В.о. міністра енергетики Буславець зібрала нараду з енергетиками країни на Южно-Українській АЕС

Джерело: УНН, 06.10.2020
В.о. міністра енергетики Ольга Буславець зібрала на Южно-Українській АЕС виїзну нараду з державними енергетиками країни, повідомляє УНН.
Ольга Буславец (Фото: пресс-служба Кабмина)
"Ми сьогодні знаходимося на атомній станції і я не можу не зосередити свою увагу на тому, яку увагу приділяють сьогодні саме базовій генерації і фундаменту нашої енергетики – ядерній енергетиці і президент, і уряд, і Міністерство", - наголосила Буславець.
На порядок денний вони винесла підсумки роботи енергопідприємств у 2020 році та підготовку до опалювального сезону. При чому обговорювалися як оперативні питання підготовки магістральних електричних мереж до проходження опалювального періоду, так і проведення протиаварійних тренувань, які відбулись нещодавно.
"Ми з вами всі відчули, який не простий, точніше сказати важкий і нетривіальний рік ми з вами проживаємо. Значне зменшення споживання у цьому році позначилося на всіх генераціях нашої енергосистеми. І само тому у квітні місяці, для того щоб стабілізувати ситуацію, було уточнено прогнозний баланс електричної енергії, який є інструментом безпеки забезпечення постачання і стабільної роботи енергосистеми. І ми досягли цього", - зазначила в.о. міністра.
Буславець розповіла, що відповідно до прогнозів збільшилося споживання електроенергії більше ніж на 3 %, а базова атомна генерація виробила більше на 3,5 % ніж передбачалося. Водночас Україна входить в опалювальний сезон з рекордними запасами палива.
"Наголошую на тому, що ми всі підходимо до опалювального періоду з максимальними запасами палива, як ніколи. З однієї точки зору це добре, у нас є запас міцності, з іншої точки зору це заморожені фінансові ресурси. Але все-же таки, що стосується безпеки - ми спокійні", - сказала Буславець.
Водночас вона акцентувала на пріоритетах розвитку енергетичного сектору.
"Коли я представляю нашу країну, я заявляю про те, що одним із пріоритетів в розвитку нашого ринку електричної енергії звичайно є повна технічна синхронізація з енергосистемою Європейського союзу . І для цього зроблено вже дуже багато", - наголосила Буславець.
Відповідно до затвердженого плану вже виконано низку заходів:
- створено спільний блок регулювання об’єднаної енергосистеми України з Європейською системою Республіки Молдова;
- визначено перелік блоків теплової і атомної генерації, які потребують реконструкції для технічної можливості надання резервів підтримки частоти для виконання вимог;
- генеруючі компанії підтвердили готовність реконструювати шість енергоблоків до кінця 2023 року;
- переналаштовано системи захисту об’єднаної енергосистеми України при зниженні частоти для адаптації до вимог;
- розпочалися роботи з реалізації проектів будівництва для забезпечення надійного електропостачання для споживачів прикордонних районів при відокремленні об’єднаної енергосистеми України від енергосистеми Білорусі, Російської Федерації;
- відновлюється експлуатація між державними повітряними лініями об’єднаних енергосистем. 

Читай також

Архів