Зміни в правилах ринку від Регулятора несуть збитки державним підприємствам

18 лютого 2020 року відбулися громадські обговорення змін до Правил ринку в частині ціноутворення на балансовому ринку, в ході яких представники НКРЕКП проінформували про рішення підтримати механізм ціноутворення небалансів, запропонований USAID. Цей проект рішення не було попередньо оприлюднено, чим порушено процедуру проведення громадських обговорень.
Запропоновані Регулятором зміни у Правила ринку стосовно механізму ціноутворення небалансів пропонують застосування двох різних цін для позитивного та негативного небалансу учасника ринку. Кожна із зазначених цін визначатиметься як мінімальне (для позитивного небалансу), або максимальне (для негативного небалансу) з двох значень – ціна на «ринку на добу наперед» або ціна активованої балансуючої потужності, що склалася на балансовому ринку у відповідному розрахунковому періоді, та додатково зменшене/збільшене на 5%.
Також вирішено змінити механізм ціноутворення на балансуючому ринку, застосувавши різні бази та коефіцієнти підвищення/пониження ціни на розвантаження або завантаження. Так, гранична межа цінових заявок постачальника послуг балансування (ППБ) на завантаження дорівнюватиме граничній ціні РДН для годин максимального навантаження, збільшеної на 15%. Гранична межа цінових заявок ППБ на розвантаження дорівнюватиме фактичній ціні, що склалася на РДН у певному розрахунковому періоді, зменшеній на 40%.
Вважаємо, що зазначений підхід не позбавить ринок від маніпуляцій, а навпаки створить загрозу отримання збитків для НАЕК «Енергоатом» та «Гарантований покупець», якому Енергоатом зобов’язаний продавати 85% виробленої на АЕС екологічно чистої електроенергії. Причина – відсутність стимулів для постачальників купувати на «ринку на добу наперед», адже різниця між цінами на РДН та БР буде незначною, а розрахунки з генерацією на балансуючому ринку відбуваються із затримкою у 10-15 днів.
В такій ситуації додаткові збитки понесе не просто державне підприємство, яке є оператором АЕС та виробником половини електроенергії в Україні, а Компанія, яка 85% своєї електроенергії продає за найнижчими в країні (та й загалом у світі) цінами задля виконання всіх соціальних зобов’язань держави перед населенням.
З метою запобігання виникненню вищезазначеної ситуації, НАЕК «Енергоатом» пропонує залишити відсоток множення цін на завантаження/розвантаження на БР на діючому рівні – «+15%» та «-30%» відповідно, а також застосовувати при розрахунку ціни врегулювання небалансів симетричне 20-ти відсоткове коригування ціни замість запропонованого 5-ти відсоткового.

Читай також

Архів