Держатомрегулювання видало ліцензію на право провадження діяльності з переробки, зберігання радіоактивних відходів у рамках експлуатації комплексу конфайнмента та об’єкта Укриття

Джерело інформації: ДІЯРУ, 20.08.2021
20 серпня 2021 року Голова – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Григорій ПЛАЧКОВ вручив ліцензію на право провадження діяльності з переробки, зберігання радіоактивних відходів у рамках експлуатації комплексу конфайнмента та об’єкта «Укриття» виконуючому обов'язки генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Валерію СЕЙДІ. 
У заході взяли участь керівництво Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, ДСП «Чорнобильська АЕС», представники Європейського банку реконструкції та розвитку, Представництва Європейської Комісії та засобів масової інформації.
Об’єкт «Укриття» становить собою частину промислового майданчика Чорнобильської АЕС разом із сукупністю споруд, сформованих із пошкоджених конструкцій колишнього 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС, який втратив усі функціональні властивості енергоблока, та добудованих після аварії 26 квітня 1986 року нових конструкцій і систем, що служать для контролю та коригування після аварійної ситуації, включаючи послаблення радіаційних наслідків запроєктної аварії за рахунок перекриття шляхів впливу джерел ядерної та радіологічної небезпеки через оточуюче їх середовище на людей.
Голова органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки Григорій ПЛАЧКОВ наголосив у вступному слові: «Унікальний об’єкт, аналогів якого немає у світі. ДСП «Чорнобильська АЕС» та орган управління, із можливим залученням зарубіжних та міжнародних організацій, має послідовно та планомірно здійснювати подальші роки щодо перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.»
Ліцензування  діяльності з експлуатації конфайнмента, включаючи об’єкт «Укриття», здійснюється як ліцензування окремого виду діяльності: переробка, зберігання радіоактивних відходів, що існують та утворюються під час перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.
«Це дуже важлива подія у житті Чорнобильської АЕС". За час дослідно-промислової експлуатації, персонал ДСП «Чорнобильська АЕС» здобув освітні необхідні навички для безпечної експлуатації усіх систем та обладнання Нового безпечного конфайменту. Хочу запевнити Держатомрегулювання та органи державної влади, що ми зможемо зробити цю діяльність безпечною, і першим кроком буде демонтаж нестабільних конструкцій», - зазначив керівник ДСП «Чорнобильська АЕС» Валерій СЕЙДА. 
Об’єкт «Укриття» слід кваліфікувати як місце поверхневого зберігання неорганізованих радіоактивних відходів (тимчасове сховище неорганізованих РАВ, яке знаходиться в стадії стабілізації та реконструкції).
Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський, у свою чергу, подякував міжнародній спільноті, Європейському банку реконструкцій та розвитку та персоналу ДСП «Чорнобильська АЕС», підкресливши унікальність об'єкту з точки зору не тільки технічних особливостей, але й виклику, який стояв не лише перед Україною, а й усім людством.
Спорудження конфайнмента здійснювалось у рамках міжнародного проєкту та за рахунок коштів Чорнобильського фонду «Укриття, вкладниками якого були 45 країн світу, включаючи Європейську комісію та за участю Європейського банку реконструкцій та розвитку. 
Ця ліцензія забезпечить регулюючий контроль як поточної експлуатації комплексу, так і подальшого перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну зону. 
Завершуючи зустріч, учасники зауважили, що питання безпеки та дотримання норм й вимог ядерної та радіаційної безпеки є першочерговими у провадженні діяльності на об’єкті «Укриття».

 

Читай також

Архів