В ЄС розраховують на своєчасний запуск енергоринку у 2019 році — Мінгареллі

В ЄС вірять, що реформи, які були розпочаті п'ять років тому, продовжаться зі зміною керівництва в Україні, повідомляє УНІАН.
Фото. Хьюг Мінгареллі, керівник Представництва ЄС в Україні (фото. infonews.org.ua) 
Європейський союз підтримує Україну в її прагненні реалізувати низку структурних реформ. Зокрема у Євросоюзі кажуть про важливість продовження енергореформи — запуск енергоринку з 1 липня 2019 року. Про це повідомив Хьюг Мінгареллі, керівник Представництва ЄС в Україні. "Впровадження ринку електроенергії дуже важливе для ЄС, зокрема і для надання макрофінансової допомоги Україні. І ми сподіваємося, що все буде зроблено, щоб цей ринок почав працювати якомога швидше", — заявив Мінгареллі.
За його словами, в ЄС вірять, що реформи, які були розпочаті п'ять років тому, продовжаться за нового керівництва. "Найперше нам необхідно забезпечити макрофінансову стабільність.
Тому ми сподіваємося, що структурні реформи будуть прискорені. І ситуація з забезпеченням правопорядку також буде покращуватися. І ви можете бути впевнені, що ЄС підтримає Україну щодо продовження цих реформ", — зазначив керівник Представництва ЄС в Україні.
На запитання, як відіб'ється можливе скасування або перенесення запровадження ринку електроенергії, про які вже заявляє команда майбутнього президента, на інвестиційну привабливість української енергетики, Мінгареллі відповів: "Побачимо. Зараз ще рано давати коментар з цього приводу".
Нагадаємо, з 1 липня 2019 року заплановано введення нового ринку електричної енергії в Україні, який імплементує директиви ЄС і норми Третього енергопакету ЄС. Від своєчасного введення ринку залежить, чи отримає Україна макрофінансову допомогу в розмірі 500 млн. євро від Європейського Союзу у 2019 році. Як раніше повідомлялося, 22 квітня міжнародна спільнота висловила стурбованість гальмуванням запуску нового ринку електроенергії і закликала оперативно провести засідання Координаційного центру з впровадження нового ринку електроенергії.
Про це йдеться у спільному листі Голови представництва Євросоюзу в Україні Хьюга Мінгареллі, директора Європейського Енергетичного Співтовариства Янеса Копача, Голови представництва Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні Жан-Еріка де Загона, керуючого директора ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне, директора місії USAID в Україні Сюзана Фрітца. Зі свого боку оператор системи передачі (ДП "НЕК "Укренерго") та оператор ринку (ДП "Енергоринок") у рамках підготовки до запуску нового ринку електроенергії вже почали здійснення тестових операцій з купівлі-продажу електричної енергії. 

Читай також

Архів