FORATOM оголосив пріоритети своєї діяльності у 2019 році: кліматичні зміни, сталий розвиток та робочі місця

Президент FORATOM Теодор Чіріка і генеральний директор Ів Дебазей висвітлили пріоритети асоціації на 2019 рік.

Кінець 2018 року  був позитивним  для атомної промисловості. На міжнародному рівні МГЕЗК (IPCC) відзначив  провідну роль ядерної енергетики в утриманні рівня глобального потепління нижче 1,5 градусів. Міжнародне енергетичне агентство (IEA) також висловило серйозне занепокоєння тим, що  незважаючи на те, що ядерна енергетика є джерелом низьковуглецевої базової електроенергії, здатної забезпечити безпеку її постачання, нинішня політика ЄС перешкоджає інвестиціям у будівництво нових АЕС та довгостроковій експлуатації існуючих реакторів. Європейська Комісія (ЄК) підтвердила, що ядерна енергетика разом з відновлюваними джерелами енергії стане основою європейської енергетичної системи, вільної від вуглецю.
Але наша робота, звичайно, не закінчилася. Протягом наступних 12 місяців відбудуться численні політичні зміни в ЄС, а саме: Брексіт, обрання нового Європейського парламенту та призначення нової Європейської Комісії. У довгостроковій перспективі важливо, щоб наша промисловість працювала разом з політиками, які приймають рішення щодо розробки інвестиційно сприятливих механізмів для широкомасштабної програми ядерного будівництва.
У майбутньому ми вбачаємо багато можливостей щодо нашої участі у вирішенні ключових для ЄС питань.
Наші перші три політичні пріоритети на рік є такими: 
Кліматичні зміни: публікація документу Європейської Комісії «Чиста планета для всіх» та дослідження FTI-CL Energy Consulting «Шляхи до 2050 року: роль ядерної енергії в Європі з низьким рівнем вуглецю», замовленого FORATOMом наприкінці 2018 року, заклали основи для майбутніх дій щодо зміни клімату. Ми раді, що ЄС тепер визнає важливість ролі ядерної енергетики в енергетичному міксі  як частини рішення для низьковуглецевого майбутнього. Протягом наступних 12 місяців ми будемо продовжувати обговорення на рівні ЄС, надаючи достовірну інформацію про те, як ядерна енергетика допоможе Європі зменшити викиди СО2, і в той же час, постачаючи споживачам доступну потрібну їм електроенергію у потрібний їм час .
Сталий розвиток: більш широкі екологічні наслідки, включаючи землекористування, сировину та забруднення повітря, є ключовими питаннями, які FORATOM планує розглянути протягом наступних 12 місяців. Оцінюючи, чи є джерело енергії сталим чи ні, важливо, з метою кращого врахування всіх впливів на навколишнє середовище розглядати підхід, що стосується всього життєвого циклу. 
Ядерна енергетика має декілька переваг у порівнянні з іншими типами генерацій, оскільки вона не вимагає великих обсягів землі та сировини для виробництва значних обсягів енергії. Ми також працюватимемо над тим, щоб рішення щодо сталого фінансування базувалися на об'єктивних критеріях, а не на ідеологічному списку того, що люди вважають сталим або несталим. 
Робочі місця: FORATOM, в якості одного з флагманських сфер нинішньої ЄК, продовжуватиме сприяти розвитку ядерної енергетики як європейської промисловості, що створює велику кількість робочих місць на  всіх етапах виробництва. Щоб продемонструвати це, FORATOM залучила зовнішнього консультанта для проведення дослідження, яке має точно визначити, що сектор може запропонувати з точки зору кількості робочих місць у Європі. Водночас промисловість занепокоєна зростаючим дефіцитом компетенцій. Тому ми працюватимемо разом з нашими членами, а також через проекти, що фінансуються ЄС, такі як ENEN +, щоб залучити молоде покоління до кар'єри в ядерній сфері.
Ми маємо багато можливостей у майбутньому, і як промислова галузь, ми працюватимемо разом з політиками та зацікавленими сторонами для забезпечення найкращого майбутнього для Європи та її громадян.
www.foratom.org/press-release/foratom-announces-priorities-for-2019-climate-change-sustainability-and-jobs/

Читай також

Архів