Гендиректор Асоціації "Український ядерний форум" Микола Кухарчук: про американські малі ядерні енергоблоки, які Зеленський обіцяв виробляти в Україні

Інтерв’ю Миколи Кухарчука, Генерального директор Асоціації "Український ядерний форум" 
Джерело: Українські новини, 14.05.2021
Автор статті: Андрій Чернов
Наприкінці квітня Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна планує перейти до використання найсучасніших ядерних реакторів, у тому числі малих модульних реакторів SMR-160, оскільки має ціль локалізувати технологічне виробництво для SMR-160 в Україні.
Малі модульні ядерні реактори є новою технологією, що тільки розвивається, однак інтерес до неї зростає у всьому світі. Українські Новини поспілкувалися з генеральним директором Асоціації "Український ядерний форум", Миколою Кухарчуком, відносно можливості експлуатації і виробництва малих модульних реакторів SMR-160, їх відмінностях від традиційних ядерних реакторів і безпеки їх експлуатації.
Чи дійсно можливо налагодити виробництво малих модульних реакторів SMR-160 в Україні, і чи взагалі є цьому необхідність?
Я вважаю, що за малими модульними реакторами майбутнє, тому їх застосування в Україні - це вирішення тих проблем, які будуть виникати в майбутньому. Тобто заміщення діючих атомних енергоблоків і так далі.
У чому принципова відмінність між малими модульними реакторами та тими, які зараз використовуються в Україні?
В останній час при будівництві нових атомних енергоблоків стикнулися з проблемами термінів будівництва. Терміни будівництва енергоблоків беруться до уваги при будівництві, модульні реактори вирішують дану проблему. У зв'язку з цим, ризик невчасного закінчення будівництва, а також пов’язані з ним  проблеми фінансування  вирішуються. З такими проблемами стикнулись, при будівництві енергоблоків, наприклад, у Франції, Великобританії, США. Саме ці проблеми вирішує будівництво якраз малих модульних реакторів. Крім того, якщо взяти до уваги питому вартість енергоблоку, мається на увазі вартість 1 кВт потужності, малий модульний реактор та великий несумірні по вартості, проте інвестицій при будівництві вимагається менше, і в цілому вартість проекту будівництва такого реактора менша. Є цілий ряд привабливих моментів, які дозволяють легше впроваджувати  модульні реактори в майбутньому.
Чи необхідно отримувати якусь ліцензію для початку виробництва таких реакторів?
Звичайно, необхідно пройти весь процес. Як у великого, так і у малого енергоблоку він є одним і тим же. Ліцензування, отримання ліцензії на будівництво, експлуатацію та й сам проект повинен бути ліцензованими.
Який термін експлуатації малих модульних реакторів? Він більше чи менше, ніж у традиційних ядерних реакторів?
Термін залежить від проекту. Але якщо мова йде про SMR-160, то термін його експлуатації 80 років. Це досить великий термін.
Наскільки ці реактори безпечніші або небезпечніші ніж ті, які експлуатуються «Енергоатомом»?
Це реактори нового покоління, в них враховані всі нові розробки, які забезпечують безпеку. Тому малі модульні реактори значно безпечніші ніж звичайні. При цьому навіть у звичайних реакторах вже впроваджено багато різних систем безпеки, але нові модульні реактори все одно на порядок більш безпечні.
Яка потужність цих реакторів?
Потужність цього енергоблоку є в самій назві - 160 МВт.
Виходить, що потрібно будувати більше атомних електростанцій, щоб покрити потреби України в електроенергії?Не те щоб більше станцій, потужність можна збільшити за рахунок кількості енергоблоків.
Такими модульними енергоблоками можна буде замінити теплову генерацію?
Великі енергоблоки будувались з метою вироблення базової електроенергії. Тобто вони найбільш ефективні при максимальній потужності, вони проектувались не для того, щоб регулювати систему, а для того, щоб працювати в базі. А малі модульні реактори в принципі всі проектуються так, що вони можуть працювати як регулююча потужність. Вони цілком можуть змінити собою теплову генерацію саме з точки зору маневреності.
Чи пройшли ці реактори сертифікацію? Ми знаємо, що зараз вони знаходяться на передсертифікаційному огляді в Канаді.
Да, наскільки я знаю, у 2021 році їх ліцензійна оцінка канадським регулятором мала бути закінчена. Наскільки я знаю, Holtec розпочав процес ліцензування в США у FERC (Federal Energy Regulatory Commission - Федеральна комісія з регулювання енергетики).
Хто може їх можна виробляти в Україні?
На сьогоднішній день у нас ще немає заводів по виробництву малих модульних реакторів. Але потенційно промисловість України може забезпечити до 75% виробництва. Атомна станція - це комплексний проект, там задіяно різноманітне обладнання. Так ось промисловий потенціал України може це забезпечити, але конкретно виробництво малих модульних реакторів - це тривалий процес. Потрібно визначати підприємства, оцінити їх, бо все змінюється і вчора вони, припустимо, могли, а сьогодні вже не можуть це зробити. Процес визначення підприємств, які можуть відповідно системі якості забезпечувати обладнанням, запланованим у проекті, є досить тривалим.
Які реальні терміни організації будівництва?
Відповісти на це питання складно, так як ніхто у нас конкретно цим ніколи не займався. Коли буде конкретне завдання, проектна організація повинна буде провести розрахунки, обрахувати всі кроки, які необхідні для того, щоб забезпечити створення проекту, розміщення замовлень і так далі. Зараз ніяких таких документів немає. Перший документ, який буде розроблятися - це ТЕО (техніко-економічне обґрунтування) в ньому і будуть всі ці пункти.
Чи потрібно вносити якісь зміни в законодавство для запровадження в експлуатацію таких реакторів?
У нас достатньо загального законодавства для того, щоб можна було будувати будь-які типи реакторів. Але під кожний конкретний проект є своє законодавство. Тобто для будівництва кожного атомного енергоблоку потрібен свій законодавчий акт. Нічого змінювати особливо не потрібно, але приймати конкретний законодавчий акт стосовно кожного проекту буде необхідно.
Наскільки часто подібні реактори використовуються в інших країнах?
Зараз активно йде підготовка до будівництва малих модульних реакторів. Тобто будуються прототипи нових модульних реакторів. Є деякі проекти, але вони, швидше за все, не будуть широко впроваджуватися в світі. Наприклад, найбільш просунутий американський проект є у компанії NuScale (США). Зараз йде процес вибору майданчика для будівництва. Також зараз в Аргентині будуються модульні реактори 30 МВт. Крім того, є російський проект плавучої АЕС, але це досить специфічний проект. У цьому році, в Китаї має бути введений в експлуатацію високотемпературний реактор. Цей проект є також досить специфічним. Наразі, у багатьох країнах світу йде підготовка до будівництва. 

Читай також

Архів