Засідання науково-технічної ради «Енергоатома» відбулося на «Турбоатомі»

11-12 липня 2019 року керівництво ДП "НАЕК "Енергоатом" та представники всіх українських атомних електростанцій зібралися у Харкові на АТ "Турбоатом" для обговорення питань стосовно модернізації діючих блоків АЕС та розвитку атомної енергетики України.
На науково-технічну раду (НТР) також були запрошені науковці з провідних проектних і наукових інститутів Харкова. Захід проходив під головуванням першого віце-президента – технічного директора "Енергоатома" Олександра Шавлакова.
На початку засідання НТР головуючий подякував керівництву та колективу "Турбоатома" за можливість провести засідання науково-технічної ради на заводі. "Наші підприємства протягом багатьох років нерозривно пов’язані між собою. "Турбоатом" у будь-який час і в будь-якій ситуації готовий "підставити своє плече". Роботу "Турбоатома" для "Енергоатома" важко перецінити. Ми раді пропозиції заводу стосовно модернізації наших турбін АЕС - "швидкохідних" і "тихохідних", вдячні за участь в проекті створення централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Також, хотів би відзначити той факт, що за успішну роботу із заміни конденсаторів на більш сучасні група робітників наших підприємств були удостоєні звання лауреатів Державної премії в галузі науки і техніки. Хочу привітати всіх причетних із цим заслуженим визнанням", - зазначив Олександр Шавлаков.
Генеральний директор "Турбоатома" Віктор Суботін привітав учасників засідання НТР та запевнив, що команда заводу готова працювати та створює нові проекти. "Ми будемо робити все можливе, аби наше співробітництво було ефективним. А оскільки воно залежить від вашої оцінки, тому будемо намагатися вражати вас кожного разу нашою роботою та досягненнями", - сказав Віктор Суботін. Він ознайомив учасників заходу з виробничими можливостями підприємства. Делегатам було продемонстровано виробництво обладнання для атомних електростанцій. Гості підприємства відвідали основні виробничі цехи та музей історії заводу.
Генеральний конструктор "Турбоатома" Євген Левченко відзначив, що це засідання НТР не було випадковим. "Така подія відбувається на "Турбоатомі" вперше. Ми старанно готувалися до неї. І хочу запевнити, що "Турбоатом" буде продовжувати якісно, ініціативно та наполегливо виконувати свою роботу, за яку нікому не буде соромно", - підкреслив він.
Головною темою засідання НТР була презентація заходів та пропозицій "Турбоатома" з модернізації проточних частин циліндрів турбін, з якою присутніх ознайомив головний конструктор парових турбін Віктор Швецов. "Модернізація передбачає заміну робочих лопаток на існуючих роторах та діафрагми, - пояснив він під час свого виступу. – Це дозволить підвищити потужність турбіни, її економічність та вирішити інші технічні проблеми". Однією серед цілей модернізації Віктор Швецов вважає відмову від використання накладних бандажів клепаними шипами, що є елементом ненадійності та можуть викликати порушення роботи обладнання під час його експлуатації.
У своєму коментарі журналістам Олександр Шавлаков висловив свою вдячність колективу заводу та відзначив важливість подібних засідань. "Я не перший раз на "Турбоатомі" і мене завжди вражає прогрес, який я бачу на цьому підприємстві. Під час науково-технічної ради ми обговорили можливості "Турбоатома" стосовно модернізації проточних частин турбін різних виробників та досвід харків’ян у цьому напрямку". Олександр Шавлаков також заявив, що був захоплений результатами перемовин та тим, що було представлено під час НТР. "Мені, як технічному керівнику "Енергоатома", хотілося б негайно впровадити всі пропозиції, але ми розуміємо, що вони потребують певних економічних умов. Зокрема, треба думати над тим, як побудувати оптимальну програму нашого співробітництва з точки зору найефективнішого застосування обмежених ресурсів "Енергоатома" по пропозиціям, озвученим "Турбоатомом" під час засідання науково-технічної ради", - додав Олександр Шавлаков.
НТР ухвалила технічні пропозиції "Турбоатома" з модернізації турбін та вирішила актуалізувати програму участі заводу в модернізації обладнання блоків АЕС на 5-ти річний період - з 2020 по 2024 роки.
За результатами проведеної окремої наради також підписано Протокол, що стосується взаємодії між "Енергоатомом" та "Турбоатомом", де, в тому числі, відображені питання щодо експлуатації нових конденсаторів на АЕС. 
Джерело:
Сайт АТ «Турбоатом»
Сайт ДП «НАЕК «Енергоатом»

Читай також

Архів