«Енергоатом» планує продовжувати строк експлуатації енергоблоків 1000 МВт до 60 років

Джерело: expro.com.ua, 03.07.2020
ДП «НАЕК «Енергоатом» ставить собі за мету максимально продовжувати строкексплуатації енергоблоків В-320 встановленою потужністю 1000 МВт- до 60 років. Про це 3 липняповідомив директор з продовження експлуатації компанії Тарас Ткач під час online-брифінгу.
«Наша Енергетична стратегія і позиція нашої компанії полягає у тому, щоб максимальнопродовжувати термін експлуатації енергоблоків. Наша мета - продовження строку експлуатаціїенергоблоків В-320 ВВЕР-1000 до 60 років», - сказав він.
Також він зазначив, що під час продовження строку експлуатації енергоблоків виконуєтьсявеликий ряд робіт з підвищення безпеки та перевірки обладнання.
За словами Ткача, не можливо замінити лише корпус реактора та внутрішньокорпусніпристрої, але й ці складові досліджуються та визначаються їх характеристики. Він зазначив, що «Енергоатом» вже продовжив строк експлуатації 11 із 15 енергоблоків,зараз відповідні роботи виконуються на блоці №6 Запорізької АЕС, їх завершення планується докінця 2020 р.
Говорячи про економічну доцільність продовження строку експлуатації енергоблоку упорівнянні з будівництвом нового блоку, Ткач сказав наступне: «Це дуже вигідно. За нашимирозрахунками, наші витрати на продовження терміну експлуатації сягають десь 5% витрат набудівництво нового енергоблоку. По-перше, - це гроші, а по-друге, - це час на будівництво новогоенергоблоку».
За словами Ткача, вартість виконання робіт з продовження строку експлуатації «Енергоатомом» становить біля $116-160 за 1 кВт, тоді як загально світовий показник становить$300 за 1 кВт.
«Виконання робіт з продовження строку експлуатації вважається вигідним при вартостіробіт біля $600 за 1 кВт встановленої потужності… Світовий тренд сягає близько $300 за 1 кВт. Мипровели деякі розрахунки за останніми продовженнями строку експлуатації, наприклад, для РАЕСвартість продовження експлуатації склала $116 за 1 кВт, для третього блоку Южно-УкраїнськоїАЕС - $161 за 1 кВт», - додав топ-менеджер компанії.
Ткач зазначив, що це орієнтовні розрахунки. За його словами, виконання пост-фукусімських заходів збільшує вартість продовження строку експлуатації енергоблока на 10-15%. Ці заходивпроваджуються не в усьому світі. «Ми ж, всі ті заходи, які були визначені за результатами стрес-тестів, як пост-фукусімські – ми їх впроваджуємо», - зазначив він.

Читай також

Архів