Єврокомісар МакГіннес: включення атомної енергетики до Таксономії ЄС стало важливим кроком до кліматично нейтральної економіки

Джерело: InfoAtom, 02.02.2022
Комісар Європейської Комісії з фінансових питань Мейрід МакГіннес назвала включення атомної енергетики до Таксономії ЄС важливим кроком у переході до кліматично нейтральної економіки. Як повідомляється на сайті Єврокомісії, на цьому Мейрід МакГіннес наголосила у ході прес-конференції 02 лютого 2022 року, присвяченої представленню Делегованого закону (акту) про пом’якшення зміни клімату та адаптацію до Таксономії ЄС, який охоплює певну газову та ядерну діяльність.
Як зазначається на сайті Єврокомісії, Колегія комісарів ЄК досягла політичної угоди щодо тексту, який буде офіційно прийнятий, як тільки переклади будуть доступні всіма мовами ЄС. Публікація Делегованого закону про таксономію, яким атомній енергетиці та природному газу надається статус «екологічно стійких», очікувалось ще 22 січня. Асоціація УЯФ раніше повідомляла про те, що  Атомна енергетика має отримати статус «екологічно стійкої». Документ викликав жорсткі дебати, що розділили країни Євросоюзу на про- та антиатомні. 
«Нам потрібно використовувати всі наявні у нас інструменти для досягнення кліматичної нейтральності. Тому що нам залишилося менше 30 років, щоб досягти цього, тому ми повинні діяти зараз. Як уряди та державні органи, ми не можемо зробити це поодинці. Нам потрібно, щоб приватний сектор був повністю задіяний у цьому процесі. І ось тут на допомогу приходить Таксономія ЄС», - зазначила Мейрід МакГіннес.
На її переконання Таксономія ЄС допомагає вказати шлях приватним інвестиціям, щоб зробити внесок у досягнення кліматичних цілей ЄС: «Таксономія ЄС є інструментом підвищення прозорості на фінансових ринках, і це інструмент для фінансового сектора, а не для енергетичної політики. Ми зробили великий крок вперед з першим Делегованим актом про таксономію, що стосується діяльності, яка робить великий внесок у протидію кліматичним змінам. Це вказівник для ринку приватних інвестицій на нашому шляху до сталого розвитку».
Єврокомісар переконана, що Євросоюзу необхідно відійти від особливо шкідливих джерел енергії, таких як вугілля, на яке сьогодні все ще припадає 15 відсотків виробництва електроенергії в Європі.
«Відновлювані джерела енергії вже включені в Таксономію. Сьогодні ми з'ясовуємо, як газ та ядерна енергетика можуть зробити внесок у складний перехід до кліматичної нейтральності. Ви знаєте, що ми консультувалися з Платформою зі сталого фінансування, державами-членами та, звісно, Європейським парламентом щодо цього Делегованого акту. Я вважаю важливим визнати, що отримані нами відгуки продемонстрували протилежні позиції за цим питанням. Проте я вважаю, що ми знайшли баланс між принципово різними думками, підтримуючи шлях до декарбонізації», - повідомила Мейрід МакГіннес.
Вона також уточнила, що відсьогодні, коли Єврокомісія прийняла Делегований акт, він знаходиться в руках Європейського парламенту та держав-членів, в яких буде чотири місяці і, можливо, ще два місяці, якщо буде потрібно, щоб перевірити його текст.
У поясненнях ЄК до Делегованого закону щодо атомної енергетики вказано наступні основні вимоги:
1) Передові технології із замкнутим паливним циклом («Покоління IV») для стимулювання досліджень та інновацій у майбутніх технологіях з точки зору стандартів безпеки та мінімізації відходів (без застереження про припинення дії);
2) Проєкти нових атомних електростанцій для виробництва енергії, які будуть використовувати найкращі наявні існуючі технології («Покоління III+»), будуть отримувати дозволи на будівництво до 2045 року;
3) Модифікації та модернізації існуючих ядерних установок з метою продовження терміну експлуатації будуть отримувати дозволи до 2040 року (дата схвалення компетентним органом).

Читай також

Архів