Майбутнє ініціативи щодо мирного використання ядерної енергії: реагування на глобальні виклики та черезвичайні ситуації

Джерело: Бюлетень МАГАТЕ, листопад 2020
Автор статті: Rebekka Koelbl

Пропонуємо вашій увазі переклад даної статті українською мовою:

МАГАТЕ у відповідності зі своїм Статутом «прагне до досягнення більш швидкого і широкого використання атомної енергії для підтримання миру, здоров'я і добробуту в усьому світі». Протягом десяти років досягненню цієї мети сприяла Ініціатива щодо мирного використання ядерної енергії (Peaceful Uses Initiative, PUI), яка довела свою ефективність у справі залучення позабюджетних внесків на цілі мирного застосування ядерних технологій.

Що далі? Як в майбутні роки буде змінюватися PUI?

Світ стикається зі складними проблемами в області розвитку, такими як спалахи зоонозних захворювань, зміна клімату і забруднення навколишнього середовища. Ядерні технології можуть допомогти їх вирішити, і держави звертаються до МАГАТЕ за відповідною підтримкою. Щоб відповісти на сьогоднішні складні глобальні виклики, все частіше потрібні великомасштабні комплексні заходи реагування, програми та ініціативи, які охоплюють кілька напрямків діяльності і є стратегічно продуманими.
Багаторічні оголошені внески на реалізацію PUI забезпечують МАГАТЕ необхідну гнучкість і дозволяють йому визначати і підтримувати проекти з урахуванням мінливих потреб держав-членів. Багаторічні оголошені внески будуть і далі грати важливу роль, допомагаючи залучати фінансування в передбачуваних обсягах і в разі необхідності даючи можливість донорам без труднощів направляти ресурси на здійснення більших ініціатив або подолання наслідків надзвичайних ситуацій.

Оперативне реагування на спалахи зоонозних захворювань

Цього року світ зіткнувся з безпрецедентною глобальної надзвичайною ситуацією - пандемією COVID-19. Для боротьби з нею використовувалася полімеразна ланцюгова реакція зі зворотною транскрипцією (ЗТ-ПЛР) - заснований на ядерних технологіях метод, застосовуваний для виявлення вірусу, що викликає COVID-19. В рамках свого найбільшого проекту технічного співробітництва МАГАТЕ допомогло надати експертні знання та обладнання понад 120 країнам. Вкрай важливо, щоб фахівці в усьому світі могли не тільки негайно реагувати на надзвичайні ситуації, а й виявляти і ідентифікувати захворювання на ранньому етапі, перш ніж відбудеться спалах.
Щороку зоонозних захворювання зачіпають близько 2,6 мільярда чоловік. За допомогою ядерних і суміжних методів вчені можуть досліджувати, запобігати і стримувати спалахи зоонозних захворювань. Всесвітній доступ до просторово-часових даними про патогенних мікроорганізмів і захворюваннях тварин може сприяти оперативному прийняттю рішень і допомагати ветеринарним і медико-санітарним органам в реалізації своєчасних заходів у відповідь і поширенні інформації серед відповідних зацікавлених сторін. Щоб підготуватися до нових спалахів, національні експерти братимуть участь в діяльності в області координованих досліджень. В результаті вони поліпшать розуміння того, як зоонозних захворювання впливають на здоров'я людини, і зможуть більш ефективно боротися з ними.
Для задоволення цієї потреби і запобігання майбутніх спалахів МАГАТЕ приступило до реалізації проекту «Комплексні дії по боротьбі з зоонозними захворюваннями» (ЗОДИАК) - всеосяжної, міжгалузевий і міждисциплінарної глобальної ініціативи, покликаної поліпшити відстеження, моніторинг і своєчасне виявлення патогенів, що викликають зоонозних захворювання. Основу нової розширеної мережі лабораторій ЗОДИАК буде забезпечувати Мережа лабораторій ветеринарної діагностики (ВЕТЛАБ), яка протягом ряду років підтримується за рахунок фінансування по лінії PUI. 
Найбільш точним методом виявлення вірусу COVID-19 є ОТ-ПЦР в реальному часі. МАГАТЕ допомагає країнам використовувати цей метод для виявлення зоонозних захворювань (переданих від тварин до людини), таких як COVID-19 і Ебола. 

