NuScale та KGHM погодились розгорнути ММР в Польщі

Джерело: World Nuclear News, 14.02.2022
NuScale Power і польський виробник міді та срібла KGHM Polska Miedz SA підписали остаточну угоду про початок роботи щодо розгортання першої електростанції з малим модульним реактором NuScale VOYGR (ММР) у Польщі вже у 2029 році.

Фото. Підписання угоди (Джерело: KGHM)

Перше завдання в рамках угоди, підписаної у Вашингтоні, округ Колумбія, буде визначати та оцінювати потенційні проекти та розробляти етапи планування проекту та кошториси.
Цю діяльність підтримує KGHM, оскільки вона оцінює станції NuScale VOYGR як рішення для перепрофілювання вугілля для існуючих електростанцій, а також можливості розгортання установок VOYGR для забезпечення безпечної, безвуглецевої та надійної енергії для їх роботи та підтримки інших промислових споживачів енергії в Польщі.
Нова угода сталася після підписання Меморандуму про взаєморозуміння у вересні 2021 року між NuScale Power, KGHM і консалтинговою компанією PBE з питань бізнес-інженерії, щоб спільно досліджувати розгортання технології ММР від NuScale як рішення для переналаштування або перепрофілювання існуючих вугільних електростанцій, а також виробництва електроенергії та тепла для промислових процесів KGHM у Польщі.
Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, NuScale підтримуватиме експертизу KGHM та PBE, яка включатиме аналіз технічних, економічних, правових, нормативних, фінансових та організаційних факторів.
«Ця нова комерційна угода знаменує собою важливу віху в прогресі NuScale у напрямку комерціалізації та просування чистої, надійної та доступної енергії в Польщі», – сказали в NuScale.
«У глобальній гонці за швидким скороченням викидів у всьому світі технологія NuScale є ідеальним рішенням для досягнення цієї мети, водночас забезпечуючи економічне процвітання приймаючим країнам», — сказав голова та генеральний директор NuScale Джон Хопкінс.
«NuScale пишається партнерством з KGHM, досвідченим лідером інновацій, і ми раді працювати разом, щоб створити наступну еру розширеного використання чистої енергії та протистояти кліматичній кризі».
Марцін Хлудзінський, президент правління KGHM, додав: «KGHM пишається тим, що очолює проект на 100% безвуглецевої енергетики, виконуючи свою прихильність керувати зусиллями з декарбонізації. Технологія ММР підвищить ефективність витрат компаніїта сприятиме трансформації польського енергетичного сектору».
NuScale пропонує свою технологію ММР у масштабованих розмірах, включаючи електростанцію VOYGR-12, яка включає 12 (77 МВт) силових модулів NuScale, використовуючи більш безпечну, меншу та масштабовану версію технології водяного реактора під тиском. NuScale також пропонує менші рішення для електростанцій, чотиримодульні VOYGR-4 (308 МВт) і шестимодульні VOYGR-6 (462 МВт), хоча можливі й інші.
У компанії заявили, що її електростанції VOYGR можуть створити до 270 постійних робочих місць на електростанціях, 1200 робочих місць на будівництві та 4600 робочих місць на виробництві за одне розгортання заводу, а також діяти як ефективний і важливий засіб для досягнення кліматичних цілей.
У серпні 2020 року ММР від NuScale став першим і поки єдиним проектом ММР, який отримав схвалення від Комісії ядерного регулювання США.
У грудні 2021 року GE Hitachi Nuclear Energy, BWXT Canada та польська Synthos Green Energy підписали Лист про наміри про співпрацю у розгортанні ММР BWRX-300 у Польщі. SGE разом зі своїми партнерами планує розгорнути щонайменше 10 ММР BWRX-300 у Польщі до початку 2030 років. 

Читай також

Архів