Першими у Європі ММР з’являться у Румунії

Джерело: uatom, 04.11.2021
Плани щодо побудови на території Румунії першої у Європі АЕС на базі технології малих модульних реакторів (ММР) озвучили днями у Вашингтоні.
Адміністрація Білого дому переконана, що реалізація спільного енергетичного проєкту дозволить Румунії одержати передову технологію використання малих модульних реакторів, а США це допоможе стати лідером у глобальній конкуренції впровадження нових енергетичних розробок. Крім того, реалізація технології ММР стане важливим кроком на шляху зниження викидів вуглецю у навколишнє середовище.
Проєкт планується реалізувати за участі американської компанії, яка наразі вважається флагманом у цьому напрямку – NuScale Power. За попередніми даними передбачається спорудження 6-модульної АЕС на території Румунії, що дасть змогу вже на початках створити у країнах-партнерах понад 3,5 тисяч робочих місць, а з розвитком проєкту потенційно забезпечити роботою до 30 тисяч осіб.
Технологія ММР наразі широко обговорюється у світовій спільноті як один із аспектів у боротьбі зі змінами клімату та зменшення викидів СО2 у довкілля. Реактори малої потужності характеризуються поліпшеними показниками безпеки, більш низькими початковими капіталовкладеннями. Важливо, що технологія ММР має значні переваги над технологіями попереднього покоління, крім того відкриває можливості для створення синергетичних гібридних енергетичних систем, що поєднують ядерні й альтернативні джерела енергії, включаючи відновлювані.
За інформацією whitehouse.gov

Читай також

Архів