Укренерго звинуватило Міністерство енергетики в блокуванні запуску ринку електроенергії

Голова НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук під час круглого столу у комітеті ТЕК Верховної Ради «Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання» звинуватив Міністерство енергетики та вугільної галузі у блокуванні робіт з розробки програмного забезпечення для запуску нового ринку електроенергії.
«Є неприпустимою така історія, яка відбувається з непогодженням платежів по проекту Світового банку за розробку програмного забезпечення. Це неприпустимо катастрофічно, категорично. Це ставить під загрозу все впровадження ринку. Ми з цим намагаємося боротися всіма доступними по українському законодавству методами».
Як зазначив Ковальчук, компанія знайшла фінансування на розробку ПО від Світового банку, однак проект передбачає державні гарантії. Міністерство, зі свого боку, вже 4 місяці не може акцептувати. «Ми вже отримали офіційне повідомлення розробника, що він призупинив свою діяльність. Він готовий її відновити після відновлення платежів. Ми дуже сподіваємося, що найближчим часом це буде і буде оновлений графік завершення робіт. Ми робимо все можливе, щоби графік не вийшов за межі 1 липня. Але зараз дуже важко давати ці гарантії. Тому я додатково прошу цю нашу позицію почути і допомогти у вирішенні цієї проблеми», - каже він.
За словами голови Укренерго, найближчі півроку будуть вкрай напруженими, адже з липня мають запрацювати чотири сегменти нового ринку. Тому необхідно відновити роботу координаційного центру для синхронізації роботи міністерств та відомств.  «З 1 липня має бути запущено одночасно чотири сегменти ринку. Ми бачимо, як запускається лише перший сегмент, роздрібний. Тому навантаження і напруження буде набагато більше при наближенні травня-червня. Відновлення роботи координаційного центру з питань впровадження ринку електричної енергії є критичним завданням на ці місяці. Ми зі свого боку вже направили відповідні звернення на пана Кістіона як голову центру і на пана прем'єр-міністра як голову координаційної ради реформ в енергетиці, щоби по можливості якомога скоріше відновити ці засідання», - зазначив він.
Нагадаємо, на виконання зобов'язань України по Третьому енергетичному пакету ЄС в квітні 2017 року парламентарії прийнятий закон "Про ринок електричної енергії".

Закон "Про ринок електроенергії" передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг. 

Читай також

Архів