FORATOM підкреслює важливість довгострокової експлуатації існуючого ядерного парку ЄС

Джерело: FORATOM, 14.12.2021
Брюссель, 14 грудня 2021 року: FORATOM оприлюднив позиційний документ «Допомога у досягненні кліматичних цілей Європи за доступною ціною», в якому підкреслює важливість довгострокової експлуатації (LTO) існуючого парку ядерних реакторів.
Крім того, наведено огляд деяких проблем, які потрібно буде вирішувати, та надано низку рекомендацій щодо політики ЄС.
Згідно з документом, збереження цих електростанцій у відповідності з політикою ЄС  допоможе досягти цілей щодо скорочення викидів за доступною ціною.
«Міжнародні експерти визнають, що енергетичний сектор просто не може бути повністю декарбонізований без ядерної енергії», – заявив Ів Дебазей, генеральний директор ФОРАТОМ. «Крім того, ряд досліджень підтвердили, що довгострокова експлуатація існуючого атомного парку є найдешевшим джерелом електроенергії».
Згідно з позиційним документом, LTO існуючого парку ядерних реакторів це:
  • Допомога в досягненні проміжних цілей до 2030 року;
  • Зменшення залежності ЄС від імпорту енергії;
  • Підтримка інтеграції більшої частки відновлюваних джерел енергії.
Згідно недавньої оцінки Compass Lexecon, без LTO викиди в енергетичному секторі збільшаться після 2025 року. Навіть якщо цілі до 2030 року будуть досягнуті за обома сценаріями, запропонованими цією оцінкою, у сценарії з низьким рівнем ядерної енергії вплив на загальний вуглецевий баланс буде значним, враховуючи, що кожна тонна викидів CO2 сприяє глобальному потеплінню.

Пропонуємо вашій увазі короткий виклад позиційного документу «Допомога у досягненні кліматичних цілей Європи за доступною ціною» з перекладом на українську мову:

Резюме
Все більше експертів визнають, що декарбонізація енергетичного сектора не може бути досягнута лише за допомогою відновлюваних джерел енергії – атомні електростанції мають відігравати певну роль, якщо світ хоче досягти своєї мети щодо вуглецевої нейтральності до 2050 року. Цей документ має на меті окреслити можливості, які надає довгострокова експлуатація (LTO) існуючого парку ядерних реакторів. Крім того, наведено огляд деяких проблем, які потрібно буде вирішувати, та надано низку рекомендацій щодо політики ЄС.
Коротко про основні положення документу:
  • Переглянуті проміжні цілі декарбонізації в рамках переходу до вуглецевої нейтральної економіки до 2050 року є більш амбітними, ніж раніше, і їх неможливо досягти без довгострокової експлуатації існуючих атомних електростанцій (АЕС).
  • Витрати на електроенергію, вироблену атомними електростанціями, експлуатацію яких подовжено, безперечно нижчі, ніж вартість електроенергії, що надходить з інших джерел (ВДЕ, газ тощо). Це пояснюється тим, що подовження експлуатації існуючого ядерного парку має очевидні економічні переваги: це вимагає значно нижчих витрат на капітальні вкладення, це зріле рішення, яке призводить до низьких інвестиційних ризиків для інвесторів і ринків капіталу, а також викликає нижчі та стабільніші витрати клієнтів.
  • З технічної точки зору, подовжена експлуатація ядерних реакторів надає велику перевагу завдяки «...своєчасному впровадженню розумно практичних покращень безпеки на існуючих ядерних установках», що виводить реактори старшого покоління до рівня безпеки, який відповідає стандарту доповненої Директиви з ядерної безпеки.
  • Ядерні процедури та операції можуть покращитися під час подовженої експлуатації. Це можна пояснити:
  1. - удосконаленнями на АЕС, впровадженими операторами під час реконструкції та заходів по подовженню експлуатації
  2. - зростанням операційних можливостей оператора АЕС
  3. - запровадженням регулюючих вимог, які дозволяють обмін передовим досвідом
  4. - підтримкою навичок робочої сили в ядерному ланцюжку з огляду вартості та екології.
  • Подовження експлуатації АЕС зменшить залежність ЄС від імпорту енергоресурсів – переважно викопного палива – а також забезпечить надійність та безпеку мережі та знизить ціни на електроенергію.
  • Низьковуглецева ядерна генерація забезпечує надійну роботу електроенергетичної системи та підтримує інтеграцію більшої частки змінних відновлюваних джерел енергії (VRE) за менших витрат.
Контекст
Метою цього позиційного документу є надати більше інформації про довгострокову експлуатацію (LTO) існуючого парку ядерних реакторів та його переваги. Ця інформація надається в контексті дуже амбітної цілі ЄС щодо скорочення викидів парникових газів на 55% у 2030 році та досягнення цілі ЄС щодо вуглецевої нейтральності до 2050 року. У той же час важливою є економічно ефективний та безпечний енергетичний перехід.
Цей документ є оновленням позиційного документа, опублікованого в липні 2019 року, і враховує наступне:
  • Більш амбітні цілі до 2030 року, що призводять до підвищення важливості підтримки існуючого ядерного парку;
  • Потенційні проблеми з безпекою постачання електроенергії, виявлені в деяких країнах, які виникають на шляху масового розгортання відновлюваних джерел енергії;
  • Нова інформація щодо приведених витрат на електроенергію (LCOE) при подовженні експлуатації ядерних установок;
  • Оновлена версія звіту Compass Lexecon «Шляхи до 2050: роль ядерної енергії в Європі з низьким вмістом вуглецю»;
  • Brexit і, таким чином, врахування лише ЄС-27 у всіх сценаріях моделювання;
  • Оновлені вимоги Орхуської конвенції та Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті, щодо довгострокової експлуатації АЕС.

Натисніть тут, щоб завантажити повну версію даного позиційного документу мовою оригіналу.

Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.

Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом Європейського Форатому починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації. 

Читай також

Архів