетичних систем України з енергетичним ринком ЄС на основі ефективного впровадження оновленого Додатку XXVII до Угоди про асоціацію, а також щодо координації подальших кроків.
Рада асоціації нагадала про важливість посилення зусиль для розв’язання викликів у сфері кліматичної дії та довкілля, як це передбачено Угодою про асоціацію та відповідно до Паризької угоди. Рада асоціації привітала прагнення України наблизити свої політики та законодавство до Європейського зеленого курсу. Сфери спільного інтересу включають: енергоефективність, водень, вугільні регіони у стані переходу, промислові альянси та архітектура управління кліматом.
Рада асоціації привітала співробітництво у рамках Діалогу високого рівня між Україною та ЄС щодо горизонтальних питань та окремих секторів промисловості. Рада асоціації привітала прогрес у реалізації реформи децентралізації та визнала необхідність завершення формування відповідної правової бази. 
Рада асоціації привітала намір України поглибити співробітництво у науковій та інноваційній сферах з ЄС, у тому числі шляхом участі в програмах «Горизонт Європа», «Еразмус+» та інших, а також продовження інтеграції до Європейського дослідницького простору.
Ознайомитись з повною версією Спільної заяви за результатами 7-го засідання Ради асоціації між Україною та ЄС можна на сайті КМУ.
Англійська версія доступна на сайті European Council

Читай також

Архів