Міжнародні кліматичні цілі не будуть досягнуті, якщо виключити атомну енергетику, згідно доповіді Економічної комісія ООН для Європи (UNECE)

Джерело: UNECE, 11.08.2021
Економічна комісія ООН для Європи (United Nations Economic Commission for Europe, UNECE) дійшла висновку, що ядерна енергетика може бути частиною розширеного портфеля сталих технологій із низьким або нульовим рівнем викидів вуглецю задля декарбонізації глобальної енергетичної системи та енергоємних галузей економіки. Про це йдеться у новому технологічному огляді UNECE, опублікованому 11.08.2021:
Атомна енергія - це низьковуглецеве джерело енергії, яке відіграє важливу роль в запобіганні викидів CO2. За останні 50 років використання атомної енергії допомогло скоротити глобальні викиди CO2 приблизно на 74 Гт., що становить дворічний обсяг світової емісії. Лише гідроенергетика може порівнятися в подібному запобіганні викидів за цей період.
Сьогодні на частку атомної енергетики припадає 20% електроенергії, виробленої в регіоні Економічної комісія ООН для Європи (ЄЕК ООН) та 43% виробництва низьковуглецевої електроенергії. Необхідні швидкі перетворення глобальної енергетичної системи, оскільки на викопне паливо, як і раніше припадає більше половини виробництва електроенергії в регіоні ЄЕК ООН. У новому технологічному огляді UNECE, опублікованому 11.08.2021, наголошується, що атомна енергетика може бути частиною розширеного портфеля сталих технологій із низьким або нульовим рівнем викидів вуглецю задля декарбонізації глобальної енергетичної системи та енергоємних галузей економіки, заради виконання Паризької угоди і Порядку денного в області сталого розвитку на період до 2030 року.
У доповіді IPCC про глобальне потепління на 1,5 ° C, опублікованому в кінці 2018 року, представлені сценарії пом'якшення наслідків, при яких до 2050 року виробництво електроенергії на АЕС збільшиться в середньому в 2,5 рази в порівнянні з сьогоднішнім рівнем. Крім того, згідно «проміжного» ілюстративного сценарію, який передбачає, що соціальні, економічні та технологічні тенденції будуть відповідати поточним моделям, і не станеться серйозних змін в раціоні харчування та тенденціях мобільності, очікується, що до 2050 року попит на атомну генерацію виросте в шість раз і ця технологія буде забезпечувати 25% світової електроенергії.
У атомної енергетики є потенціал для поглиблення інтеграції з іншими низьковуглецевими джерелами енергії в майбутньому декарбонізованому енергобалансі.
«Для тих країн, які вирішили впроваджувати цю технологію, атомна енергетика є важливим джерелом низьковуглецевої електроенергії і тепла, яке може сприяти досягненню вуглецевої нейтральності і, отже, сприяти пом'якшенню наслідків зміни клімату і досягненню Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року» , - заявила виконавчий секретар ЄЕК ООН Ольга Алгаєрова.

Атомна енергія в регіоні ЄЕК ООН

В регіоні ЄЕК ООН атомна енергетика є активною частиною енергосистеми, забезпечуючи понад 30% виробництва електроенергії в одинадцяти країнах (Бельгія, Болгарія, Чеська Республіка, Фінляндія, Франція, Угорщина, Словаччина, Словенія, Швеція, Швейцарія, Україна). В даний час в 20 країнах діють атомні електростанції, а в п'ятнадцяти країнах будуються або планується будівництво нових електростанцій. Сім держав-членів ЄЕК ООН вперше перебувають в процесі розробки програм в галузі атомної енергетики. Ряд країн, таких як Канада, Чеська Республіка, Фінляндія, Франція, Угорщина, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Російська Федерація, Україна, Великобританія і США, прямо заявили, що, в майбутньому, саме ядерна енергетика буде відігравати важливу роль в скороченні національних викидів. Бельгія і Німеччина оголосили про припинення використання атомної енергетики в 2025 і 2023 роках відповідно.
У регіоні діють 292 реактора. З 2000 року в регіоні було зупинено більше 80 реакторів з політичних, економічних або технічних причин. У більшості випадків вони були, принаймні, частково, замінені виробництвом електроенергії на викопному паливі, що є невдачею в зусиллях щодо пом'якшення наслідків зміни клімату. Міжнародне енергетичне агентство і Міжнародне агентство з атомної енергії розглядають запобігання передчасному закриттю атомних електростанцій як невідкладний пріоритет в боротьбі зі зміною клімату.

Варіанти і області застосування атомних технологій

Існує три основні класи технологій атомних реакторів: реактори великої потужності (гігаватного класу), малі модульні реактори (ММР) і мікрореактори. Реактори великої потужності є добре відпрацьованою технологією, яка в даний час доступна на ринку. ММР і мікрореактори знаходяться в стадії розробки, причому деякі конструкції стрімко наближаються до стадії комерційного впровадження, і одна така станція, що працює на північному узбережжі Росії, забезпечує комбіноване виробництво тепла та електроенергії для віддалених населених пунктів. Деякі конструкції мікрореакторів можуть бути доступні в країнах-постачальниках, таких як США і Канада, протягом п'яти років.
Оскільки атомні електростанції виробляють як електроенергію, так і тепло з низьким рівнем викидів вуглецю, вони також відкривають можливості для декарбонізації енергоємних галузей. Наприклад, є потенціал для збільшення виробництва сталі з низьким або нульовим вмістом вуглецю, водню і хімічної продукції, що сприяє декарбонізації секторів, в яких важко знизити викиди вуглецю.
Атомна енергія - це економічно вигідний варіант виробництва електроенергії в багатьох частинах світу. Низьковитратне фінансування і ринкові рамки можуть забезпечити рівень капітальних витрат в розмірі від 5 до 10 мільярдів доларів США для великих атомних електростанцій. Майбутні маломасштабні «мікрореактори» і ММР, ймовірно, будуть легше фінансуватися і підтримувати взаємодію технологій зі змінними поновлюваними джерелами енергії.
Атомна енергетика пов'язана з особливими ризиками, такими як радіологічні аварії та поводження з радіоактивними відходами, які необхідно належним чином передбачити і усувати. Деякі країни вважають за краще не розвивати атомну енергетику, тому що вони вважають ризики атомних інцидентів і аварій неприйнятними або через проблеми, пов'язані з довгостроковим поводженням з радіоактивними відходами.
У технологічному огляді підкреслюється, що країнам, які використовують атомну енергію, необхідно співпрацювати і розвивати спільні проекти. Огляд є всього лише одним із серії оглядів енергетичних технологій, опублікованих ЄЕК ООН з метою допомогти пом’якшити наслідки зміни клімату та прискорити впровадження низьковуглецевих технологій.
Детально: https://unece.org/.../Nuclear%20power%20brief_RU_0.pdf
Читати огляд мовою оригіналу: https://unece.org/sites/default/files/2021-08/Nuclear%20power%20brief_EN_0.pdf

Довідково: Наразі в регіоні Економічної комісії ООН для Європи (United Nations Economic Commission for Europe, UNECE), що охоплює 56 країн – зокрема Україну, США, Канаду, Ізраїль, європейські держави, а також центральноазіатські республіки колишнього СРСР – експлуатуються 292 атомних енергетичних реактори, які виробляють 20% світової електроенергії. Їхня частка у виробництві низьковуглецевої енергії становить 43%. Але виробництво електроенергії на викопному паливі все ще займає більше половини у загальному обсязі виробництва електроенергії.

Читай також

Архів