FORATOM пропонує вдосконалення додаткового делегованого акта до таксономії ЄС

Джерело: FORATOM, 11.01.2022
Український ядерний форум здійснює постійний моніторинг процесів, що стосуються включення ядерної енергетики до таксономії ЄС, та інформує про прогрес у цьому питанні. 
Раніше, УЯФ повідомляла, що 31 грудня 2021 року Єврокомісією всім країнам-членам ЄС було розіслано проект документу Додаткового делегованого акту (CDA) про включення ядерної енергетики в таксономію ЄС та надання їй статусу «екологічно стійкої». 
Брюссель, 11 січня 2022 року: FORATOM публікує відповідний прес-реліз в якому відображає свої пропозиції Єврокомісії до Додаткового делегованого акту (CDA).
FORATOM вітає рішення Європейської Комісії включити ядерну енергію до таксономії сталого фінансування за певних умов. FORATOM надав Європейській Комісії деякі пропозиції щодо вдосконалення проекту додаткового делегованого акту, після його ретельного аналізу.
«Ми визнаємо, що Європейська комісія зазнала значного тиску у зв’язку з таксономією та статусом ядерної енергії», – заявив Ів Дебазей, генеральний директор FORATOM. «У цьому відношенні ми раді, що пропозиція зараз на столі і що вона враховує деякі рекомендації, висунуті Об’єднаним дослідницьким центром (JRC)».
Після поглибленої оцінки тексту проекту документа, FORATOM написав до Комісії листа, щоб виділити наступні моменти:
  • З огляду на те, що ядерна енергетика вже визнана як така, що робить внесок у досягнення цілей пом’якшення впливу клімату та не завдає значної шкоди, до неї слід ставитися так само, як, наприклад, до відновлюваних джерел енергії.
  • Кінцевий термін створення експлуатаційного сховища високоактивних відходів і відпрацьованого палива має бути пов’язаний з датою, коли воно буде потрібно (а не фіксованим терміном до 2050 року).
  • Вимоги щодо використання палива, стійкого до аварій, повинні набути чинності лише після того, як таке паливо з’явиться на ринку.
  • Оцінка ядерних проектів повинна повністю відповідати чинному законодавству та у відповідності до статті 41 Договору про Євратом.
  • Інвестиції ЄС в ядерні проекти за межами ЄС також слід розглядати як відповідні таксономії.
  • Ядерний паливний цикл слід включити як прийнятну діяльність.
  • Виробництво тепла та водню на існуючих атомних станціях та передових технологіях також має бути охоплено таксономією.
  • Дослідженням та інноваціям у ядерній галузі слід надати більше гнучкості та визначеності.
  • Відповідно до принципу технологічної нейтральності, ядерні інвестиції не повинні підлягати окремим вимогам щодо їх обґрунтування.
«Ми визнаємо, що це питання залишається дуже складним на політичному рівні», – додає пан Дебазей. «Тим не менш, ми вважаємо, що перераховані вище питання мають бути вирішені, щоб забезпечити дотримання принципу технологічної нейтральності, закріпленого в Положенні про таксономію». Крім того, FORATOM висловив готовність надати Європейській Комісії підтримку, де це буде корисно.

Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.

Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом Європейського Форатому починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації.  

Читай також

Архів