FORATOM вітає прийняття Делегованого акту Європейською Комісією

Джерело: Прес реліз Foratom, 02.02.2022
2 лютого 2022 року Колегія уповноважених прийняла Додатковий Делегований акт, який за певних умов включає ядерну енергію в таксономію сталого фінансування. FORATOM вітає це рішення, зокрема, заяву комісара Мейрід МакГіннес про те, що навіть якщо це виявилося складним завданням, важливо, щоб таксономія залишалася науково обґрунтованою. Тим не менш, деякі критерії, висунуті для ядерної енергетики, можуть бути дуже складними для досягнення.
«Ми все ж розчаровані тим, що ядерну енергію продовжують розглядати як перехідну технологію. Ми твердо віримо, що вона сприяє досягненню кліматичних цілей та не завдає більше шкоди, ніж будь-яка інша технологія виробництва електроенергії, яка вже вважається відповідною до таксономії. Це підтвердили власні експерти Комісії з Об’єднаного науково-дослідного центру», зазначає Ів Дебазей, генеральний директор FORATOM. «Але сподіваємось, що коли рухатися вперед з планами інтеграції технологій четвертого покоління, це буде виправлено, особливо з огляду на заяву комісара МакГіннес про те, що ядерна енергія, як очікується, залишиться частиною енергетичного міксу ЄС після 2050 року відповідно до власних прогнозів Комісії».
Згідно з прийнятою пропозицією, ядерна енергія може вважатися відповідною таксономії, якщо вона відповідає кільком суворим умовам, у тому числі наступним:
  • Держава-член ЄС, в якій розташований проект, повинна мати в експлуатації споруди для остаточного захоронення дуже низьких, низьких і середньоактивних радіоактивних відходів;
  • Держава-член ЄС, в якій розташований проект, повинна мати плани введення в експлуатацію споруд для захоронення високоактивних радіоактивних відходів;
  • Починаючи з 2025 року, існуючі та нові проекти будівництва повинні використовувати паливо, стійке до аварій, яке було сертифіковане та схвалено національним регулятором.
«Ці критерії можуть виявитися дуже складними, навіть якщо ми визнаємо, що мета полягає в тому, щоб домагатися постійного вдосконалення», – додає пан Дебазей. «Наприклад, паливо, стійке до аварій, все ще знаходиться на стадії тестування, і тому до 2025 року не буде комерційно доступним (ані сертифікованим та затвердженим), що унеможливить відповідність проектів цим критеріям».
Крім того, як підтвердила комісар МакГіннес під час прес-конференції, нормальна експлуатація та технічне обслуговування існуючих установок не входить до таксономії, лише капітальні витрати, призначені для продовження терміну служби існуючого парку АЕС.
FORATOM і надалі підтримуватиме зв’язок з Європейською Комісією, щоб гарантувати, що майбутні перегляди технічних критеріїв є обґрунтованими та відповідають науково-технічному прогресу, досягнутому галуззю. 

Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.

Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом Європейського Форатому починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації.

Читай також

Архів