Стратегічне партнерство з ЄС у галузі енергетики спрямоване на продовження реформи енергетичного сектора для зміцнення енергетичної безпеки - Ярослав Демченков

Джерело інформації: Міністерство енергетики України, 07.07.2020 
Заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков взяв участь в дискусії на тему «Енергетичний Сектор», яка відбулась у рамках онлайн обговорення «Регіональне обговорення реформ: на шляху до Вільнюса».
Метою заходу стало обговорення прогресу впровадження реформи енергетичного сектору, євроінтеграційного прогресу та стратегічного планування, визначення пріоритетів змін.
Переважна більшість учасників говорили про важливість забезпечення безпечної, конкурентоспроможної та стабільної роботи енергетичної системи, та відзначили, що хоча реформування енергетичних ринків прогресує, останні кроки до лібералізації та суттєва декарбонізація ще попереду.
«Наше стратегічне партнерство з ЄС у галузі енергетики спрямовується на продовження реформи енергетичного сектора для зміцнення енергетичної безпеки, подальшого розвитку сектору з урахуванням  мінімізації негативного впливу на довкілля та інтеграції енергетичних ринків України з ринками ЄС», - наголосив заступник Міністра.
Ярослав Демченков зазначив, що розвиток відновлюваної енергетики, підвищення енергозбереження та енергоефективності є ключовими чинниками сталого розвитку, як України так й всіх країн європейського континенту, що є завданням Європейської зеленої угоди. Він окреслив головні цілі в контексті розвитку енергоефективності, зокрема:
  • підвищення енергоефективності за ланцюгом від виробництва до споживання енергії;
  • стимулювання енергоефективних заходів;
  • залучення інвестицій для впровадження енергоефективних та інноваційних технологій;
  • розвиток відновлюваних та низьковуглецевих джерел енергії, альтернативних видів палива.
«Досягнення цих цілей  дозволить розпочати структурну перебудову економіки з переходом від сировинної до високотехнологічної економіки»,  - сказав заступник Міністра.
Учасники обговорення були проінформовані, що законопроект «Про енергетичну ефективність», який має враховувати директиву ЄС 2012/27 та готувався понад 5 років, нарешті спрямований до Європейської Комісії та Секретаріату Енергетичного Співтовариства та невдовзі буде передано на розгляд до Уряду.
Представник Міністерства підкреслив, що триває робота  над розвитком конкуренції енергетичних ринків, а також ознайомив учасників заходу з головними завданнями Міністерства на найближчу перспективу, серед яких:
- запровадити ефективні правила та механізми діяльності енергетичних ринків, демонополізацію та розвиток конкуренції;
- запровадити конкурентні умови стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії;
- підготувати енергетичну галузь до стабільної роботи в осінньо-зимовий період;
- запровадити комплексний підхід до формування енергетичної та екологічної політик.
Говорячи про стратегічні завдання, Демченков підкреслив, що «Міністерство працює над забезпеченням ефективної роботи енергетичних ринків, надійності постачання енергетичних ресурсів споживачам, реформуванням вугільної галузі та формуванням енергетичної та екологічної політик».
Завершуючи виступ, представник Міністерства зазначив, що Міністерство ставить за мету забезпечити споживачів енергоресурсами у технічно надійний, безпечний, економічно ефективний та екологічно прийнятний спосіб та  відкрите до співпраці з експертним середовищем та громадськістю. 

Читай також

Архів