Ліцензування ЦСВЯП та ХАЕС-3 – ДІЯРУ та ДНТЦ ЯРБ визначили пріоритетні завдання

Джерело: InfoAtom, 14.01.2022
Державна інспекція ядерного регулювання України та Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (Примітка. ДНТЦ ЯРБ - член Асоцації Український ядерний форум) визначили пріоритетні завдання на найближчу перспективу. Про це повідомляється у прес-релізі ДНТЦ ЯРБ за результатами робочої наради, яку провів з фахівцями центру виконуючий обов’язки голови ДІЯРУ Олег Коріков.  
Під час наради серед пріоритетних завдань було визначено проведення експертиз з ядерної та радіаційної безпеки документації для введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, в тому числі, і тієї, що стосується підготовки майданчиків АЕС для проведення транспортування ВЯП. Зокрема, йдеться про майданчик ЮУАЕС, оскільки третій енергоблок цієї АЕС визначено пілотним.
Водночас раніше Рівненська АЕС повідомляла, що першою з трьох АЕС України завершила підготовку до вивезення відпрацьованого ядерного палива до ЦСВЯП за технологією американської компанії Holtec International. У листопаді 2021 року на енергоблоці №3 РАЕС було завершено відповідні роботи та успішно поведено випробування обладнання з імітацією вивантаження контейнера ВЯП.
Другим пріоритетним завданням ДНТЦ ЯРБ у ході наради була названа експертна підтримка регулюючого органу у ліцензуванні добудови енергоблока №3 Хмельницької АЕС. Фахівці науково-технічного центру доповіли про результати інспекційних обстежень конструкцій енергоблоків №3 та №4 ХАЕС.
На нараді також розглядались питання участі ДНТЦ ЯРБ у знятті з експлуатації об’єктів ЧАЕС, поводження з радіоактивними відходами та джерелами іонізуючого випромінювання.
Також в.о. голови Держатомрегулювання ознайомився із міжнародними проєктами, учасником яких є ДНТЦ ЯРБ, зокрема, із досвідом та проведеною роботою підприємства у Консорціумі з американською компанією Holtec International. та НАЕК «Енергоатом» щодо сприяння діяльності для впровадження в Україні технології малих модульних реакторів (ММР) SMR-160. Окремо було обговорено діяльність, яку ДНТЦ ЯРБ здійснює у рамках співпраці з американською компанією NuScale Power, метою якої є підготовка нормативно-правової бази України та, відповідно, регулюючого органу до впровадження в Україні технології малих модульних реакторів.
В.о. голови Держатомрегулювання зазначив, що наразі ДНТЦ ЯРБ є єдиною організацією, котра настільки обізнана у питаннях технологій ММР: «Кращими експертами можуть бути хіба що розробники технології. В Україні альтернативи експертам ДНТЦ ЯРБ сьогодні не існує».

 

Читай також

Архів