Боротьба із забрудненням пластиком

Забруднення пластиком зростає тривожними темпами, погрожуючи екосистемам, підриваючи продовольчу безпеку і створюючи ризики для здоров'я людини та сталого розвитку. У 2018 році у всьому світі було вироблено майже 360 мільйонів тонн пластмас, і кожен рік в океан потрапляють близько 8 мільйонів тонн пластикових відходів.
Ядерні технології можуть доповнити традиційні підходи до скорочення кількості пластикових відходів. Опромінення можна використовувати для зміни структури і властивостей пластику або для його розкладання до стану сировини. В обох випадках модифіковані або отримали нові властивості матеріали або сировина використовуються для виробництва продукції з пластика, яка може бути реалізована на ринку, що дозволяє отримати економічну вигоду і одночасно скоротити обсяг відходів.
Переробка пластику в нові продукти з використанням радіаційних технологій особливо доцільна в тих випадках, коли первинна переробка пластикових відходів вже неможлива, оскільки звичайні технології дозволяють переробити багато термопластичні матеріали тільки один або два рази.
Крім того, ядерні методи можуть використовуватися для характеризації, моніторингу, визначення походження та відстеження мікропластіков з метою оцінки їх поширеності і впливу на навколишнє середовище, в тому числі в океані.

Боротьба зі зміною клімату

Щоб дотримати міжнародні угоди і не допустити підвищення глобальної температури на величину понад двох градусів Цельсія в порівнянні з доіндустріальної показниками, енергетичний сектор необхідно декарбонізувати.
Тим часом мінливі погодні умови позначаються на сільськогосподарських системах, глобальному продовольчому постачанні і джерела коштів для існування дрібних фермерів. До числа найбільш гострих наслідків зміни клімату, які вже відчуваються, відносяться брак продовольства, дефіцит води і втрата біорізноманіття. МАГАТЕ буде грати все більш важливу роль в наданні країнам допомоги в оцінці наслідків зміни клімату та адаптації до них з використанням ядерних та ізотопних методів.
Крім того, МАГАТЕ буде і надалі сприяти пом'якшенню наслідків зміни клімату, допомагаючи країнам оцінювати розвиток їх енергосистем і ту роль, яку ядерна енергетика могла б грати у виробництві електроенергії. Інновації в галузі ядерної енергетики можуть допомогти країнам перейти на екологічно чисту енергію, при цьому ядерна енергетика може доповнити поновлювані джерела енергії, такі як енергія вітру і сонця. Проекти та програми зі сприяння державам-членам у безпечної, стійкої і економічно ефективної експлуатації ядерної енергетики з використанням інноваційних технологій залишатимуться важливою частиною роботи МАГАТЕ, підтримуваної за рахунок коштів PUI.

Модернізація дослідних лабораторій

Реконструкція та модернізація лабораторій ядерних застосувань МАГАТЕ в Зайберсдорф, Австрія, здійснюється за підтримки PUI, і очікується, що в майбутні роки ця практика продовжиться. Для більш якісного задоволення мінливих потреб держав-членів будуть побудовані три нові лабораторії, що забезпечують лабораторні послуги і підготовку кадрів в області продовольства і сільського господарства, охорони здоров'я, навколишнього середовища, а також розробки і використання нейтронних приладів.

Безпека радіоактивних джерел і ядерних матеріалів

Використання ядерних технологій вимагає суворого регулювання в сфері ядерної та фізичної безпеки і наявності відповідної інфраструктури на національному рівні. Відчутні вигоди країнам, які використовують ядерні технології в цілях розвитку, приносить міжнародне співробітництво в справі узгодження підходів в таких областях, як безпека і збереження при перевезенні, безпеку при поводженні з радіоактивними відходами та аварійна готовність і реагування. Фінансування по лінії PUI доповнює програму Агентства з безпеки радіоактивних джерел і ще більше підвищує ефективність національних систем, в рамках яких використовуються ці технології.
У цьому десятилітті завдяки підтримці з боку партнерів з державного та приватного секторів PUI може вийти на новий рівень і забезпечити максимальний внесок МАГАТЕ у вирішення глобальних проблем шляхом використання ядерних технологій.

Ознайомитись зі статтею мовою оригіналу можна за посиланням

 

Читай також

Архів