РАЕС завершила проєктування дата-центру

Джерело: InfoAtom, 24.01.2022 
Рівненська АЕС завершила проєктування центру обробки даних і готується до Державної експертизи проєкту. Про це повідомляється на веб-сайті РАЕС. Зауважується, що після цього остаточне рішення про будівництво та фінансування проєкту будівництва центру обробки даних (ЦОД) прийматиме дирекція НАЕК «Енергоатом».
Суть проєкту – забезпечити споживання електроенергії АЕС під час диспетчерських обмежень за рахунок гарантованого навантаження з боку ЦОД, а також створити додаткового споживача електроенергії для РАЕС за рівним графіком. Передбачено, що ЦОД отримуватиме електроенергію за зниженою ціною, оскільки завдяки прямому підключенню не потребуватиме послуг на передачу.
Нагадаємо, у 2020 році Рівненська АЕС обрана пілотним майданчиком для будівництва в Україні дата-центрів при АЕС. В рамках передпроєктних робіт було розглянути три варіанти майданчиків –колишні об’єкти будівельної бази РАЕС та території ПТЕМ, а також вивчено можливість розміщення підстанції живлення дата-центру поруч відкритого розподільчого пристрою 330 КВт. До підготовки проєкту були залучені нідерландська «Bitfury Holding B. V.» та ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія» (ТОВ «КЕБК»). Презентована потужність – 250 мегават із нарощенням до 500 мегават. Але на початку 2021 року тодішній віцепрезидент компанії Герман Галущенко повідомив про потужність центру у 40 МВт.
Пізніше  - у січні 2021 року - саме ТОВ «КЕБК» виграла конкурс на виконання повного комплексу проєктно-вишукувальних робіт стадій проєктування «Проєкт» та «Робоча документація». В рамках договору компанія виконала інженерно-геодезичні та інженерно-геологічних вишукування, провела оцінку впливу на довкілля, розробила та успішно пройшла комплексну експертизу проєктно-кошторисної документації, а також виконала повний комплекс проєктних робіт. Зокрема, з реконструкції з розширенням існуючого відкритого розподільчого пристрою (ВРП) 330 кВ на Рівненській АЕС; будівництва нової підстанції (ПС) 330/10 кВ із застосуванням комплектного розподільчого елегазового пристрою (КРПЕ) 330 кВ закритого виконання, встановленням чотирьох трансформаторів 330/10/10 кВ потужністю 80 МВА кожний, встановленням комплектного розподільчого пристрою 10 кВ; прокладання двох нових кабельних ліній живлення 330 кВ від ВРП 330 кВ до нової ПС 330/10 кВ загальною довжиною по 1,5 км кожна; організації схеми живлення серверного обладнання центрів обробки даних від нової ПС 330/10 кВ; будівництва на трьох виділених ділянках центрів обробки даних у складі технологічних будівель для розміщення серверного обладнання ЦОД та улаштування усіх необхідних інженерних комунікацій та мереж. Відповідно до укладеного договору закінчення всіх робіт передбачено у серпні 2022 року. Загальна вартість робіт склала майже 11,5 млн грн.

Читай також

Архів