Висновки конференції FORATOM «NuclearEurope2021»

Джерело: FORATOM, 30.06.2021
Автор статті: Ів Дебазей, Генеральний Директор FORATOM 

Пропонуємо вашій увазі переклад даної статті українською мовою:

У червні FORATOM провів свою щорічну конференцію «NuclearEurope2021» під назвою “Ядерна енергетика на перехресті: куди далі?”. Цього року це була віртуальна подія. Під час конференції виступаючі високого рівня з усього світу обговорили цілий ряд тем, пов'язаних з ядерною енергією на рівні ЄС, зосередивши увагу на двох основних темах: громадська думка щодо ядерної енергії та роль, яку ядерна енергетика може зіграти до 2050 року. Дискусії та обговорення були дуже плідними. 
Користуючись нагодою, я хотів би поділитися з вами своїми думками щодо цих двох важливих тем.
По-перше, слід підкреслити, що зміни клімату відбуваються зараз і це становить велику загрозу. Цю ситуацію буде дуже важко змінити, якщо не вжити жорстких та термінових контрзаходів. На мій погляд, зрозуміло, що нам потрібні всі рішення, і вони потрібні нам зараз. З огляду на це, у нас більше немає часу продовжувати дискусії про “ядерну енергію проти відновлюваних джерел”. Вони нам обоє потрібні!
По-друге, все ще існує значний розрив між реальністю того, що таке ядерна енергія, і тим, як її сприймає широка громадськість. Під час конференції ми почули, що коли дискусія відбувається у відкритій та прозорій формі з аргументами, заснованими на фактах, сприйняття ядерної енергії може значно покращитися.
Значна увага також було приділено поточній політиці ЄС та її можливому впливу на ядерну енергетику. Ядерна енергетика має чудові результати в ЄС щодо скорочення викидів вуглецю та забезпечення безпечної доступної електроенергії для всіх громадян. Це джерело енергії, яке масово та успішно впроваджується протягом останніх 40 років, і його переваги слід належним чином визнати у політиці ЄС. Саме тому слід зробити набагато більше для збереження існуючого парку, доки будуть дотримані технічні умови та умови безпеки.
Аналіз FORATOM показує, що довгострокова експлуатація ядерних реакторів може підтримати більшість додаткових зусиль, необхідних для досягнення нової мети ЄС щодо скорочення викидів на 55% до 2030 року. Те саме стосується виробництва водню до 2030 року.
Все це буде неможливим без стабільного інвестиційного середовища для нашої промисловості - ядерна енергія була визнана в звіті JRC стійкою і тому має бути включена до таксономії. Необхідність, принаймні збереження поточної ядерну частку, має бути визнана та включена до політики ЄС.
Щоб гарантувати, що ядерна енергетика збереже свою роль у енергетичному комплексі ЄС протягом наступних років, на рівні ЄС необхідно подолати деякі перешкоди:
  • Ризик занадто великої ставки на новітні технології, які ще не довели свою здатність масштабування за розумну ціну та за розумні терміни.
  • Ризик переходу від залежності від викопного палива до імпорту сировини (оскільки величезну кількість сировини та рідкоземельних матеріалів потрібно буде імпортувати з-за меж Європи).
  • Ризик не приділяти достатньої уваги ефектам блокування, які можуть мати на увазі деякі "перехідні" рішення.
  • Ризик недооцінки соціально-економічних наслідків енергетичного переходу.
Хоча ці ризики дуже реальні, зазвичай вони належним чином не враховуються і навіть не усвідомлюються особами, які приймають рішення в ЄС, оскільки вони не вписуються в поточну ситуацію в ЄС. На мою думку, врахування ядерного варіанту в усіх майбутніх планах допоможе запобігти та пом'якшити ці ризики. Ось чому нам доводиться інвестувати в НДР, нові рішення, нові проекти, готувати наступне покоління до управління і гарантувати, що ядерна енергія буде повністю визнана за її переваги.

Ознайомитись зі статтею мовою оригіналу можна за посиланням

Читай також

Архів