Малий модульний реактор Holtec SMR-160 після 10 років розробки, вступає в процес ліцензування USNRC

Джерело: Holtec International, 03.11.2020
Компанія Holtec International повідомила, що почала процес сертифікації дизайну малих модульних реакторів SMR-160 Комісією з ядерного регулювання США (USNRC) за прискореним графіком. 30 вересня 2020 року було проведено зустріч з представниками та співробітниками USNRC, на якій Holtec представив дорожню карту ліцензування та графік подання Тематичного звіту про ліцензування (LTR).
Першим заплановано подання Тематичного звіту, що охоплює основні характеристики безпеки SMR-160, а саме пасивні системи охолодження активної зони (PCCS) та корпусу реактора (PCHR). Це подання має продемонструвати, що PCCS та PCHR відповідають Загальним критеріям проектування, що є важливим фактором для прискорення процесу ліцензування. На початку цього року Holtec успішно завершив першу фазу  перевірки дизайну постачальника в Канаді і зараз планує наступний крок у канадському процесі затвердження проекту. Процес ліцензування USNRC буде базуватися на цих попередніх заходах, відзначаючи, що Звіт про аналіз безпеки SMR-160, який близький до завершення, розроблений відповідно до Загальних критеріїв проектування 10CFR50 та вимог USNRC.
SMR-160 - це малий модульний реактор з легкою водою під тиском, який генерує 160 MWe (525 MWth). Суттєвим відмінністю конструкції є її абсолютна безпека, яка є важливою для отримання державної підтримки та схвалення регуляторних органів для різноманітних застосувань та розподіленого виробництва. На відміну від сучасних діючих установок, SMR-160 спроектований таким чином, що вся охолоджуюча вода, необхідна для безпечного відключення станції, навіть за найсерйозніших сценаріїв аварії, є невід’ємною частиною установки та надійно розташована для запобігання перегріванню реактора. Системи безпеки станції, які отримують доступ до запасу охолоджуючої води SMR-160, є пасивними, тобто вони працюють під дією сили тяжіння, щоб забезпечити відвід відпрацьованого тепла, що утворюється внаслідок роботи реактора. Коротше кажучи, безпека SMR-160 є пасивною та є  невід'ємною частиною його дизайну.

Читай також

Архів