«Укренерго» та «Енергоатом» розпочали випробування на енергоблоках АЕС в рамках підготовки до інтеграції ОЕС України до ENTSO-E

Джерело: Укренерго, 19.08.2020
НЕК «Укренерго» та НАЕК «Енергоатом» 17 серпня розпочали проведення випробувань систем збудження генераторів енергоблоків атомних електростанцій. Такі тести необхідні для виконання Каталогу заходів Угоди про умови майбутньої інтеграції ОЕС України до європейської континентальної мережі ENTSO-Е щодо перевірки відповідності роботи генерації технологічним стандартам ENTSO-Е.
Передбачається, що випробування систем збудження генераторів будуть проходити в два етапи. З 17 по 22 серпня, вони відбудуться на енергоблоці №2 Рівненської АЕС (системи збудження турбогенераторів №3 та №4) та енергоблоці №1 Запорізької АЕС, а на початку жовтня — на енергоблоках №1 та №3 Южно-Української АЕС.
18 серпня завершилися випробування систем збудження турбогенераторів другого енергоблоку РАЕС. Тестування проводилися спеціалістами атомної станцій спільно з фахівцями «Укренерго»,  ДМСС Інжиніринг, JT Systems, TetraTech, EPRA, ЛьвівОРГРЕС та за підтримки USAID EnergySecurity Project, UnitedStatesEnergyAssociation (USEA).
Мета досліджень – аналіз стійкості генераторів енергоблоків до можливих низкочастотних коливань. Дані, отримані в результаті тестів, будуть використані Консорціумом операторів системи передачі ENTSO-E (EMС, MAVIR, PSE, SEPS, 50Hertz та Transelectrica) для створення спільної математичної моделі синхронної роботи української та європейської енергосистем та проведення дослідження статичної та динамічної стійкості ОЕС України при паралельній роботі з ENTSO-E. На виконання цього пункту Каталогу заходів Угоди про умови майбутньої об’єднання енергосистеми України та континентальної Європи НЕК «Укренерго» підписала з Консорціумом Сервісний контракт 12 вересня 2019 року.Нагадаємо, в січні-квітні 2019 р. «Укренерго» провела дослідження систем збудження генераторів та систем регулювання частоти та потужності 11 енергоблоків 8 електростанцій (ТЕС, ТЕЦ, ГЕС). Результати тестів були визнані Консорціумом задовільними та використовуються у створенні спільної моделі синхронної роботи.

Читай також

Архів