СхідГЗК та Енергоатом обговорили шляхи виходу з кризи урановидобувного підприємства

Джерело: InfoAtom, 17.01.2022
У ході координаційної наради керівники ДП НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергій Шовгеля обговорили шляхи виходу з кризи СхідГЗК. Як повідомляється на сайті «Енергоатома», нарада відбулась за участі очільників підрозділів обох підприємств.
У ході наради було зазначено, що у планах СхідГЗК розробка залишкових запасів природного урану на Смолінській та Інгульській шахтах і зняття їх з експлуатації, починаючи з 2023-го та 2027 року відповідно.
Водночас обговорювався перспективний розвиток Новокостянтинівського родовища, яке за запасами урану є найпотужнішим в Європі. Серед основних завдань – будівництво нових стволів, транспортно-складського комплексу, енергооб’єктів, залізниці тощо. «Передбачається досягти виробництва на Новокостянтинівській шахті до 1500 тон уранового оксидного концентрату (УОК) на рік вже у 2027-му», - повідомляє сайт «Енергоатома». Нагадаємо, що згідно із проєктом концепції Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року, видобуток урану на Новокостянтинівській шахті мав зрости до 2026 року до 936 тон на рік, а загалом видобуток урану на СхідГЗК очікується за підсумками 2026 року на рівні 1265 тон.
Учасники наради також обговорили шляхи залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій у СхідГЗК задля збільшення видобутку до 2400 тонн уранового оксидного концентрату, що могло б повністю забезпечити річну потребу Енергоатома в урановій продукції. «За сприяння Енергоатома здійснюється підготовка зустрічей СхідГЗК із західними компаніями – лідерами в урановидобувній галузі для залучення сучасного досвіду, передових технологій та можливої інвестиційної підтримки», - наголошують в Енергоатомі.
Керівники СхідГЗК та «Енергоатома» розглянули питання скорочення персоналу комбінату: «Запропоновані варіанти перепідготовки працівників, які звільнятимуться. Як пропозиція розглядається можливість перекваліфікації їх на будівельні спеціальності для подальшого залучення до будівництва нових атомних об’єктів НАЕК «Енергоатом» (передусім – на ХАЕС) вахтовим методом». У концепції програми розвитку атомно-промислового комплексу зазначалось, що її виконання дозволить зберегти існуючі наразі 5 тис. робочих місць на СхідГЗК, незважаючи на виведення з експлуатації Смолінської шахти починаючи з 2023 року.
На нараді було обговорено поточний стан справ за чинними контрактами між Енергоатомом та СхідГЗК, зокрема й забезпечення взаєморозрахунків.
Також учасники заходу розглянули питання потенційного входження СхідГЗК до складу Енергоатома, можливі переваги та ризики у разі такого приєднання. Нагадаємо, що у жовтні 2021 року Петро Котін в інтерв’ю журналістам повідомив, що приєднання СхідГЗК до «Енергоатома» неможливе: «Це неможливо зробити, тому що за умовами кредитних угод на фінансування комплексної програми енергетичної безпеки, а також ЦСВЯП, ми не повинні приєднувати до себе будь-якого збиткового суб'єкта, а СхідЗК, звичайно, збитковий».
Також у жовтні минулого року міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що альтернативою приєднанню СхідГЗК до «Енергоатома» розглядається передача підприємства в управління компанії: «Приєднання неможливо юридично. «Енергоатом» має кредити ЄБРР та Євроатому, і такі рішення мав би погоджувати з ними. Ми подивилися: питання не злітає. Говорили про те, що «Енергоатом» може взяти СхідГЗК в управління».  

Читай також

Архів