Генеральний директор МАГАТЕ Гроссі закликає використовувати ядерну енергетику для досягнення нульових викидів: у нас залишається все менше часу, а клімат змінюється

Джерело: Міжнародне агество по атомній енергії (iaea.org), 14.04.2021
Автори статті:
Джеффрі Донован, Департамент ядерної енергії МАГАТЕ
Анрі Пайєр, Департамент ядерної енергії МАГАТЕ
Шант Крікорян, Департамент ядерної енергії МАГАТЕ
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що країни по всьому світу розглядають можливість використання ядерної енергетики для ефективної декарбонізації, оскільки у нас залишається все менше часу - клімат змінюється. При цьому він підкреслив, що для того, щоб такі зусилля увінчалися успіхом, необхідна міжнародна співпраця і партнерство.
(Фото. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Джерело: iaea.org)
«Всі ми знаємо, в чому полягає проблема, і всі ми знаємо, якою є загальна задача: здійснити декарбонізацію, причому зробити це швидко», - сказав пан Гроссі в ході Саміту з нульовим викидами МЕА і 26-ї Конференції з питань клімату - віртуального діалогу на високому рівні, організованого Міжнародним енергетичним агентством зі штаб-квартирою в Парижі. У цьому заході взяв участь цілий ряд представників першого ешелону національних урядів, міжнародних організацій і транснаціональних корпорацій.
Виступаючи на панельній сесії, присвяченій тому, як підвищити ефективність переходу до екологічно чистої енергії, пан Гроссі зазначив, що декілька розвинених та країн, що розвиваються розглядають можливість розширення або створення ядерно-енергетичних програм, які допоможуть їм досягти як цілей в сфері зміни клімату, так і цілей в області сталого розвитку. Він вказав на те, що ядерна енергетика являється «існуючим рішенням», яке дозволяє виробляти майже одну третину низьковуглецевої електроенергії у всьому світі, а також представляє собою «майбутню альтернативу» і «розкриває потенціал».
«Майбутня альтернатива полягає в малих модульних реакторах і мікрореакторах, які роблять це екологічно чисте джерело енергії доступним для більшого числа країн, - заявив пан Гроссі, кажучи про перспективні ядерно-енергетичні технології. - Крім того, ядерна енергетика розкриває потенціал відновлюваних джерел енергії, забезпечуючи необхідну гнучкість, легкість впровадження і стабільність».
Цей саміт за участю пана Гроссі проходив на фоні зміцнення партнерських відносин між МАГАТЕ і МЕА в області ядерної енергетики і переходу до екологічно чистої енергії і напередодні Конференції Організації Об'єднаних Націй по зміні клімату (26-ї Конференції з питань клімату), яка повинна відбутися в листопаді в Глазго, Шотландія, і до якої Агентство ретельно готується. Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль - один з організаторів саміту - у своїй промові зазначив, що необхідно використовувати всі низьковуглецеві технології для того, щоб досягти нульового рівня викидів. З ним погодився міністр економіки, торгівлі і промисловості Японії Хіросі Кадзіяма, який вказав на необхідність ядерної енергетики.
Цей саміт був наступним за відбувшимся в 2020 році першим Саммітом по переходу до екологічно чистої енергії МЕА. Одним з його організаторів виступив Алок Шарма, призначений Головою 26-ї Конференції з питань клімату, і він був задуманий як один з важливих етапів на шляху до конференції в Глазго. На ньому були присутні представники міністерств з питань енергетики та клімату з більш ніж 40 країн, які взяли участь в роботі п'яти окремих міністерських груп.
Кілька учасників, в тому числі пан Біроль, відмітили важливість міжнародного співробітництва та роль міжнародних організацій в прискоренні переходу до екологічно чистої енергії. Міністр гірничорудної промисловості і енергетики Бразилії Бенту Албукерке вказав, зокрема, на необхідність енергетичного планування та створення потенціалу.
Гаурі Сінгх, заступник Генерального директора ІРЕНА, повідомив, що ІРЕНА сприяє 70-ти країнам у зв'язку з їх обумовленими на національному рівні вкладами (ОНВ), що дозволяють повідомляти про плани по досягненню цілей в області зміни клімату відповідно до Паризької угоди. МАГАТЕ, що підтримує зусилля ІРЕНА, допомагає країнам у створенні потенціалу та енергетичному плануванні, в тому числі в розвитку інфраструктури, необхідної для безпечної і стійкою ядерно-енергетичної програми. Більш 135 країн і 20 міжнародних організацій звернулись до МАГАТЕ з проханням про використання його інструментів енергетичного планування, які є технологічно нейтральними.
«Деякі речі, які робить МАГАТЕ, дуже конкретні», - зазначив пан Гроссі, навівши в якості прикладу підтримку ядерно-енергетичної інфраструктури, а також енергетичне планування та забезпечення того, щоб країни, які зробили вибір на користь ядерної енергетики, впроваджували і використовували її безпечним і надійним чином. В даний час МАГАТЕ працює приблизно з 30 так званими країнами-новачками, які або зацікавлені в ядерній енергетиці, або активно її впроваджують. Протягом десятиліття МАГАТЕ сприяло Білорусі та Об'єднаним Арабським Еміратам: в минулому році вони підключили до енергосистеми свої перші реактори.
Комісар з питань енергетики та інфраструктури Комісії Африканського союзу Амані Абу-Зієд заявив, що доступ до сучасної та екологічно чистої енергії, передбачений метою 7 в області сталого розвитку, має ключове значення для зусиль в сфері розвитку, що вживаються в Африці. Кенія, Гана, Нігерія, Уганда і Судан входять в число африканських країн-новачків, які активно співпрацюють з Агентством в рамках зусиль з розвитку інфраструктури, необхідної для реалізації безпечної та надійної ядерно-енергетичної програми.
Міністр енергетики та цифрового розвитку Швеції Андерс Ігеман, який виконував функції співголови групи, заявив, що швидка декарбонізація необхідна не тільки в сфері виробництва електроенергії, але і в інших секторах, таких як промисловість. Він повідомив, що до 2026 року при виробництві сталі Швеція планує відмовитися від видобувних видів палива на користь екологічно чистого водню. Швеція вже в значній мірі декарбонізувала своє виробництво електроенергії завдяки використанню гідроенергетики і ядерної енергетики, на частку якої припадає 34 відсотки виробленої нею електроенергії.
Міністр енергетики та мінеральних ресурсів Індонезії Аріфін Тасріф, який виконував функції співголови групи, підкреслив, що в боротьбі зі зміною клімату і для досягнення цілей в галузі сталого розвитку «необхідно розглядати всі можливі шляхи переходу і всі технології».
«Нам потрібні всі ефективні технології: ми повинні діяти раціонально, практично і швидко, адже годинник вже цокає, - заявив пан Гроссі в кінці свого виступу. - Ядерна енергетика є частиною рішення». 

Читай також

Архів