Всесвітня ядерна асоціація випустила програмний документ щодо важливості продовження експлуатації АЕС

Джерело інформації: atomic-energy.ru, 03.07.2020
03.07.2020. Всесвітня ядерна асоціація (WNA) випустила та презентувала новий програмний технічний документ під назвою «Незмінна цінність активів ядерної енергетики» (The Enduring Value of Nuclear Energy Assets). Все більше урядів повинні впроваджувати політику підтримки довгострокової експлуатації (long-termoperation, LTO) атомних станцій, щоб максимізувати екологічні, людські та економічні вигоди, які вони приносять, укладено в офіційному документі, випущеному Цільовою групою по довгостроковій експлуатації WNA.
Під час презентації Генеральний директор WNA Агнета Райзінг сказала:
«Забезпечення того, щоб сьогоднішні атомні станції досягали свого довгострокового періоду експлуатації, є нагальним політичним завданням. Якщо уряди серйозно ставляться до зміни клімату та енергетичної стійкості, то вони не повинні дозволяти таким підприємствам як АЕС достроково виходити на пенсію».
У документі міститься наступний заклик до урядів:
  • Інвестуйте в базову освіту і академічні установи вищого рівня, а також в програми навчання, щоб забезпечити наявність в країнах кваліфікованої робочої сили.
  • Розробіть відповідну промислову стратегію, щоб ланцюжки ядерних поставок технологій та послуг і їх виробники "були місцеві".
  • Реформуйте ринки так, щоб вони цінували неенергетичні переваги атомної енергії поряд з іншими технологіями генерації екологічно чистої енергії.
  • Переконайтеся, що в тих країнах, де участь громадськості в продовженні експлуатації АЕС є обов'язковим, процес є прозорим і що зацікавленим сторонам надається основана на фактах інформація не тільки про ризики для безпеки і навколишнього середовища, а й про соціально-економічні вигодиексплуатації АЕС .
Довгострокова експлуатація атомних електростанцій є на більшості енергетичних ринків найбільш дешевим варіантом енергогенерації на основі вирівняних затрат на електроенергію (LCOE) і, як очікується, залишиться такою протягом десятиліть, говорить WNA.
Для більшості технологій реакторів не існує фіксованого технічного обмеження на термін служби. Продовження експлуатації атомних станцій було успішно і багаторазово продемонстровано в усьому світі і в даний час є стандартною практикою для АЕС із запланованим терміном експлуатації від 60 до 80 років.
Фото. Американская АЭС "Turkey Point" недавно получила разрешение от регулятора на продление своего срока службы до 80 лет
У документі наголошується, що велика частина світових АЕС технічно здатні до продовження експлуатації. Там, де в останні роки доводилося закривати атомні електростанції, це зазвичай було пов'язано з політичними факторами або економічним провалом ринку, але не через технічні обмеження реакторів. Ще однією перевагою продовження експлуатації є те, що воно "є містком" для будівництва нових АЕС, зберігаючи основні компетенції в галузі, висококваліфіковані робочі місця і підтримуючи місцеві громади.
«Тенденція закриття реакторів з політичних і ринкових причин повинна терміново припинитися, якщо країни серйозно налаштовані на декарбонізацію своїх енергетичних систем і збереження багатьох інших переваг, що надаються саме АЕС, - йдеться в документі, -«Хоча продовження експлуатації АЕС є невідкладним глобальним пріоритетом, воно не повинно перешкодити країнам також продовжувати будівництво нових реакторів. Діючі енергоблоки в кінцевому підсумку повинні будуть бути замінені, і продовження експлуатації може служити мостом до нового ядерного будівництва, забезпечуючи збереження ключових компетенцій. Продовження експлуатації АЕС і нові програми будівництва повинні здійснюватися паралельно, щоб допомогти в досягненні цілей зі скорочення викидів вуглецю».
У документі підкреслюється, що терміново потрібні дії з боку промисловості, уряду і регулюючих органів для максимізації потужності існуючих атомних станцій. 
WNA каже, що для політиків недостатньо просто законодавчо дозволити продовження експлуатації АЕС - вони повинні продовжувати активно підтримувати ядерну промисловість своєї країни і забезпечувати безперервність державної політики щодо продовження експлуатації ядерних енергоустановок.
«Держави повинні інвестувати в необхідну інфраструктуру - надавати ресурси для освіти і навчання, реалізовувати промислову стратегію і реорганізовувати енергетичні ринки, щоб визнати переваги, які приносить атомна енергетика. За допомогою урядів існуючі атомні станції будуть грати більш важливу роль в скороченні викидів, зниження рахунків за електроенергію та підтримки стабільності енергопостачань, ніж передбачалося раніше », - сказано в офіційному документі WNA. 

Читай також

Архів