Конференція ООН з питань зміни клімату COP25 та ядерна енергетика

Автор статті: Микола Виноградов, Керівник проектів та програм Асоціації «Український ядерний форум»
Конференція Організації Об'єднаних Націй з питань зміни клімату 2019 року, також відома як COP25, - це 25-я конференція ООН з питань зміни клімату, що пройшла у Мадриді, з 2 по 13 грудня 2019 року під головуванням чилійського уряду. Вона включала 25-ту Конференцію Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК ООН), 15-ту зустріч сторін Кіотського протоколу (CMP15) та другу зустріч сторін Паризької угоди (CMA2).
До відома: Планувалось провести Конференцію в Бразилії в листопаді 2019 року, але за рік до запланованої дати новообраний президент Джаїр Болсонаро відкликав пропозицію про проведення заходу, посилаючись на економічні причини. Тоді Чилі запропонувала стати новим господарем, але соціальні заворушення напередодні зустрічі змусили її наприкінці жовтня 2019 року відмовитися від проведення конференції. Останньої миті за взаємною згодою між ООН, Чилі та Іспанією місцем проведення конференції став Мадрид.
Але ще до того, як було прийнято рішення про переїзд COP25 до Мадрида, багато кліматичних активістів вирушило з Європи в Південну Америку вітрильником. У середині листопада деякі з них приєдналися до альтернативної конференції, «Forest COP».
Збір відбувся поблизу центру джунглів Амазонки, в Терра-ду-Мейо. У ньому взяли участь лідери корінних народів та науковці.Головним питанням на COP25 було обговорення статті 6 Паризького протоколу, про правила торгівлі квотами на викиди діоксиду вуглецю та інші форми міжнародного співробітництва в цій сфері. Для цього необхідно прийняти кілька політично важких рішень. На конференції COP24 не вдалося досягти згоди з цього приводу. Переговори і цього разу не вдалось завершити, вони знову з'являться в рамках COP26 в Глазго у листопаді 2020 року.
До відома: США, Росія, Індія, Китай, Бразилія, Саудівська Аравія були основними супротивниками цих заходів. В той же час, Європейський Союз досяг угоди про "Європейський зелений курс", який повинен знизити викиди до нуля до 2050 року. Такі ж зобов'язання взяли на себе окремі країни, міста, корпорації та міжнародні коаліції. Наприклад, Кліматична амбіційна коаліція включає 73 країни, які зобов'язались  зробити нульовими викиди до 2050 року, а також ще 1214 суб'єктів (регіони, міста, підприємства, інвестори), які домагаються тієї ж мети. Вся інформація про такі обіцянки (державні та неурядові) передається на портал Глобальних кліматичних дій - Nazca.
Інновації в ядерній енергетиці для чистого зростання
Ядерна енергетика є усталеним і перевіреним низьковуглецевим джерелом електроенергії, що має 60-річний досвід забезпечення надійної та безпечної роботи. Подальші інновації та технологічний розвиток дадуть можливість ще ширших застосувань, спрямованих на глибоку декарбонізацію економік у всьому світі та підтримку сталого розвитку. Таким було повідомлення Кінга  Лі, директора Програми «Гармонія» Всесвітньої ядерної асоціації, до делегатів на COP25 у Мадриді під час дискусії по досягненню цілі сталого розвитку «Інновації та інфраструктура» (SDG9), яка відбулась 3 грудня.
"Ми обговорюємо інновації та майбутні технології, спрямовані на глибоку декарбонізацію. Ми вже чули на початку цієї конференції про надзвичайну ситуацію з кліматом та все більше відставання у вирішенні проблеми викидів. Ось чому світу терміново потрібні всі джерела енергії з низьким вмістом вуглецю, для досягнення своїх кліматичних цілей. Ядерна енергетика - це вже сьогодні важлива частина чистої енергії.
