Україна представила напрацювання щодо ліцензування ММР

Джерело інформації: ДНТЦ ЯРБ, 08.07.2021
Про перспективи впровадження в Україні технології малих модульних реакторів говорили сьогодні на Євразійському форумі «Зелена енергія та чисті технології», організованому Міністерством торгівлі США.
Серед спікерів з української сторони були представлені Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Григорій Плачков та директор ДНТЦ ЯРБ Ігор Шевченко.
За словами організаторів, енергетична галузь України є стратегічною та відіграє значну роль у забезпеченні національної безпеки країни. Крім того, партнери розглядають Україну як таку, що розвивається і має значний потенціал для інтеграції інновацій та досвіду.
Представник Міністерства енергетики США Дем’ян Пеко зазначив, що одним із важливих напрямів підтримки України на шляху впровадження технології малих модульних реакторів є навчання персоналу та проєкти, спрямовані на популяризацію цієї теми серед молоді. Одним із таких, підкреслив пан Пеко, є проєкт Аргонської національної лабораторії для українських студентів, який нині триває у ДНТЦ ЯРБ.
Презентуючи напрацювання України, зокрема Держатомрегулювання та його організації технічної підтримки – ДНТЦ ЯРБ, у напрямі ліцензування технології ММР, Григорій Плачков розповів учасникам форуму про основні завдання, що стоять наразі перед установами: «Одне із завдань має на меті посилити та розширити можливості Держатомрегулювання в цілому, а також забезпечити належну основу для подальшого ліцензування нових ядерних установок в Україні, включаючи ММР».
Детальніше про практичні кроки поінформував Ігор Шевченко, зазначивши, що для ведення діяльності у напрямку ліцензування технології ММР в Україні ще у червні 2019 року у рамках тристоронньої угоди між НАЕК «Енергоатом», Holtec International та ДНТЦ ЯРБ було створено консорціум «Український модуль». Пізніше, у січні 2020 року ДНТЦ ЯРБ та американська компанія NuScale Power підписали Меморандум про взаєморозуміння, який дав старт роботам з оцінки національних нормативних та проєктних документів, пов’язаних із впровадженням технології NuScale для будівництва ММР в Україні. 
«Виконання порівняльного аналізу українських регуляторних вимог з ЯРБ та основи, закладені в проєкт конкретної ядерної установки, є платформою для майбутнього ефективного та прозорого ліцензійного процесу. Крім того, дозволяє оптимізувати часові та людські ресурси у процесі безпосередньо ліцензування. У цьому ми переконалися, виконуючи подібні завдання у інших проєктах», – підкреслив директор ДНТЦ ЯРБ.
Загалом, передліцензійний процес досить кропітка та рутинна робота, але необхідна, бо, за словами українських експертів, дозволяє на початковому етапі проаналізувати запропоновані розробником рішення на відповідність вимогам вітчизняної нормативно-правої бази. І, важливо, що є бажання та готовність міжнародних партнерів сприяти цій діяльності. 

Читай також

Архів