Кабмін схвалив концепцію Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року

Джерело: Укрінформ, 29.12.2021; Міненерго, 29.12.2021
Кабінет Міністрів України на засіданні 29 грудня 2021 року затвердив Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року.
За словами міністра енергетики Германа Галущенко, "Концепція розвитку атомно-промислового комплексу до 2026 - крок до зміцнення енергонезалежності України".
Основною метою цієї концепції є створення умов для збільшення виробництва урану до повного забезпечення потреб вітчизняної атомної енергетики, а також підвищення енергетичної незалежності України”, - зазначив міністр енергетики Герман Галущенко, презентуючи документ на засіданні Уряду.
Концепцією передбачається, зокрема:
  • збільшення обсягів виробництва урану та зниження витрат на його виробництво за рахунок освоєння Новокостянтинівського та Апрельського родовищ з будівництвом нових уранових об’єктів протягом 2023-2025 рр. і їх введенням в експлуатацію у 2026 році; 
  • забезпечення експлуатації Смолінської шахти до 2023 року, Інгульської шахти до 2028 року;
  • реконструкція гідрометалургійного заводу та сірчанокислотного цеху ДП “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”; 
  • технічне переоснащення та створення потужностей для виробництва діоксиду цирконію в обсязі 320 тонн на рік; 
  • забезпечення проектного та інформаційного супроводження уранового та цирконієвого виробництва.
Крім того запланована організація співпраці з інтеграції виробленого в Україні діоксиду цирконію у виробництво цирконієвих сплавів і цирконієвого прокату в іноземних виробників ядерного палива для атомних електростанцій України.
Концепцію розроблено на виконання рішення РНБО від 29 січня 2021 року “Про заходи з нейтралізації загрози у сфері атомної енергетики і промисловості”. 

Читай також

Архів