Ядерна промисловість повинна бути одним із стовпів відновлення після COVID-19

Джерело: foratom.org (блог Жан-Мішеля Квілічіні), 08.02.2021
Автор статті: Жан-Мішель Квілічіні, директор програми EDF подовження експлуатації, віце-президент FORATOM
У грудні 2020 року Жан-Мішель Квілічіні, директор програми EDF подовження експлуатації, був призначений  віце-президентом FORATOM. У своєму блозі на сайті ФОРАТОМ він робить прогноз розвитку атомної енергетики в Європі на 2021 рік.

Пропонуємо вашій увазі переклад даної статті українською мовою:

Наразі робити передбачення непросто, адже прогнози робились й на 2020 рік, а рік став непередбачуваним. Проте на сьогоднішній день є кілька ознак, які переповнюють мене надією, як щодо пандемії, так і майбутнього нашої галузі. Впровадження в Європі та в усьому світі амбіційних кампаній вакцинації є ключовим кроком у процесі викорінення вірусу, який сильно вплинув на наше суспільство та зашкодив нашому економічному життю. Однак боротьба з негативними наслідками вірусу COVID-19 потребує часу, і тому наші зусилля мають тільки зростати, якщо хочемо, щоб початок відновлення відбувся до кінця 2021 року.
У 2021 році ядерна енергетика, потенційно, може бути включена до таксономії.
Те ж саме стосується ядерної галузі, яка, якщо нею не знехтують європейські політичні діячі, безсумнівно, буде одним із стовпів цього довгоочікуваного відновлення. Отже, включення ядерної енергії, як прийнятного сектору, до сталого фінансування ЄС є ключовим, і я сподіваюся, що це відбудеться в 2021 році. Таке включення дозволить нашій промисловості скористатися умовами фінансування, які їй потрібні в наступні роки.
Поки що ми не досягли успіху на цьому фронті, але нещодавнє рішення відкласти прийняття першого Делегованого акту з таксономії залишає двері відкритими для нас. Це дозволяє включити ядерну енергію до цього першого делегованого акту на основі елементів, що містяться в проекті звіту Спільного дослідницького центру Європейської Комісії.
На сьогоднішній день зміст цієї доповіді, яка в основному буде зосереджена на оцінці ядерної енергетики за критеріями «не завдають значної шкоди», ще невідомий. Очікується, що звіт буде опублікований у лютому, а потім буде розглянутий Науковим комітетом з питань ризику для здоров’я та навколишнього середовища (SHEER) та групою експертів з радіаційного захисту згідно зі статтею 31 Договору ЄВРАТОМ. Атомна енергетика може розглядатись одночасно з іншими галузями промисловості, а не на якихось особливих етапах, я це передбачувалось раніше. Такий підхід дає можливість ядерній енергетиці бути інтегрованою в загальний процес, який застосовується до інших галузей промисловості, й сприятиме, таким чином, амбіціям ЄС досягти нульових викидів до 2050 року.
SMR демонструють значний потенціал у ЄС як майбутня низьковуглецева технологія
Ініціатива з підтримки розвитку малих модульних реакторів (SMR), яка скоро буде розпочата Європейською комісією є ще одним напрямком великих сподівань цього року в Європі. 
SMR демонструють значний потенціал у ЄС як майбутня низьковуглецева технологія. Вони можуть забезпечити диспетчеризовану, низьковуглецеву та у достатніх обсягах генерацію електроенергії. Вони зможуть замінити викопне паливо, особливо у централізованому теплопостачанні. А також підтримати електрифікацію автомобільного та залізничного транспорту, виробництво водню та опріснення води.
SMR мають низку передбачуваних проектних переваг, включаючи менший розмір ділянки землі, яка потрібна для їх розміщення та нижчі вимоги до капітальних витрат, модульне будівництво, віддалені та швидші виробничі процеси, скорочений час будівництва та ризик, а також менші зони впливу у випадку надзвичайних ситуацій.
Наразі є необхідність ініціативи Комісії щодо організації діалогу між різними європейськими зацікавленими сторонами. У цьому контексті важливо підтримати Комісію, яка намагається якнайшвидше створити «галузевий круглий стіл щодо SMR» для вирішення таких питань, як вимоги регулювання, інструменти фінансування, виклики НДДКР, сприйняття громадськістю та консолідація ланцюжка промислової вартості.

Ознайомитись зі статтею мовою оригіналу можна за посиланням

 

Читай також

Архів