Верховна Рада ухвалила закон щодо розвитку установок зберігання енергії

Джерело: Міненерго, 15.02.2022
Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку установок зберігання енергії».
При розробці документу були враховані основні принципи правового регулювання систем накопичення енергії в країнах ЄС. Його ухвалення забезпечить використання систем накопичення енергії, збалансує роботу енергосистеми, сприятиме синхронізації української енергосистеми з європейською ENTSO-Е, а також підвищить стабільність електропостачання для споживачів.
Законом передбачається створення нового учасника на ринку електричної енергії - оператора установки зберігання енергії та визначаються його права та обов’язки. Визначення терміну «зберігання енергії» приводиться у відповідність до Директиви ЄС.
Також врегульовується питання ліцензування діяльності зі зберігання енергії, можливість використання системи зберігання енергії споживачами, а також виробниками електричної енергії, зокрема, виробниками електричної енергії з ВДЕ.
Згідно ухваленого закону, оператор установки зберігання енергії має право надавати послуги з балансування та допоміжні послуги. ОСП/ОСР забороняється здійснювати діяльність зі зберігання енергії, водночас визначаються виключні умови, за яких ОСП/ОСР можуть використовувати установки зберігання енергії.
З метою стимулювання розвитку технологій зберігання енергії та залучення інвестицій запроваджуються пільгові умови з оплати тарифу на передачу та диспетчеризацію – на різницю між відібраною і виданою в мережу електричною енергією (сальдо). 

Читай також

Архів