FORATOM підкреслює важливість чистої, керованої та європейської енергії для відновлення ЄС

Джерело: FORATOM, 27.05.2020
Брюссель, 27 травня 2020 року: ФОРАТОМ висловлює жаль з приводу того, що Європейська Комісія не згадала про необхідність у  чистих, керованих та європейських джерелах енергії, у своєму, опублікованому сьогодні, зеленому плані відновлення. Ці три елементи є важливими, якщо ЄС дійсно хоче декарбонізувати свою економіку, створити робочі місця та забезпечити громадянам, лікарням та підприємствам доступ до енергії, яка їм потрібна та коли їм це потрібно.
Криза COVID19  глибоко впливає на Європу. Тому план відновлення ЄС повинен орієнтуватися на рішення, які допоможуть Європі вийти з кризи. Як було підкреслено Радою у квітні, інвестиції в чисті технології допоможуть створити зростання та робочі місця. Крім того, вона  підкреслила необхідність "виробляти критичні товари в Європі, інвестувати кошти в стратегічні ланцюжки  вартості та зменшувати занадто високу  залежність від третіх країн". Ядерна енергія  відповідає усім цим критеріям: вона є  європейською  технологією з європейським ланцюжком поставок та здатна забезпечити Європу низьковуглецевуою енергію, яка їй потрібна, коли вона того потребує. Крім того, ядерна енергія також відіграє ключову роль у медичній діагностиці та лікуванні.
"Комісія в черговий раз проігнорувала найбільше в Європі низьковуглецеве кероване  джерело енергії", - заявив Ів Дебазей, генеральний директор FORATOM. «Ядерна енергетика - це низьковуглецева європейська технологія, яка забезпечує безпеку поставок та створює робочі місця в ЄС».
Тому FORATOM рекомендує щоб  план відновлення ЄС містив наступне:
він має забезпечити безпеку поставок: під час кризи ядерна енергетика зарекомендувала себе як керованою так і гнучкою. Крім того, європейські атомні електростанції мають достатньо запасів палива для роботи протягом трьох років,
він має приділяти достатню увагу європейським технологіям, які створюють робочі місця та зростання в ЄС. Ядерна енергетика має важливий європейський ланцюжок поставок. Як результат, в даний час він підтримує близько 1 млн робочих місць в ЄС і створює ВВП1 близько 450 млрд Євро, що в 4 рази більше на одиницю енергії, ніж для деяких інших низьковуглецевих джерел,
він має  зробити більше для того, щоб досягти своїх цілей декарбонізації. Водень може, справді, стати прекрасним рішенням для важко секторів, які важко декарбонізувати, за умови, що він виконує три умови: безпека поставок, економічно ефективне виробництво та дуже низький рівень вуглецю. Водень на основі електролізера, який працює на електроенергії, що постачається як відновлюваними джерелами, так і ядерними, ідеально відповідає цим умовам.
FORATOM готовий продовжувати приймати участь у дебатах з цього питання.  Ми сподіваємось, що протягом наступних тижнів та місяців ЄС буде втілювати  реалістичну та науково обґрунтовану політику, яка допоможе Європі досягти своїх цілей.
Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. . Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.
Для отримання додаткової інформації звертайтесь до Джессіки Джонсон: jessica.johnson@foratom.org. 
(1) Звіт про економічний та соціальний вплив, Deloitte 2019. EU27 + UK

Читай також

Архів