Ядерна енергія є найбільшим джерелом виробництва електроенергії з низьким вмістом вуглецю на сьогодні в передових економіках, що забезпечує 40% усіх низьковуглецевих виробництв.У травневому звіті МАГАТЕ «Ядерна енергетика в системі чистої енергії» зазначено, що «без ядерних інвестицій досягти сталої енергетичної системи буде набагато важче і це стосується наслідків для викидів, витрат та енергетичної безпеки».
Напередодні Європейський Парламент прийняв резолюцію як внесок до цього діалогу на COP25. У резолюції зазначено, що всі технології, включаючи ядерні, потрібні для боротьби зі змінами клімату.
У резолюції "наголошується, що ядерна енергетика може грати важливу роль у досягненні кліматичних цілей, оскільки вона не виділяє парникові гази, а також може забезпечити значну частку виробництва електроенергії в Європі ..." Для переходу на чисту енергію в усьому світі знадобиться низка технологій, включаючи атомну енергетику.
Ядерна енергетика є ключовою для декарбонізації 
Використання атомної енергетики необхідно буде збільшити для декарбонізації виробництва електроенергії, заявив новообраний генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі під  час дискусії «Прискорення трансформації енергії для підтримки сталого розвитку та Паризької угоди» на саміті ООН COP25 у Мадриді 11 грудня. Досягнення цілей сталого розвитку (SDG7) та кліматичної політики потребує значного використання ядерної енергії, - сказав він. Це було першою офіційною поїздкою Гроссі з моменту вступу на посаду 3 грудня.
В даний час ядерна енергія виробляє близько 10% світової електроенергії, але вносить третину всієї низьковуглецевої електроенергії, зазначив Гроссі. Атомна енергетика дозволяє уникнути викидів приблизно 2 гігатон вуглекислого газу (CO2) щорічно. "Такі відновлювані джерела енергії, як енергія вітру та сонячної енергії, набувають все більшого значення. Але це періодичні джерела енергії, які не можуть самостійно задовольнити потреби країн", - сказав він. "Це означає, що буде потрібно збільшити використання ядерної енергетики.
Гроссі зазначив, що ядерну енергію та поновлювані джерела енергії не слід розглядати через конкуренцію одна з одною. "Для досягнення цілей щодо зміни клімату та забезпечення достатньої енергії для майбутнього нам потрібно використовувати всі наявні джерела чистої енергії".
Наразі тридцять країн покладаються на атомну енергетику, зазначив Гроссі. "Всупереч багатьом уявленням, використання ядерної енергії продовжує зростати". Він зазначив, що за останні п'ять років до енергосистеми було підключено 37 енергоблоків, а ще 55 енергоблоків будуються. Чотири країни будують свої перші атомні електростанції, ще 25 або більше країн активно розглядають можливість додавання ядерної енергії до своїх енергетичних джерел.
"У найближчі роки технологічний прогрес і нові моделі фінансування, ймовірно, покращать економічну привабливість, безпеку та економічну ефективність атомної енергетики. Наприклад, малі  модульні реактори дозволять використовувати ядерну енергетику і на менших електромережах, і на віддалених установках, і для неелектричних цілей".
Позиція України на Конференції ООН На Конференції СОР25
Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель представив позицію української делегації з ключових переговорних питань. Серед них були заяви про: 
  • розробку “Зеленого енергетичного бачення України” до 2050 року, при цьому планується почати якнайшвидше процес перегляду Енергетичної стратегії України до 2035 року, аби вона включала перехід на ВДЕ та описувала конкретні шляхи повної відмови від викопного палива;
  • плани закриття державних вугільних шахт;
  • підняття рівня податку на викиди діоксиду вуглецю;
  • прийняття Закону про моніторинг, звітність та верифікацію (МЗВ) викидів парникових газів та розробка та прийняти закону і всіх необхідних нормативних документів для створення системи торгівлі викидами;
  • позицію не підтримувати перенесення квот з минулого періоду Кіотського протоколу до Паризької Угоди;
  • необхідність дотримуватися положень  резолюції ГА ООН про «Територіальну цілісність України»,  Секретаріат повинен посилатися на «Автономну Республіку Крим та місто Севастополь, України, тимчасово окупованих Російською Федерацією».